​21 MII TONE DE GRÂU ELIBERATE. Care va fi soarta lor și dacă ne așteaptă în acest an o criză a grâului? Vezi ce spun oficialii

15 apr 2021

Guvernul interimar a aprobat proiectul privind eliberarea din rezervele de stat a 20 787  tone de grâu alimentar din roada anului 2017 în vederea împrospătării stocurilor cu roada din anul curent. Și asta pentru a nu admite pierderi fianciare esențiale pentru bugetul statului, dacă va expira termenul de păstrare a produsului.

Prim-ministrul interimar a accentuat că această cantitate va fi orientată prioritar pentru agenții economici autohtoni, producători de produse de panificație, din domeniul morăritului și zootehniei. „Rog acești agenți economici să manifeste inters sporit pentru contractarea cantității necesare de grâu, pusă la dispoziție pe piața internă. Iar dacă până la 10 mai curent, nu se atestă epuizarea stocului propus din rezerva de stat, cantitatea rămasă va fi deschisă pentru achiizție agenților economici din categoria depozitarilor. Important ca acest grâu să fie orientat exclusiv spre consumul intern, este absolut necesar să suținem la etapa actuală aceste sectoare prioritare”, a menționat dl Ciocoi. 

Ministrul Agriculturii, Ion Perju, a reliefat că țara este asigurată cu grâu alimentar și furajer până la următoarea roadă, care se așteaptă de la 1 iulie curent. În pofida unui an agricol dificil din cauza secetei, în 2020 a fost înregistrată roada de 570 mii tone de grâu. Totodată, de la 1 iulie 2020 până în prezent au fost exportate 120 mii tone de grâu. Potrivit lui, cel  mai înalt preț la grâu a fost în luna februarie, fiind deteminat de prețul regional și de la bursele internaționale, când 1 tonă de grâu a ajuns la 280 euro. „Actualmente, prețul scade, întrucât anul agricol curent se așteaptă să fie unul mai bun comparativ cu anul trecut. Și pe piața internă prețul a scăzut - în prezent 1 kg de grâu costă deja 4 lei. La moment, în țară sunt însămânțate 318 mii ha de grâu de toamnă, semănături în stare bună potrivit situației climaterice prezente”, a menționat Ion Perju, regretând faptul că acest subiect a fost atras pe platforma politicului.

Oficialul de la MADRM susține că în țară mai rămân estimativ 70 mii tone de grâu, fără cele 21 mii tone eliberate din rezerva de stat, iar Agenția Rezerve Materiale va avea posibilitatea să-și împrospăteze stocurile cu grâu de calitate din acest an. Totodată, Pavel Voicu a precizat că în stocurile Agenției Rezerve Materiale rămân disponibile încă 31 mii tone de grâu, ceea ce însemană că în total în țară rămân a fi peste 90 mii tone de grâu. Voicu a mai subliniat că, dacă nu se reușește împrospătarea cantității de 21 mii tone de grâu până la 10 mai curent, există riscul ca statul să piardă câte 900 lei la tona de grâu, după ce acesta va trece în altă categorie de calitate.

În context, premierul interimar a rugat instituțiile vizate să examineze posibilitatea de a oferi un preț mai atractiv agenților economici din categoria prioritară, decât prețul actual pe piața internă, fiind găsit numitorul comun între interesele financiare ale Agenției Rezerve Materiale și necesitatea de a sprijini producătorii autohtoni din domeniu.
Top știri

CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022
Din aceeași categorie

ȘI DEȘEURILE POT FI PROFITABILE. La o fermă din Fălești, bălegarul este transformat în îngrășământ organic

20 mai 2022

IRIGARE CU ÎNCĂLCARE. Începutul sezonului de irigare a culturilor agricole nu s-a lăsat fără abateri

20 mai 2022

SOIURILE DE NUCI TIMPURII PROMIT RECOLTĂ BUNĂ. Cu ce înlocuiesc fermierii îngrășămintele minerale tradiționale?

20 mai 2022

IMPORTANT! Noi condiții de export spre Turcia

20 mai 2022

TINERII FERMIERI – INTERESAȚI DE COOPERAREA ÎN AGRICULTURĂ

20 mai 2022

​21 MII TONE DE GRÂU ELIBERATE. Care va fi soarta lor și dacă ne așteaptă în acest an o criză a grâului? Vezi ce spun oficialii

​21 MII TONE DE GRÂU ELIBERATE

Care va fi soarta lor și dacă ne așteaptă în acest an o criză a grâului? Vezi ce spun oficialii

​21 MII TONE DE GRÂU ELIBERATE. Care va fi soarta lor și dacă ne așteaptă în acest an o criză a grâului? Vezi ce spun oficialii

loading ...