MIGDALELE DE LA NĂPĂDENI! Le găsiți la Cămara Fest, crescute cu drag de familia Preguza

30 jul 2021
Au mai rămas opt zile până la prima ediție din august a Târgului producătorilor autohtoni Cămara Fest din parcul „Alunelul” din sectorul Buiucani al capitalei. La 7 și 8 august ne vom întâlni cu fermierii locali și vom procura cele mai proaspete produse direct de la ei. Pe lângă pomușoare, miere și legume, vom putea gusta și cele mai dulci, sau poate un pic amare, migdale, crecute de familia Preguza din satul Năpădeni, Ungheni.

N-am mai discutat cu Valentina Preguza din martie, atunci când ne-a povestit impresiile despre târgul dedicat producătoarelor locale. Azi am găsit-o iar în livada plină de pomii înalți de 6-7 m, dar care continuă să crească.„Suntem și noi curioși cât de înalți vor ajunge, pentru că nu am văzut o livadă matură de migdale. Plantația noastră are opt ani și ocupă 12, 5 ha. Cultivăm cinci soiuri, toate autohtone, am procurat puieții certificați de la pepinierele autorizate din Taraclia și Orhei. Am mai aflat între timp că la Sud sunt mai mulți cultivatori, și mai e unul la Strășeni, noi de la Ungheni suntem cei mai nordici producători de migdale”, ne-a povestit dna Preguza.

Starea livezii e una bună, deși din cauza ploilor de primăvară polenizarea a fost cam slabă și recolta va fi mai mică decât s-au așteptat. Unele soiuri sunt doldora de fructe, altele mai puțin, dar la târg vor fi prezenți neapărat!

Nuci, nucușoare și miez de migdale

„Venim cu marfă din anul trecut, când plantația a rodit pentru prima dată. Am păstrat-o în depozit, în condiții speciale. Migdalele seamănă foarte mult cu nucile, de fapt, chiar sunt niște nuci mai mici. Se coc prin septembrie și așteptăm să se coacă coaja, astfel fiind sigură că și miezul e bun de consumat. Recoltarea la toate soiurile durează cam două luni.

Aducem 100 sau poate 200 kg de nuci de migdale, tot atâta miez. Kilogramul de nucușoare cu gust dulce va costa 55 lei/kg, cele mai mărunte și cu gust de amaretto, sunt mai scumpe, 75 lei de kg, pentru că ne-a costat mai mult îngrijirea pomilor. E primul sort altoit de la cel sălbatec, autohton, creat de savanții de la Institutul de pomicultură. Consumatorii aleg în funcție de gust și preferințe”
, a mai adăugat fermiera.

Miezul de migdale este cel mai scump produs din gamă și face 240 lei per kg. Fermiera a sperat tare mult că îl va ieftini în acest an, dacă și recolta se anunța mai bogată, dar ploaia a schimbat socoteala. În schimb, cel bucăți, sau fărâmițat, bun pentru copturi și pâine de migdale, îl vom putea cumpăra cu 180 lei/kg.

Deci, toată lumea bună să năpădească la Cămara Fest! După migdale, roșii, pomușoare și alte bunătăți produse de fermierii noștri. Ne vedem la ediția Cămara Fest din 7 și 8 august.

 
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

CONDUCEREA MAIA LA DISCUȚII CU FERMIERII

21 jan 2022

STRATEGIA NAȚIONALĂ DE DEZVOLTARE AGRICOLĂ ȘI RURALĂ PUSĂ ÎN DISCUȚIE: Propunerile înaintate de RDCR

20 jan 2022

7 ANI DE DCFTA ÎN MOLDOVA: Extinderea listei de produse agroalimentare exportate în UE, primordială pentru ANSA. Detalii

20 jan 2022

DE ACUM ÎNCOLO ANSA VA DECIDE CARE FRUCTE ȘI LEGUME SUNT PROASPETE. Vezi cerințele noi aprobate de Guvern

19 jan 2022

VAMA ȘI MISIUNEA USAID, DISCUȚII DESPRE ACORDUL DE FACILITARE A COMERȚULUI. Succesele unui parteneriat

18 jan 2022

MIGDALELE DE LA NĂPĂDENI! Le găsiți la Cămara Fest, crescute cu drag de familia Preguza

MIGDALELE DE LA NĂPĂDENI! Le găsiți la Cămara Fest, crescute cu drag de familia Preguza

MIGDALELE DE LA NĂPĂDENI! Le găsiți la Cămara Fest, crescute cu drag de familia Preguza

loading ...