“AURUL ALB” DE PE NISTRU! Cum avem grijă de lebedele care au decis să ierneze la noi

22 feb 2021
În timp ce naturaliștii bat alarma despre faptul că Nistrul riscă să sece, un stol de lebede albe au împânzit râul, adunând lume dornică să savureze o adevărată minune. Oamenii, veniți aici în weekend, au făcut poze cu frumoasele zburătoare și le-au dat de mâncare, scrie Jurnal.md.

Și ieri stolul de lebede de pe Nistru a fost vizitat de mai mulți admiratori.
 
De regulă, lebedele sunt păsări migratoare, parcurgând anual mii de  kilometri pentru a ajunge în zonele unde cuibăresc sau iernează. Majoritatea vin la noi în sezonul cald, pentru a se reproduce, și pleacă odată cu venirea toamnei. Dar avem și lebede care aleg să stea la noi pe timp de iarnă, poposind din țările nordice, unde iarna e mai aspră. 

Păsările acvatice se adună iarna pe lacuri și tot caută hrană. În apă se simt cel mai bine, pentru că acesta este mediul lor, iar gheața nu reprezintă o problemă pentru ele. Și asta pentru că se adună în ochiurile de apă neînghețate. Pentru păsări, distanța de o sută de kilometri e un fleac, și dat fiind că țara noastră nu e mare, lebedele pot oricând să conviețuiască pe bazinele de acumulare de pe Prut și Nistru, care nu îngheață, sau să își caute în fiecare noapte un alt loc de dormit.

Când gerul e mare sau vântul e nemilos, ele caută lacurile care au centuri bogate de stuf, adăpostindu-se acolo și de vremea aprigă, și de braconieri.  Dacă vrem să avem parte cât mai des de minuni plutitoare, e cazul să știm că stuful izolează foarte bine termic și tocmai de aceea este foarte important să nu îl tăiem sau să-i dăm foc.
loading ...