CREȘTEREA PREȚURILOR LA CARBURANȚI - PÂNĂ UNDE VOR SĂLTA

10 mar 2022
Pe data de 9 martie ANRE a publicat noile tarife a carburaților, care de astăzi, 10 martie se vor scumpi, motorina cu circa doi lei, iar benzina cu aproape un leu. Reprezentanții autorităților centrale, precum și mai mulți experți din domeniu energeticii și politicii economice și-au expus părerea, pentru ZDG, referitor la cotația record a carburanților.

Economistul superior al Expert-Grup, Stas Madan, este de părere că războiul din Ucraina ar fi unul dintre factorii decisivi, care expun Republica Moldova la o scumpire fără precedent a carburanților.

„Creșterea de acum a prețurilor la carburanți este rezultatul direct al cotațiilor record de pe piețele internaționale, influențate de invazia rusă din Ucraina. Având în vedere că Republica Moldova nu are resurse de petrol și le importă integral, suntem extrem de vulnerabili și descoperiți la acest capitol. Posibilitățile autorităților de a stopa aceste creșteri sunt minime”, susține economistul.

Alina Merlici, consiliera pe comunicare a ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, menționează că guvernul ar avea soluții pentru anumite sectoare.

„Preocuparea noastră este să asigurăm cantități suficiente de produse petroliere, pentru acoperirea consumului. Prețurile la produsele petroliere sunt direct influențate de prețul petrolului pe piața internațională. Din păcate, războiul din Ucraina face ca prețurile pe piețele internaționale să crească foarte mult. Guvernul va analiza opțiuni de a interveni cu un ajutor în anumite sectoare”, a menționat consiliera pe comunicare a lui Spînu.

La ce ar putea duce criza energetică din R. Moldova?

Veaceslav Ioniță, expert în politici economice al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”:

„Din păcate, creșterea prețurilor la produsele petroliere va continua. În prezent, Rusia a stopat livrările de petrol. Această măsură a fost adoptată de comercianții produselor petroliere, înainte ca SUA să impună sancțiuni pe sectorul energetic. Prețul petrolului crește la nivel global și asta duce la creșterea inevitabilă și a prețurilor din R. Moldova”, de această părere este Veaceslav Ioniță.

Care ar fi soluțiile de reglementare a crizei energetice din R. Moldova?

Expertul în politici economice, Veaceslav Ioniță, consideră că una dintre măsurile urgente, care ar putea remedia criza energetică din R. Moldova, ar fi ca Banca Națională să întărească valoarea valutei naționale.

„Prețurile cresc în cea mai nepotrivită perioadă – primăvara. Acum, agricultorii vor avea de suferit. Guvernarea are două instrumente. Primul instrument este Banca Națională a Moldovei, iar asta a fost propusă și de agricultori. Banca Națională ar trebui să depună eforturi pentru a întări valuta națională. Și dacă, primăvara, valuta națională ar fi mai puternică cu 2%-3%, față de media anuală, asta ar genera o economisire de vreo 70 de bani sau chiar un leu, per litru de benzină/motorină”, a spus Ioniță, pentru Ziarul de Gardă.

Totodată, Ioniță este de părere că plățile impozitelor pentru agricultori ar trebuie să fie amânate, dar acest lucru ar putea veni la „pachet” cu o altă problemă – probabilitatea fraudelor fiscale.

Reacția autorităților

Prim-ministra R. Moldova, Natalia Gavrilița, a cerut miniștrilor să vină cu soluții pentru a ajuta agricultorii în contextul creșterii prețurilor la carburanți. Totodată, reprezentanții Guvernului susțin că executivul nu este responsabil de reglementarea prețurilor, dar anumite opțiuni, de a remedia situația în unele sectoare, se regăsesc pe agenda guvernului.

„ Guvernul examinează câteva scenarii și va veni cu anumite măsuri pentru agenții sau instituțiile care au cheltuieli majore în legătură cu aceste scumpiri”, a menționat Anastasia Taburceanu, purtătoarea de cuvânt a prim-ministrei Gavrilița.

La rândul său și Dumitru Alaiba, susține că, în zilele următoare, vor fi anunțate măsuri concrete, cu privire la reglementarea crizei energetice din R. Moldova.

Sursa: zdg.md
 
loading ...