SUPRANUMIT “PÂINEA SĂRACULUI”, cartoful e cel mai consumat aliment de români. Câte tone au “ronțăit” vecinii anul trecut

08 apr 2021
 
Cartoful, sau „pâinea săracului”, nu a fost ocolit nici el de seceta pedologică extremă înregistrată în 2020, potrivit Institutului Național de Statistică (INS) din România, suprafața semănată fiind și ea mai mică cu circa 3.000 de hectare.
 
Chiar și așa, datele provizorii ale INS arată că, anul trecut, cartoful produs la noi în țară a înregistrat o producție sensibil mai mare decât în 2019, cu un plus de 56.000 de tone, în ciuda suprafețelor însămânțate mai reduse.
 
De altfel, producţia de cartofi obţinută anul trecut – 2,68 milioane de tone – clasează România pe locul şase în Uniunea Europeană (UE), prima poziţie fiind ocupată de Germania, cu 11,55 milioane de tone.
 
În topul producătorilor de cartofi din UE se mai află Franţa, cu 8,73 milioane de tone, urmată de Olanda – 7,09 milioane de tone, Polonia – 6,48 milioane de tone şi Belgia, cu 4,1 milioane de tone.
 
Cu privire la suprafaţa cultivată, cartoful românesc a ocupat locul patru cu 166.000 hectare, după Polonia (359.000 hectare), Germania ( 275.000 hectare) şi Franţa (206.000 hectare).
 
În urmă cu un deceniu, România consemna producții de cartofi de 3,5 – 4 milioane de tone, recoltate însă de pe suprafeţe mai mari, mai exact între 200.000 – 250.000 de hectare.
 
Cu toate acestea, în ultimii cinci ani, cartoful românesc a fost cultivat în mod constant pe suprafețe din ce în ce mai mici, până la un nivel situat sub 200.000 de hectare. Zonele cu tradiţie în cultivarea cartofului sunt Harghita, Covasna, Braşov, Suceava şi Sibiu.
 
Piaţa cartofilor din România se ridică la 1,4 miliarde de euro, iar producţia în ponderea vegetală este de 8,6%, potrivit unor studii realizate de o firmă de profil.
 
În anul 2018, consumul mediu lunar pe o persoană a fost de 3,02 kilograme, însă lucrătorii pe cont propriu şi pensionarii depăşesc uşor acest nivel, consumul cel mai scăzut înregistrându-se în gospodăriile de agricultori, şomeri şi salariaţi.
 
Cartoful, sau „pâinea săracului”, este consumat la nivel național în cantități care totalizează circa două milioane de tone, dar la care se mai adaugă încă 500.000 de tone pentru sămânţă, procesare şi furaje.

 
Sursa: agro-tv.ro
 
 
 
Top știri

HIBRIDUL BUCKFAST - un pericol pentru viitorul apiculturii. Care sunt cele mai bune regine, aflați AICI

24 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022
Din aceeași categorie

CEL MAI MARE PRODUCĂTOR MONDIAL DE ZAHĂR, IMPUNE RESTRICȚII LA EXPORT

25 mai 2022

CEA MAI MARE COMPANIE DE EXTRACȚIE A SĂRII GEME DIN EUROPA ȘI-A SISTAT ACTIVITATEA

25 mai 2022

SUA ȘI ONU CAUTĂ SOLUȚII CE AR DUCE INCLUSIV LA SCĂDEREA PREȚULUI LA ÎNGRĂȘĂMINTELE MINERALE

20 mai 2022

A FOST CREAT ROBOTUL CARE CULEGE MERE. Acesta lucrează inclusiv pe timp de ploaie

19 mai 2022

NICIUN PORT NU FUNCȚIONEAZĂ ÎN ODESA. Tone de cereale sunt blocate în Ucraina. Zelenski cere ajutor

10 mai 2022

SUPRANUMIT “PÂINEA SĂRACULUI”, cartoful e cel mai consumat aliment de români. Câte tone au “ronțăit” vecinii anul trecut

SUPRANUMIT “PÂINEA SĂRACULUI”, cartoful e cel mai consumat aliment de români

Câte tone au “ronțăit” vecinii anul trecut

SUPRANUMIT “PÂINEA SĂRACULUI”, cartoful e cel mai consumat aliment de români. Câte tone au “ronțăit” vecinii anul trecut

loading ...