MAI BINE NU LE RUPEȚI! Speciile de plante, cu regim special de protecție, sunt ocrotite prin lege. Ce spune “Moldsilva”

16 mar 2021
 
Agenţia “Moldsilva” relansează măsurile de ocrotire a speciilor de plante cu un regim special de protecţie. Este perioada când fondul forestier este mai vulnerabil în faţa comercianţilor şi a celor care încalcă prevederile legislaţiei în domeniu.
 
Aceste acţiuni sunt întreprinse în conformitate cu un șir de prevederi legale despre regnul vegetal. Conform unui ordin semnat de Dumitru Cojocaru, directorul Agenţiei “Moldsilva”, șefii entităţilor silvice subordonate şi personalul silvic sunt responsabili pentru respectarea prevederilor legislaţiei, care stabileşte speciile de floră de importanţă naţională şi internaţională,  interzise spre colectare.
 
Totodată, în Rezervaţiile Naturale de Stat “Codrii”, “Pădurea Domnească”, “Plaiul Fagului”, “Prutul de Jos”, precum şi în alte arii protejate din fondul forestier de stat, este asigurată monitorizarea permanentă. Atenția sporită vizează, în special, locurile de creştere și au drept scop depistarea colectării, comercializării plantelor şi a părţilor acestora (flori, frunze, muguri, tulpini, ramuri, rădăcini, bulbi, rizomi etc.).

Acelaşi ordin mai stabileşte organizarea de către silvicultori, de comun acord cu organele de poliţie, reprezentanţii subdiviziunilor teritoriale ale inspectoratului pentru protecţia  mediului, a măsurilor de prevenire, sistare şi interzicere a colectării și comercializării plantelor incluse în anexa nr.1, cu aplicarea prevederilor legislaţiei naţionale ce se impun pe fiecare caz în parte.
 
În acelaşi context, directorul Agenţiei “Moldsilva” a menționat că în pofida restricţiilor tradiţionale şi a măsurilor întreprinse de către angajaţii fiecărei entităţi silvice în parte, unii cetățeni neglijează legea și continuă ilegalitățile de distrugere a florei din păduri și comercializarea florilor și plantelor. Totuşi, echipele mobile pentru paza fondului forestier  vor depune eforturile necesare și pentru soluționarea acestui aspect.
 
Agenţia “Moldsilva” vine cu un apel către populaţie şi solicită cooperare în cazurile când sunt cunoscute persoane sau agenţi economici, care nu respectă măsurilor de conservare şi de protecţie a obiectelor regnului vegetal. Dacă ați fost martorii abuzurilor comise în fondul forestier, sunteți rugați să informaţi autoritățile de resort prin intermediul Liniei specializate anticorupţie, tel. 022 211-311.
 

MAI BINE NU LE RUPEȚI! Speciile de plante, cu regim special de protecție, sunt ocrotite prin lege. Ce spune “Moldsilva”

MAI BINE NU LE RUPEȚI! Speciile de plante, cu regim special de protecție, sunt ocrotite prin lege

Ce spune “Moldsilva”

MAI BINE NU LE RUPEȚI! Speciile de plante, cu regim special de protecție, sunt ocrotite prin lege. Ce spune “Moldsilva”

loading ...