https://www.facebook.com/agromedia.md/ https://www.instagram.com/agromedia.md/ https://www.youtube.com/channel/UCzZqYdSFtDc62a7O3EXEmPQ
Weather forecast for Chisinau
21.27 EUR
17.88 USD
0.25 RUB
4.32 RON
0.67 UAH
SUPRANUMIT “PÂINEA SĂRACULUI”, cartoful e cel mai consumat aliment de români. Câte tone au “ronțăit” vecinii anul trecut

SUPRANUMIT “PÂINEA SĂRACULUI”, cartoful e cel mai consumat aliment de români. Câte tone au “ronțăit” vecinii anul trecut

08 apr 2021
 
Cartoful, sau „pâinea săracului”, nu a fost ocolit nici el de seceta pedologică extremă înregistrată în 2020, potrivit Institutului Național de Statistică (INS) din România, suprafața semănată fiind și ea mai mică cu circa 3.000 de hectare.
 
Chiar și așa, datele provizorii ale INS arată că, anul trecut, cartoful produs la noi în țară a înregistrat o producție sensibil mai mare decât în 2019, cu un plus de 56.000 de tone, în ciuda suprafețelor însămânțate mai reduse.
 
De altfel, producţia de cartofi obţinută anul trecut – 2,68 milioane de tone – clasează România pe locul şase în Uniunea Europeană (UE), prima poziţie fiind ocupată de Germania, cu 11,55 milioane de tone.
 
În topul producătorilor de cartofi din UE se mai află Franţa, cu 8,73 milioane de tone, urmată de Olanda – 7,09 milioane de tone, Polonia – 6,48 milioane de tone şi Belgia, cu 4,1 milioane de tone.
 
Cu privire la suprafaţa cultivată, cartoful românesc a ocupat locul patru cu 166.000 hectare, după Polonia (359.000 hectare), Germania ( 275.000 hectare) şi Franţa (206.000 hectare).
 
În urmă cu un deceniu, România consemna producții de cartofi de 3,5 – 4 milioane de tone, recoltate însă de pe suprafeţe mai mari, mai exact între 200.000 – 250.000 de hectare.
 
Cu toate acestea, în ultimii cinci ani, cartoful românesc a fost cultivat în mod constant pe suprafețe din ce în ce mai mici, până la un nivel situat sub 200.000 de hectare. Zonele cu tradiţie în cultivarea cartofului sunt Harghita, Covasna, Braşov, Suceava şi Sibiu.
 
Piaţa cartofilor din România se ridică la 1,4 miliarde de euro, iar producţia în ponderea vegetală este de 8,6%, potrivit unor studii realizate de o firmă de profil.
 
În anul 2018, consumul mediu lunar pe o persoană a fost de 3,02 kilograme, însă lucrătorii pe cont propriu şi pensionarii depăşesc uşor acest nivel, consumul cel mai scăzut înregistrându-se în gospodăriile de agricultori, şomeri şi salariaţi.
 
Cartoful, sau „pâinea săracului”, este consumat la nivel național în cantități care totalizează circa două milioane de tone, dar la care se mai adaugă încă 500.000 de tone pentru sămânţă, procesare şi furaje.

 
Sursa: agro-tv.ro
 
 
 
PIAȚA ANGRO DE LA RÂȘCANI FINALIZATĂ. Cât a costat proiectul și de când își începe activitatea unitatea comercială
02 aug 2021
DOCTORUL CARE DĂ VIAȚĂ LAPTELUI ȘI-L TRANSFORMĂ-N CAȘCAVAL. Afacerea lui Gheorghe Guzun a ajuns peste hotare
02 aug 2021
NOILE TEHNOLOGII DE POST-RECOLTARE A FRUCTELOR AU TRECUT NISTRUL. Cine este fermierul care le aplică
02 aug 2021
ULTIMA LUNĂ DE VARĂ VINE CU GUST DE... FURTUNĂ. Prognoza meteo pentru următoarea săptămână
02 aug 2021

SUPRANUMIT “PÂINEA SĂRACULUI”, cartoful e cel mai consumat aliment de români. Câte tone au “ronțăit” vecinii anul trecut

SUPRANUMIT “PÂINEA SĂRACULUI”, cartoful e cel mai consumat aliment de români

Câte tone au “ronțăit” vecinii anul trecut

SUPRANUMIT “PÂINEA SĂRACULUI”, cartoful e cel mai consumat aliment de români. Câte tone au “ronțăit” vecinii anul trecut

loading ...