ROȘII GIGANTE DE APROAPE UN KILOGRAM JUMATE! Fermierii care le cultivă au decis să renască soiul străvechi de tomate

16 sep 2021
Continuă recolta de roșii Riccio di Parma (sau pomodori), un soi străvechi care a fost redescoperit și poate deveni cel mai popular pe dealurile din Parma, Italia. Fermierii locali au format o asociație pentru a revigora soiul. În prezent, trei companii s-au alăturat proiectului, dar este deschis tuturor părților interesate, relatează AGROMEDIA cu referire la FreshPlaza.
 
„Anul acesta cultivăm aproximativ 14 000 plante folosind agricultura ecologică. Vremea a ținut cu noi, iar roșiile sunt sănătoase, cu un conținut de zahăr ridicat și o culoare roșie aprinsă. Sunt vândute pe piață cu aproximativ 3,80 euro de kilogram”, spune Gabriele Colla, președintele asociației.
 
Plantele sunt cultivate pe suporturi pentru creștere verticală și fiecare butaș produce 2-3 roșii, care pot ajunge la 1,2 kg fiecare la prima înflorire. După aceea, dimensiunea scade ușor, dar rămâne întotdeauna foarte mare.
 


Roșia Riccio di Parma este cutată și foarte dulce, cu o margine ușor acră. Pielea este subțire, deci poate fi recoltată numai manual. Acesta este unul dintre motivele pentru care s-a renunțat la ele, deoarece nu pot fi colectate mecanic. Răsadurile pot crește până la doi metri și jumătate înălțime. Pot fi consumate singure în salate sau cu alte legume și sunt potrivite și pentru sosuri. Sunt un soi foarte rezistent și viguros, cu creștere nedeterminată”, explică Gabriele.
 
Sub îndrumarea profesorului Carlo Rognoni, Asociația a întreprins cercetări și a selectat semințele pentru a reînvia cultivarea acestei varietăți locale. Profesorul Rognoni i-a văzut potențialul, inclusiv pentru prelucrare și conservare. Grație deciziei cercetătorului, care a impresionat pe mulți cu ideile sale, cultivarea Riccio di Parma a devenit o parte integrantă a economiei locale, care acum reînvie.

Sursa: freshplaza.com
loading ...