AGRICULTURA PERFORMANTĂ IMPOSIBILĂ FĂRĂ IRIGARE. A avut loc cea de-a VII-a ediție a conferinței Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigații

25 feb 2021
Peste 70 de producători agricoli, membri ai Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (AUAI) au participat la cea de-a VII-a ediție a conferinței anuale a AUAI. Evenimentul a fost organizată cu suportul Fondului de Dezvoltare Durabilă Moldova (FDD Moldova) și Proiectul USAID Agricultura Performanta în Moldova (APM) și s-a desfășurat în regim mixt.
 
Potrivit FDD Moldova, condițiile climaterice, dar și preluarea de către agricultori în anii 2019 – 2020 a managementului SCI (sistem centralizat de irigare) nereabilitate, au determinat dublarea suprafețelor irigate prin intermediul AUAI în sezonul de irigare 2020, ajungând la circa 6,5 mii ha, precum și triplarea volumelor de apă pompată la irigare fiind de circa 9,5 mln. m3. Datorită suportului Proiectului APM, membrii AUAI au adoptat tehnologii moderne de producere optând pentru culturile cu valoare adăugată înaltă, creșterea competitivității produselor agricole pe piață și confirmarea calității și siguranței pentru consum a fructelor și strugurilor prin implementarea standardelor GLOBALG.A.P.

 Ion Perju, ministrul MADRM, prezent la Conferință, a menționat că: „Anul 2020 a demonstrat cât de important și necesar a devenit reabilitarea sistemelor de irigare și asigurarea durabilității acestora în țara noastră. Sistemele de irigare trebuie păstrate, consolidate și dezvoltate pentru a constitui în viitor fundamentul dezvoltării unei agriculturi performante și competitive, atât pe piața internă, cât și externă”. Ministrul a mai declarat că, în prezent, se află în proces de elaborare un document de politici în vederea dezvoltării sectorului de irigare din țară – Strategia națională de dezvoltare a sectorului de irigare 2030, fiind formulate obiectivele și direcțiile prioritare ale documentului.
 
Valentina Badrajan, Director executiv al FDD Moldova a notat că FDD Moldova își propune să susțină în continuare dezvoltarea sectorului asociativ de irigare și asigurarea durabilității investiților. „În acest sens, vom depune diligența necesară, similar anilor precedenți, pentru a susține transferul de management al SCI și a contribui la inițiativele de modernizare a infrastructurii de irigare nereabilitate. Intervenția per asociație va fi limitată, iar contribuția proprie a beneficiarilor va rămâne obligatorie. De asemenea, vom continua să susținem consultativ și tehnic asociațiile prin diverse instrumente și tehnologii informaționale în vederea eficientizării activității AUAI și exploatării infrastructurii de irigare, precum și extinderii suprafețelor de terenuri irigate”, a subliniat sursa.
 
Rodica Miron, coordonator de proiecte USAID Moldova, a menționat că și după reabilitarea celor 10 sisteme de irigare, Guvernul SUA continuă să susțină eforturile fermierilor de dezvoltare a afacerilor agricole datorită accesului la irigare. Astfel, prin intermediul proiectului Agricultura Performantă în Moldova, USAID a acordat în aria sistemelor de irigare reabilitate granturi în valoare de circa 440 mii USD, care au catalizat peste 1.9 milioane USD investiții adiționale din partea sectorului privat.
 
Conform datelor oficiale, în prezent în Republica Moldova, sunt înregistrate 32 de AUAI, din care 24 de AUAI au preluat gestiunea a 27 de SCI. Doar 10 din sistemele menționate au beneficiat de reabilitare integrală în perioada anilor 2010-2015, datorită grantului oferit de Guvernul SUA, în cadrul Programului Compact. Restul, 17 SCI sunt parțial funcționale ori nefuncționale, fiind nevoie de intervenții substanțiale pentru reabilitarea infrastructurii și creșterea suprafețelor irigabile.
loading ...