Producătorii agricoli au primit promisiuni noi din partea Guvernului

24 aug 2020

79 de producători agricoli din raionul Fălești care au înregistrat pierderi de peste 60 la sută, vor beneficia de compensație pentru daunele provocate de calamitățile naturale. Despre aceasta a anunțat Ministerul Agriculturii, după ce ministrul Ion Perju a discutat cu fermierii din regiune.

Ministrul a efectuat o vizită la solicitarea producătorilor  care au dorit să înțeleagă  procedura de depunere a dosarelor la pentru a beneficia de compensații oferite de Guvern, în contextul pagubelor cauzate de calamitățile naturale.
 
Totodată, au fost abordate subiecte ce vizează soluțiile pe termen lung ce vor contribui la dezvoltarea sectorului agricol. Astfel, agricultorii au subliniat importanța respectării asolamentului solului, necesitatea reabilitării lacurilor din regiune în scop de utilizare pentru irigare, utilizarea tehnologiilor optime pentru păstrarea umidității în sol și s-au interesat de partenerii de dezvoltare disponibili să ofere suport în acest sens. 

“Vă mulțumesc pentru dialogul deschis și liniștit. Mă bucur că sunteți dispuși să comunicăm și să avem un schimb de opinii pentru a identifica cele mai eficiente soluții de depășire a provocărilor. În prezent astea sunt acțiunile optime și obiective ale Guvernului, reieșind din posibilitățile bugetului și ale țării, în condițiile dificile din perioada curentă”, a precizat ministrul Ion Perju la întrevederea din raionul Fălești.În același timp, azi premierul Ion Chicu, după ședința cu șeful statului și președintele Parlamentului, a declarat că pachetul de modificări legislative ce țin de domeniul agriculturii a fost elaborat de Guvernul Republicii Moldova și urmează să fie aprobat în ședința de miercuri.
Potrivit premierului, proiectul include simplificarea mecanismului ce ține de TVA, dar și moratoriul asupra controalelor fiscale. De asemenea, s-a discutat despre posibilitatea eliberării de către Camera de Comerț și Industrie a certificatelor de forță majoră, care ar putea fi utilizate de agricultori în relațiile lor cu agenții economici și furnizorii.

Proiectul a fost elaborat și remis Fondului Monetar Internațional pentru coordonare.
Pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă, Agenția pentru Intervenții și Plăți în Agricultură a procesat primele dosare pentru alocarea celor 1500 de lei per hectar în cazul culturilor de grâu și 1620 de lei în cazul terenurilor reînsămânțate.

De precizat că fermierii au protestat, cerând câte 3000  de lei la hectar, bani pe care premierul Ion Chicu le-a spus că statul nu-i are. 

Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022

TOPUL CELOR MAI RECOMANDATE VINURI PENTRU ANUL 2022: Vezi aici lista din zece branduri

10 jan 2022
Din aceeași categorie

MAIA a semnat un Memorandum de colaborare cu Federația Națională a Grupurilor de Acțiune Locală din România

28 jan 2022

SCHIMB DE EXPERIENȚĂ ȘI BUNE PRACTICI ÎN DOMENIUL ÎMBUNĂTĂȚIRI FUNCIARE ÎNTRE REPUBLICA MOLDOVA ȘI ROMÂNIA

28 jan 2022

CALENDARUL FERMIERULUI. Ce lucrări ai de făcut în luna februarie în fermă

28 jan 2022

PRODUCĂTORII DIN DOMENIUL AGROALIMENTAR DIN MOLDOVA au vizitat fabrica de produse lactate Mugura și complexul agro-turistic Casa Timiș

28 jan 2022

Viorel GHERCIU: „UTA Găgăuzia înregistrează progrese, iar indicatorii ce țin de dezvoltarea agriculturii sunt în ascensiune”

28 jan 2022

Producătorii agricoli au primit promisiuni noi din partea Guvernului

Producătorii agricoli au primit promisiuni noi din partea Guvernului

Producătorii agricoli au primit promisiuni noi din partea Guvernului

loading ...