AL ZECELEA LA NUMĂR. Încă un bazin de acumulare a apelor meteorice inaugurat la Antonești, Cantemir, pe terenul fermierului Vasile Culicovschi

17 dec 2021

În satul Antonești din raionul Cantemir a fost inaugurat un bazin de acumulare a apelor meteorice, ca o măsură eficientă și durabilă de adaptare a comunităților rurale la schimbările climatice. Acesta este unul din cele 10 bazine construite în raioanele Cantemir, Criuleni, Hîncești, Leova și Ungheni cu asistența financiară a Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA) din fondurile Cooperării Austriece pentru Dezvoltare, în cadrul proiectului „Reducerea riscurilor climatice și dezastrelor”, implementat de PNUD.
 

Gunther Zimmer, Șeful Biroului de Coordonare pentru Cooperare Tehnică din cadrul Ambasadei Austriece la Chișinău, a menționat în cadrul evenimentului de lansare a bazinului:

„Bazinele pentru colectarea și acumularea apelor pluviale reprezintă o demonstrare a măsurilor de adaptare realizate în practică la nivel de comunitate. Ele vor asigura locuri de muncă, vor spori biodiversitatea, servind drept o măsură durabilă împotriva schimbărilor climatice.”
 
Fermierul Vasile Culicovschi: Vom mări suprafețele cultivate și vom asigura calitatea legumelor
 
Bazinul din Antonești are o capacitate de 4 000 metri cubi de apă, dispune de instalații hidrotehnice moderne și este preconizat pentru irigarea a peste 30 hectare de legume cultivate în câmp deschis și în sere.
 
Proprietarul bazinului, fermierul Vasile Culicovschi, a fost selectat în cadrul unui concurs public organizat de proiect și a beneficiat de asistență tehnică și un grant în valoare de până la 30 000 dolari SUA pentru construcția lui.
 
„Acum cinci ani, când am lansat afacerea în agricultură, am construit un rezervor pentru a colecta și stoca apa pluvială de pe acoperișul serelor, însă prea mic și neadaptat pentru a face față cerințelor. Datorită susținerii oferite, am mărit capacitatea bazinului și l-am modernizat astfel încât să putem colecta eficient apele pluviale, să putem mări suprafețele cultivate și să asigurăm calitatea legumelor, chiar și în cei mai secetoși ani.” „Fără o sursă sigură de apă nici nu are rost să te ocupi de agricultură”, susține fermierul.
 
El planifică să mărească suprafețele cultivate, să aplice practicile agriculturii ecologice, să adopte și alte tehnologii prietenoase mediului și chiar să deschidă o agro-pensiune și astfel să devină un model de afacere agricolă durabilă și pentru alți fermieri.
 
„Toate acestea ne vor permite să eficientizăm costurile în procesul de producție, să optimizăm toate resursele implicate și să creăm mai multe locuri de muncă”, relatează antreprenorul.
 
Bazinul de acumulare a apelor meteorice din Antonești, ca și celelalte bazine construite în cadrul proiectului, are o menire dublă: pe de o parte va servi ca o sursă de apă pentru irigarea terenurilor agricole, iar pe de altă parte, va fi o sursă de alimentare cu apă pentru autospecialele de la postul comunitar de pompieri și salvatori.
Top știri

CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022

SEZON NOU, PROBLEME VECHI. MII DE ALBINE GĂSITE MOARTE LA O STUPINĂ. Motivul: Tratamente chimice în livezi

19 apr 2022
Din aceeași categorie

VREME FRUMOASĂ ȘI CALDĂ ÎN TOATĂ ȚARA

16 mai 2022

MAIA, LA CONFERINȚA REGIONALĂ FAO PENTRU EUROPA. Vezi care au fost principalele subiecte

16 mai 2022

CULTIVAREA PLANTELOR MEDICINALE ȘI AROMATICE – O AFACERE PROFITABILĂ

13 mai 2022

DUPĂ 15 ANI, LUCRĂRILE DE CONSTRUCȚIE A CLINICII VETERINARE A UASM AR PUTEA FI FINALIZATE

13 mai 2022

AU ÎNCERCAT SĂ SCOATĂ ILEGAL DIN ȚARĂ PESTE 4 TONE DE BISCUIȚI

13 mai 2022

AL ZECELEA LA NUMĂR. Încă un bazin de acumulare a apelor meteorice inaugurat la Antonești, Cantemir, pe terenul fermierului Vasile Culicovschi

AL ZECELEA LA NUMĂR

Încă un bazin de acumulare a apelor meteorice inaugurat la Antonești, Cantemir, pe terenul fermierului Vasile Culicovschi

AL ZECELEA LA NUMĂR. Încă un bazin de acumulare a apelor meteorice inaugurat la Antonești, Cantemir, pe terenul fermierului Vasile Culicovschi

loading ...