Producătorii agricoli au primit promisiuni noi din partea Guvernului

24 aug 2020

79 de producători agricoli din raionul Fălești care au înregistrat pierderi de peste 60 la sută, vor beneficia de compensație pentru daunele provocate de calamitățile naturale. Despre aceasta a anunțat Ministerul Agriculturii, după ce ministrul Ion Perju a discutat cu fermierii din regiune.

Ministrul a efectuat o vizită la solicitarea producătorilor  care au dorit să înțeleagă  procedura de depunere a dosarelor la pentru a beneficia de compensații oferite de Guvern, în contextul pagubelor cauzate de calamitățile naturale.
 
Totodată, au fost abordate subiecte ce vizează soluțiile pe termen lung ce vor contribui la dezvoltarea sectorului agricol. Astfel, agricultorii au subliniat importanța respectării asolamentului solului, necesitatea reabilitării lacurilor din regiune în scop de utilizare pentru irigare, utilizarea tehnologiilor optime pentru păstrarea umidității în sol și s-au interesat de partenerii de dezvoltare disponibili să ofere suport în acest sens. 

“Vă mulțumesc pentru dialogul deschis și liniștit. Mă bucur că sunteți dispuși să comunicăm și să avem un schimb de opinii pentru a identifica cele mai eficiente soluții de depășire a provocărilor. În prezent astea sunt acțiunile optime și obiective ale Guvernului, reieșind din posibilitățile bugetului și ale țării, în condițiile dificile din perioada curentă”, a precizat ministrul Ion Perju la întrevederea din raionul Fălești.



În același timp, azi premierul Ion Chicu, după ședința cu șeful statului și președintele Parlamentului, a declarat că pachetul de modificări legislative ce țin de domeniul agriculturii a fost elaborat de Guvernul Republicii Moldova și urmează să fie aprobat în ședința de miercuri.
Potrivit premierului, proiectul include simplificarea mecanismului ce ține de TVA, dar și moratoriul asupra controalelor fiscale. De asemenea, s-a discutat despre posibilitatea eliberării de către Camera de Comerț și Industrie a certificatelor de forță majoră, care ar putea fi utilizate de agricultori în relațiile lor cu agenții economici și furnizorii.

Proiectul a fost elaborat și remis Fondului Monetar Internațional pentru coordonare.
Pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă, Agenția pentru Intervenții și Plăți în Agricultură a procesat primele dosare pentru alocarea celor 1500 de lei per hectar în cazul culturilor de grâu și 1620 de lei în cazul terenurilor reînsămânțate.

De precizat că fermierii au protestat, cerând câte 3000  de lei la hectar, bani pe care premierul Ion Chicu le-a spus că statul nu-i are. 

loading ...