În acest sens, mai multe organizații ale agricultorilor din Republica Moldova au trimis o cerere la parlament și la guvern prin care solicită să li se acorde asistență suplimentară pentru a putea face față creșterii puternice a costurilor pentru toate resursele ciclului de producție, inclusiv a logisticii, transmite AGROMEDIA, cu referire la EAST-FRUIT.com.
Anterior, autoritățile au convenit să compenseze 30% din accizele la motorina utilizată pentru lucrările agricole de primăvară. Fermierii propun extinderea unui principiu similar de sprijin și la produsele agrochimice achiziționate - restituirea integrală sau cel puțin parțială a TVA-ului de 20% plătit.
Reprezentanții asociațiilor fermierilor, în special cei din domeniul pomiculturii, susțin că până acum, pomicultorii și viticultorii din Moldova au achiziționat cel puțin 60% din volumul de îngrășăminte și pesticide, minim necesar pentru sezonul de producție 2022. În opinia acestora, o rambursare totală sau parțială a TVA ar trebui acordată pe baza documentelor ce confirmă faptul că fermierul a achiziționat aceste bunuri în 2022.
Potrivit estimărilor experților, pesticidele și îngrășămintele au reprezentat cel puțin 10-15% în structura costurilor fructelor (înainte de creșterea bruscă a prețurilor la acestea din toamna anului trecut). Până în prezent, „greutatea” acestei poziții costisitoare a crescut semnificativ. Rambursarea TVA-ului la produsele agrochimice, potrivit experților, îi va ajuta pe pomicultori și viticultori nu numai să mențină alimentația și protecția plantațiilor la un nivel adecvat, ci și să se abțină de la reorientarea de la medicamentele originale mai scumpe la medicamente generice relativ ieftine.
Problema mărimii și conținutului celui „de-al doilea pachet de ajutor” pentru fermieri va fi analizată în viitorul apropiat în cadrul unei ședințe a Comisiei parlamentare pentru agricultură și a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare din Moldova.