LAPTELE NOSTRU ÎN UE: Brânzeturile și cașcavalurile sunt principalele produse lactate exportate. Ce arată datele unui studiu recent

26 mar 2021

La 25 martie curent a fost prezentat Studiul de piață a potențialului de dezvoltare a produselor lactate din Republica Moldova. Ședința de prezentare a fost organizată de Agenția de Investiții, în colaborare cu Asociația Națională a Producătorilor de Lapte şi Produse Lactate,  Ministerul Economiei și Infrastructurii fiind prezentat de secretarul de stat, Iuliana Drăgălin.  
 
La evenimentul online au participat factori de decizie, dar și producători autohtoni interesați de domeniul zootehnic din Moldova, care doresc să reanimeze sau să întemeieze o afacere în acest domeniu. Participanții au aflat despre oferta pieței și producția actuală a laptelui, barierele identificate în calea dezvoltării sectorului, dar și soluțiile necesare în vederea depășirii acestora.
 
Potrivit Iulianei Drăgălin, Ministerul Economiei și Infrastructurii, în calitate de coordonator al Acordului DCFTA, are ca prioritate armonizarea legislației în domeniile legate de comerț și racordarea acesteia la rigorile și principiile Uniunii Europene, crearea condițiilor pentru asigurarea competitivității produselor autohtone destinate exportului pe piața Uniunii Europene, o atenție sporită fiind acordată sectorului lactate.
 
Iuliana Drăgălin a mai adăugat că procedura de obținere a dreptului de export al produselor lactate în UE presupune un spectru mai vast de activități, care urmează a fi implementate la nivel național. Actualmente, se desfășoară procedura de examinare a dosarului R. Moldova pentru sectorul respectiv de către Comisia Europeană, care ar putea fi urmată de o misiune de audit similară celei planificate în luna aprilie curent pentru produsele de origine animală.
 
Potrivit Studiului, Republica Moldova a exportat în 2019 produse lactate în valoare de 5.8 milioane USD. Exporturile au înregistrat un trend descendent în ultimii patru ani, cu o scădere medie anuală de -17%. Brânzeturile și cașcavalurile au fost principalele produse lactate exportate, nu doar în 2019, dar și în ultimii cinci ani. Importurile de produse lactate în Moldova au înregistrat o tendința de creștere constantă.
 
AGROMEDIA amintește că, în mediu, importurile au crescut cu 22% anual în ultimii cinci ani, ajungând la cca 58 milioane USD în 2019. Acești 58 de milioane USD, constituie potențialul de substituire a importurilor sau venitul potențial care poate fi obținut de procesatorii locali, cu condiția că vor dispune de cantitatea necesară de lapte materie primă. În context, Studiul vine cu un plan, în care este menționată valoarea investițiilor necesare pentru creșterea locală a șeptelului de vite și procesarea laptelui realizat în produse lactate și sub-produse pe întreg lanțul valoric.
 
 
 
Top știri

CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022
Din aceeași categorie

ȘI DEȘEURILE POT FI PROFITABILE. La o fermă din Fălești, bălegarul este transformat în îngrășământ organic

20 mai 2022

IRIGARE CU ÎNCĂLCARE. Începutul sezonului de irigare a culturilor agricole nu s-a lăsat fără abateri

20 mai 2022

SOIURILE DE NUCI TIMPURII PROMIT RECOLTĂ BUNĂ. Cu ce înlocuiesc fermierii îngrășămintele minerale tradiționale?

20 mai 2022

IMPORTANT! Noi condiții de export spre Turcia

20 mai 2022

TINERII FERMIERI – INTERESAȚI DE COOPERAREA ÎN AGRICULTURĂ

20 mai 2022

LAPTELE NOSTRU ÎN UE: Brânzeturile și cașcavalurile sunt principalele produse lactate exportate. Ce arată datele unui studiu recent

LAPTELE NOSTRU ÎN UE: Brânzeturile și cașcavalurile sunt principalele produse lactate exportate

Ce arată datele unui studiu recent

LAPTELE NOSTRU ÎN UE: Brânzeturile și cașcavalurile sunt principalele produse lactate exportate. Ce arată datele unui studiu recent

loading ...