Ministrul agriculturii, Vladimir Bolea, a acceptat invitația Consiliilor de Administrare a Federației Naționale a Fermierilor, Asociației Forța Fermierilor și Asociației Moldova Fruct și a participat astăzi la ședința comună a acestora, transmisă live de către rlive.md.
Agricultorii și-au exprimat nemulțumirea față de faptul că Ministerul Agriculturii refuză să instituite stare de urgență în agricultură, acțiune discutată anterior și promisă inclusiv de autorități.
E mai mult decât necesară declararea acestei stări de urgență, ca să putem trage de timp cel puțin, 4, 5 luni de zile și să putem vinde măcar producția pe care o avem, a menționat unul din fermierii prezenți la ședință.
În replică, ministrul, Vladimir Bolea a declarat că deocamdată nu există condiții juridice pentru instituirea stării de urgență și că problemele agricultorilor se discută la guvern.
De cealaltă parte, Vasile Mîrzenco, director executiv al Federației Naționale a Fermierilor, a spus: Starea de urgență, nu sunt condiții juridice de ce? Convorbirile cu bancheri și cu ministerele sunt bune, însă pietrele cu problemele agricultorilor cad în capul dvs. Mulți nu o să poată face lucrările de toamnă.
Starea de urgență în agricultură ar oferi agricultorilor afectați de seceta din acest an dreptul de amânare a plăților scadente față de creditori privați (bănci, organizații de micro finanțare, furnizori de inputuri, unități de implementare a proiectelor etc) fără calcularea penalităților, dar și ar acorda unele facilități fiscale, în special posibilitatea folosirii TVA în cont pentru achitarea unor impozite și contribuții.
Agricultorii, reieșind din experiența tristă al anului 2020, care potrivit lor nu a fost chiar atât de grav afectat ca 2022, au adus multiple argumente în favoarea oficializării dreptului producătorilor agricoli la amânarea plăților scadente ca garanția legală față de abuzuri din partea creditorilor.
De asemenea, agricultorii prezenți la ședință și-au exprimat nemulțumirea și față de birocrația cu care se confruntă la obținerea avizelor, permiselor de a utiliza apa pentru irigare. Este aproape imposibil ca aceasta să fie obținută în termeni reznabili, susțin ei.
Suntem trimiși la Agenția Proprietății Publice, instituție care ne trimite la Apele Moldovei ulterior din nou la Apele Moldovei. E un cerc vicios care ne sufocă, și-a împărtășit experiența unul din participanții la ședință.