GHIDUL PRACTICILOR AGRICOLE PE TIMP DE SECETĂ

15 aug 2022
Seceta atipică instalată în 2022, impune îmbunătățirea practicilor agricole ținând cont de o serie de principii, cele mai importante fiind conservarea apei în sol și adaptarea rotației culturilor de toamnă (cereale și rapiță) la specificul situației din zona de cultură, precum și alegerea soiurilor cu toleranță și/sau rezistență la secetă. Actuala secetă s-a instalat din toamna anului trecut și s-a accentuat din cauza unei ierni calde, fără precipitații.

În ceea ce privește conservarea apei în sol, fermierii ar trebui să ia în calcul anumite tehnici de înființare a culturilor de tip conservativ, cum ar fi:
 
  • lucrările minime ale solului („minimum-till”),
  • lucrarea solului în benzi („strip-till),
  • semănatul direct („no-till”).
Oricare din aceste tehnici poate fi aplicată în urma unei lucrări superficiale de dezmiriștire efectuată cât mai repede după recoltatul plantei premergătoare sau, dacă este posibil, concomitent cu recoltarea culturii premergătoare.

La înființarea culturilor, se vor lua următoarele măsuri:
 
  • Rotația
Pentru toate culturile de toamnă, în condiții de secetă accentuată, asolamentul și rotația culturii devin elemente secundare la înființarea culturilor.

În aceste condiții, este de preferat ca semănatul grâului să aibă loc după culturile de mazăre, cartofi timpurii, borceaguri, rapiță și orz/orzoaică, dezmiriștite, limitând-se pe cât posibil semănatul în monocultură.

Culturile de primăvară (ex: porumb, floarea-soarelui, soia) pot fi luate în calcul ca premergătoare în cazul în care regimul pluviometric revine la normal, ținând cont de ajustările necesare în combaterea bolilor (porumb) și nutriției (floarea-soarelui).

În cazul rapiței, este recomandată evitarea cultivării după crucifere (muștarul), floarea-soarelui, soia, fasole și năut, din cauza atacului de putregai alb (Sclerotinia sclerotiorum) sau a dăunătorilor comuni. Se va evita cu desăvârșire monocultura.
 
  • Dezmiriștitul
Imediat după sau concomitent cu recoltarea culturii premergătoare este recomandată efectuarea unei lucrări superficiale, la maxim 5 cm adâncime.

Această tehnică creează premizele unui pat germinativ de calitate care să ofere condiții favorabile semințelor, răsărirea uniformă a plantelor și o dezvoltare normală în primele faze de vegetație.
 
  • Sămânța
Se recomandă utilizarea de sămânță certificată cu indici de germinație superiori, tratată corespunzător pentru spectrul de boli și populațiile de dăunători specifici. Se vor utiliza soiuri (sau hibrizi) cu capacitate mai ridicată de înfrățire, eventual soiuri cu capacitate de înfrățire în primăvară.
 
  • Semănatul
Lucrarea se va efectua în funcție de tipul de semănătoare utilizată.

În cazul semănătorilor prevăzute cu sisteme de pregătire a terenului, amplasate în fața organelor de semănat, se va intra direct la semănat.

În cazul semănătorilor convenționale, se va semăna concomitent cu încă o pregătire superficială a terenului realizată cu orice agregat capabil să mobilizeze solul până la (cel mult) adâncimea de semănat, în caz de necesitate, numai dacă solul a făcut crustă sau este îmburuienat.

În caz de secetă persistentă, se vor evita pe cât posibil lucrări ale solului suplimentare pentru a nu se pierde apa din zona de germinare a seminței. În cazul semănătorilor capabile să semene direct (no-till), se va semăna fără a se mobiliza solul.
 
  • Aplicarea îngrășămintelor
Se recomandă aplicarea localizată a îngrășămintelor complexe, în cazul în care echipamentul de semănat permite, sau înainte de lucrarea de dezmiriștit, astfel încât încorporarea lor să nu presupună o lucrare suplimentară a solului. Din formulă este recomandat să nu lipsească potasiul (K).

De asemenea, trebuie luată în considerare și formularea îngrășămintelor complexe, iar în cazul semănatului târziu este preferabilă o formulă de îngrășământ cu conținut mai ridicat de azot (N).
 
  • Controlul buruienilor
În cazul în care la data semănatului există un grad de îmburuienare care solicită intervenție, se va executa o erbicidare totală înaintea semănatului sau imediat după semănat. Gradul de îmburuienare trebuie ținut permanent sub observație, având efecte negative asupra aprovizionării cu apă a solului, între altele.
 
  • Alte recomandări
Este de luat în calcul semănatul la ecartamente mai mari, prin suspendarea alternativă a unui brăzdar, ajustând densitatea/norma de sămânță pentru brăzdarele rămase. De asemenea, se recomandă evitarea lucrării de tăvălugire după semănat ca lucrare distinctă, chiar și în cazul în care semănătoarea nu este dotată cu astfel de echipamente.

Supravegherea răsăritului plantelor pentru combaterea dăunătorilor este o altă recomandare esențială, deoarece atacurile pot fi virulente în condiții de răsărire eșalonată.

La fel, se impune evitarea pășunatului culturii.  Pentru pregătirea terenului în vederea însămânțării din primavară se vor executa, de asemenea, lucrări superficiale, în cazul în care seceta persistă (disc, gruber, cizel).
Orice tehnică nouă poate fi adaptată la dotarea existentă în fermă.

Seceta prezintă repercusiuni grave asupra sectorului agricol, având efecte multiple asupra producției agricole, securității alimentare, celei energetice, dar și a transporturilor fluviale.
 
Sursa: Ghid de bune practici agricole privind efectele generate de schimbările climatice
 
loading ...