ROMÂNIA DEPENDENTĂ DE IMPORTURI: Deficitul comercial în 2021 a ajuns la 24 miliarde euro! Detalii

10 feb 2022

În prezent, România e dependentă de importuri, arată datele transmise de Institutul Național de Statistică. Și mâncarea pe care o punem pe masă vine, în cea mai mare parte, din afară, după ce fermele agricole din țara vecină s-au împuținat, fie și-au restrâns activitatea de la un an la altul. Astfel, deficitul comercial a ajuns la 24 de miliarde de euro în 2021, anunță AGROMEDIA cu referire la 9am.ro.
 
Nivelul importurilor din 2021 a fost mai mare față de cel din 2020. Diferența dintre cât am exportat și cât am adus în România a fost în anul precedent de aproximativ 24 miliarde de euro, în creștere cu peste 5 miliarde față de 2020. Alimentele din import ocupă cel mai mult spațiu în magazinele noastre. Producția de carne de porc, de exemplu, a scăzut la aproape jumătate din necesarul de consum.
 
Oficial român: Am ajuns să importăm 70% din ceea ce consumăm
 
Și la capitolul zahăr suntem deficitari. În acest caz, producția autohtonă nu acoperă nici măcar 35% din nevoi. De altfel, nici legumele sau fructele nu pot fi asigurate numai din producția internă. Circa 80% din necesarul de legume și 70% din cel de fructe poate fi asigurat de fermierii noștri.
 
„Dacă nu am fi avut seceta pedologică în toată regiunea de sud est, balanța comercială se echilibra cât de cât, pentru că România este cunoscută că exportator de materie primă. Am ajuns să importăm 70% din ceea ce consumăm”, spune Aurel Simion, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
 
„Carnea de porc indiferent de unde este, poate aveți impresia că este aceeași, dar diferă foarte mult din punct de vedere nutrițional în funcție de zona, de alimente pe care le consumă porcul”, explică Simona Carniciu, nutriționist.
 
Și fabricile sunt pe ducă…
 
România importă cantități mari de produse finite, în condițiile în care multe dintre fabricile nu mai funcționează. Acum, doar 60% din capacitățile de procesare sunt folosite.

„E o politică a marilor rețele comerciale care importă fiecare din țara din care provine, care aduc pe raft produsele românești la prețuri mai mari decât cele importate, iar lumea se îndreaptă evident spre cele mai ieftine”, declară Dragoș Frumosu, președinte Sindalimenta.
 
Cele mai importate alimente în 2020:
 
  • Carne de porc – 589 milioane Euro;
 Brânză și caș – 263 milioane Euro; 
  • Cafea – 224 milioane Euro;
 Ciocolată - 211 milioane Euro; 
  • Produse de patiserie - 207 milioane Euro.
 
Sursa: 9am.ro
loading ...