​CE CĂPȘUNI NE RECOMANDĂ ANSA? Unde le găsim și cum le recunoaștem, citește mai jos

22 mar 2021


Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) recomandă procurarea fructelor din locuri autorizate sau înregistrate de către Agenție, care sunt verificate de către inspectori și însoțite de rapoarte de încercări.

Mesajul vine după ce mai mulți comercianți au fost surprinși cum vând căpșuni pe marginea drumului, dar și pentru a preveni cazuri de intoxicații cu aceste fructe.

Prin urmare, ANSA anunță că fiecare consumator este în drept să solicite de la comerciant un document ce atestă inofensivitatea lor (rapoarte de încercări sau certificat de inofensivitate) și să atragă atenție ca căpșunele procurate să fie:
- întregi;
- sănătoase (se exclud produsele atinse de putregai sau cu alterări, din cauza cărora devin improprii pentru consum);
- curate, practic fără materii străine vizibile;
- cu un aspect proaspăt, dar nespălate;
- fără dăunători;
- fără deteriorări cauzate de dăunători;
- cu caliciu; caliciul şi, în cazul în care este prezent, pedunculul trebuie să fie proaspete şi verzi;
- fără umezeală externă anormală;
- fără miros şi/sau gust străin.
“ANSA informează că, comercializarea produselor alimentare în alte locuri, decât cele autorizate (trasee naționale, străzi), face parte din comerțul ilicit”, susțin reprezentanții Agenției.
La fel, aceștia menționează că, actualmente, căpșunele comercializate pe piața Republicii Moldova sunt importate din Grecia și Turcia, iar cele autohtone vor fi disponibile abia în a doua jumătate a lunii aprilie.

loading ...