MIGDALELE DE LA NĂPĂDENI! Le găsiți la Cămara Fest, crescute cu drag de familia Preguza

30 jul 2021
Au mai rămas opt zile până la prima ediție din august a Târgului producătorilor autohtoni Cămara Fest din parcul „Alunelul” din sectorul Buiucani al capitalei. La 7 și 8 august ne vom întâlni cu fermierii locali și vom procura cele mai proaspete produse direct de la ei. Pe lângă pomușoare, miere și legume, vom putea gusta și cele mai dulci, sau poate un pic amare, migdale, crecute de familia Preguza din satul Năpădeni, Ungheni.

N-am mai discutat cu Valentina Preguza din martie, atunci când ne-a povestit impresiile despre târgul dedicat producătoarelor locale. Azi am găsit-o iar în livada plină de pomii înalți de 6-7 m, dar care continuă să crească.„Suntem și noi curioși cât de înalți vor ajunge, pentru că nu am văzut o livadă matură de migdale. Plantația noastră are opt ani și ocupă 12, 5 ha. Cultivăm cinci soiuri, toate autohtone, am procurat puieții certificați de la pepinierele autorizate din Taraclia și Orhei. Am mai aflat între timp că la Sud sunt mai mulți cultivatori, și mai e unul la Strășeni, noi de la Ungheni suntem cei mai nordici producători de migdale”, ne-a povestit dna Preguza.

Starea livezii e una bună, deși din cauza ploilor de primăvară polenizarea a fost cam slabă și recolta va fi mai mică decât s-au așteptat. Unele soiuri sunt doldora de fructe, altele mai puțin, dar la târg vor fi prezenți neapărat!

Nuci, nucușoare și miez de migdale

„Venim cu marfă din anul trecut, când plantația a rodit pentru prima dată. Am păstrat-o în depozit, în condiții speciale. Migdalele seamănă foarte mult cu nucile, de fapt, chiar sunt niște nuci mai mici. Se coc prin septembrie și așteptăm să se coacă coaja, astfel fiind sigură că și miezul e bun de consumat. Recoltarea la toate soiurile durează cam două luni.

Aducem 100 sau poate 200 kg de nuci de migdale, tot atâta miez. Kilogramul de nucușoare cu gust dulce va costa 55 lei/kg, cele mai mărunte și cu gust de amaretto, sunt mai scumpe, 75 lei de kg, pentru că ne-a costat mai mult îngrijirea pomilor. E primul sort altoit de la cel sălbatec, autohton, creat de savanții de la Institutul de pomicultură. Consumatorii aleg în funcție de gust și preferințe”
, a mai adăugat fermiera.

Miezul de migdale este cel mai scump produs din gamă și face 240 lei per kg. Fermiera a sperat tare mult că îl va ieftini în acest an, dacă și recolta se anunța mai bogată, dar ploaia a schimbat socoteala. În schimb, cel bucăți, sau fărâmițat, bun pentru copturi și pâine de migdale, îl vom putea cumpăra cu 180 lei/kg.

Deci, toată lumea bună să năpădească la Cămara Fest! După migdale, roșii, pomușoare și alte bunătăți produse de fermierii noștri. Ne vedem la ediția Cămara Fest din 7 și 8 august.

 
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

CĂLDURA SE MAI POTOLEȘTE. Meteorologii transmit ploi în toată țara

05 jul 2022

PRIMII HARBUJI MOLDOVENEȘTI – PE TARABELE DIN PIEȚE. Prețurile – mai mici decât s-au așteptat producătorii

05 jul 2022

FERTILIZANȚII ORGANICI, TESTAȚI PE LOTURI EXPERIMENTALE DIN ȚARĂ

05 jul 2022

AGRICULTORII MOLDOVENI, TOT MAI INTERESAȚI DE CULTIVAREA BACIFERELOR

05 jul 2022

SECETA – CONSECINȚĂ A SCHIMBĂRILOR CLIMATICE. Moldova va avea un Program Național de adaptare

05 jul 2022

MIGDALELE DE LA NĂPĂDENI! Le găsiți la Cămara Fest, crescute cu drag de familia Preguza

MIGDALELE DE LA NĂPĂDENI! Le găsiți la Cămara Fest, crescute cu drag de familia Preguza

MIGDALELE DE LA NĂPĂDENI! Le găsiți la Cămara Fest, crescute cu drag de familia Preguza

loading ...