SUPRANUMIT “PÂINEA SĂRACULUI”, cartoful e cel mai consumat aliment de români. Câte tone au “ronțăit” vecinii anul trecut

08 apr 2021
 
Cartoful, sau „pâinea săracului”, nu a fost ocolit nici el de seceta pedologică extremă înregistrată în 2020, potrivit Institutului Național de Statistică (INS) din România, suprafața semănată fiind și ea mai mică cu circa 3.000 de hectare.
 
Chiar și așa, datele provizorii ale INS arată că, anul trecut, cartoful produs la noi în țară a înregistrat o producție sensibil mai mare decât în 2019, cu un plus de 56.000 de tone, în ciuda suprafețelor însămânțate mai reduse.
 
De altfel, producţia de cartofi obţinută anul trecut – 2,68 milioane de tone – clasează România pe locul şase în Uniunea Europeană (UE), prima poziţie fiind ocupată de Germania, cu 11,55 milioane de tone.
 
În topul producătorilor de cartofi din UE se mai află Franţa, cu 8,73 milioane de tone, urmată de Olanda – 7,09 milioane de tone, Polonia – 6,48 milioane de tone şi Belgia, cu 4,1 milioane de tone.
 
Cu privire la suprafaţa cultivată, cartoful românesc a ocupat locul patru cu 166.000 hectare, după Polonia (359.000 hectare), Germania ( 275.000 hectare) şi Franţa (206.000 hectare).
 
În urmă cu un deceniu, România consemna producții de cartofi de 3,5 – 4 milioane de tone, recoltate însă de pe suprafeţe mai mari, mai exact între 200.000 – 250.000 de hectare.
 
Cu toate acestea, în ultimii cinci ani, cartoful românesc a fost cultivat în mod constant pe suprafețe din ce în ce mai mici, până la un nivel situat sub 200.000 de hectare. Zonele cu tradiţie în cultivarea cartofului sunt Harghita, Covasna, Braşov, Suceava şi Sibiu.
 
Piaţa cartofilor din România se ridică la 1,4 miliarde de euro, iar producţia în ponderea vegetală este de 8,6%, potrivit unor studii realizate de o firmă de profil.
 
În anul 2018, consumul mediu lunar pe o persoană a fost de 3,02 kilograme, însă lucrătorii pe cont propriu şi pensionarii depăşesc uşor acest nivel, consumul cel mai scăzut înregistrându-se în gospodăriile de agricultori, şomeri şi salariaţi.
 
Cartoful, sau „pâinea săracului”, este consumat la nivel național în cantități care totalizează circa două milioane de tone, dar la care se mai adaugă încă 500.000 de tone pentru sămânţă, procesare şi furaje.

 
Sursa: agro-tv.ro
 
 
 
Top știri

RETROSPECTIVA 2021: Fenomenele climatice au afectat atât culturile de toamnă, cât și cele de primăvară

21 oct 2021

SERBIA - PRINCIPALUL EXPORTATOR DE ZMEURĂ PESTE OCEAN. Vezi cine s-a alăturat în cursă

13 oct 2021

SUTE DE KILOGRAME DE MIERE ÎMPRĂȘTIATE PE DRUM. Unde s-a întâmplat și care este motivul

07 oct 2021

OTIS DECLARAT CEL MAI GRAS URS DIN ALASKA. Câte kilograme are uriașul brun, fiind și cel mai bătrân din regiune

06 oct 2021

S-A VÂNDUT ROBOTUL CARE CULEGE ROȘII. O companie americană l-a cumpărat contra sumei de 60 milioane euro

05 oct 2021
Din aceiași categorie

TOATĂ MUNCA I-A FOST CĂLCATĂ CU “ROȚILE”. Un agricultor a fost ocolit de secetă și alte intemperii, dar nu și de raliurile unor indivizi care i-au distrus lanurile cu grâu

16 jul 2020

SALVAȚI ALBINELE! Zeci de mii de stupi din Turcia, Grecia și Italia au luat foc din cauza incendiilor, apicultorii sunt disperați

12 aug 2021

PORUMBUL ALBASTRU DEVINE POPULAR ÎN ROMÂNIA. Vezi ce beneficii are pentru sănătate

09 jun 2020

FERMĂ ACVAPONICĂ ÎN INIMA ORAȘULUI BRUXELLES

12 jun 2021

MAI PUȚINE FABRICI DE ZAHĂR ÎN LUME

16 apr 2020

SUPRANUMIT “PÂINEA SĂRACULUI”, cartoful e cel mai consumat aliment de români. Câte tone au “ronțăit” vecinii anul trecut

SUPRANUMIT “PÂINEA SĂRACULUI”, cartoful e cel mai consumat aliment de români

Câte tone au “ronțăit” vecinii anul trecut

SUPRANUMIT “PÂINEA SĂRACULUI”, cartoful e cel mai consumat aliment de români. Câte tone au “ronțăit” vecinii anul trecut

loading ...