Pe lângă problemele de ordin financiar, o altă mare criză în sectorul de creștere a animalelor este lipsa brațelor de muncă. În unele localități, oamenii nu mai vor să pască oile sau vacilor nici contra plată. Țăranii sunt nevoiți să-și scoată singuri vitele la pășune, sau le pasc cu rândul. Alții au început sacrificarea animalelor, pentru că nu are cine să le supravegheze. Problema este și mai gravă pentru cei care au în gestiune o fermă. O soluție salvatoare este așa-zisul ”Păstor electric”, transmite AGROMEDIA, cu referire la Jurnal TV.
De câțiva ani, în satul Ștefănești, raionul Căușeni, nimeni nu vrea să pască oile sau vacile. Sătenii gospodari fac acest lucru cu rândul. De voie, de nevoie.
Oamenii spun că de vină ar fi ajutoarele sociale, care vin mult prea simplu în buzunarul celor fără un loc de muncă.
Înainte le plăteau de la primărie să fie ciobani, dar acum, cine vrea sa fie cioban? Este 35, 40 de lei de oaie pe lună și tot nu vrea nimeni, este greu.
Știți de ce nu vor? Pentru că ajutoarele sociale nu sunt repartizate corect. Condițiile sunt: să nu ai leafă, să nu ai tractor, să nu ai mașină, televizor, frigider. Și la acești oameni le convine, susțin gospodarii de la sate.
Nicolae Spoială are o fermă de vaci în satul Șolcani, raionul Soroca. Cea mai gravă problemă pe care o întâmpină este lipsa brațelor de muncă. „În zilele noastre este un lux că găsești un văcar”, spune fermierul. Bărbatul a găsit însă o soluție.
Am luat pastor electric. Acum ne-au dat voie de la primărie să îngrădim imașul și asta ne ușurează mult munca, spune antreprenorul.
Nadejda are 32 de ani și ocazional merge să pască vacile. Pentru o zi de muncă este remunerată cu 200 de lei, bani care nu-i ajung decât pentru produse alimentare. Femeia spune că este o muncă grea si este nevoie de multă responsabilitate.
Este o muncă foarte grea, sunt și vaci, și oi, și capre. Î apropiere este pădurea și trebuie să avem mare grijă, povestește femeia.
Potrivit Biroului Național de Statistică, mediul urban este afectat de șomaj mai mult decât cel rural. În același timp, printre bărbați sunt mai mulți șomeri decât printre femei. Astfel, aproape 22 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, care se află la ora actuală în șomaj, 65,4% sunt persoane din mediul urban, iar 56,7% din numărul total îl constituie bărbații. Biroului Național de Statistică spune că rata șomajului la nivel de țară a înregistrat, în al doilea trimestru al anului, valoarea de 2,4.