ANDREI DÎNGA: În sud-estul țării, porumbul și floarea soarelui sunt compromise 100%

22 jul 2025
Agricultura din sud-estul Republicii Moldova se confruntă cu una dintre cele mai severe crize din ultimele decenii. Lipsa precipitațiilor persistă încă din toamna anului trecut, iar culturile de porumb și floarea-soarelui sunt complet compromise în mai multe zone din raionul Ștefan Vodă și în partea de sud a raionului Căușeni.
 
Nu am avut ploi nici în toamnă, nici în iarnă, iar acum, în plină vară, câmpurile sunt arse complet. Este un dezastru total. Porumbul nu a apucat să înflorească, iar acolo unde a înflorit, s-a uscat imediat după, declară fermierul Andrei Dînga, administrator al SRL „Ecoaliment PRIM”.
 
Agricultorul explică faptul că nu este vorba doar despre un caz izolat, ci despre un fenomen generalizat la nivel de raion.
 
Suntem într-o zonă în care au fost semănate sute de hectare, dar nu vom obține nici măcar furaj de siloz. E pierdere totală, investiții de milioane. Situația este la fel de gravă și în cazul culturii de floarea-soarelui, dacă vom strânge 500 kg pe hectar, va fi bine. În multe localități nu vom obține nici atât, spune fermierul.
 
În fața acestui colaps agricol, Consiliul Raional Ștefan Vodă a votat instituirea stării excepționale în agricultură, iar fermierii așteaptă în continuare intervenția Guvernului.
 
Este nevoie urgentă de sprijin. Trebuie să lăsăm politica deoparte și să venim în ajutorul fermierilor. Fără implicarea statului, nu vom putea face față, afirmă Dînga.
 
Zona necesită urgent sisteme de irigare
Fermierul atrage atenția că zona este constant vulnerabilă la secetă și că acest lucru este cunoscut de mult timp.
 
Ani la rând s-a demonstrat că zona noastră are nevoie de irigare. În perioada sovietică, toată regiunea era irigată. Un singur proiect, implementat în partea de est a raionului, se află în fază finală, dar zonele centrale – cele mai afectate – încă așteaptă finanțare.
 
Gravitatea situației nu se limitează doar la Ștefan Vodă și Căușeni. Serghei Spinei, fermier din raionul Anenii Noi, declară:
 
Din luna mai am avut doar 5 mm de ploaie. La unii e deja catastrofă, iar restul vor fi loviți definitiv de arșița din această săptămână.
 
Agricultura conservativă nu a salvat culturile
Andrei Dînga precizează că, deși practică agricultură conservativă și respectă cu strictețe asolamentul, în acest an nici măcar aceste metode nu au fost suficiente.
 
Situația e puțin mai bună comparativ cu cei care nu practică agricultura responsabilă, dar tot nu vom avea roadă economică. Estimăm maximum 2 tone de porumb la hectar, ceea ce nu acoperă investițiile.
 
Cu toate că anul agricol 2025 este compromis pentru sud-estul Moldovei, fermierii privesc înainte cu speranță.
 
Sperăm să vină ploi și măcar anul viitor să fie mai bun. Avem nevoie de sprijin, de investiții și de politici reale pentru adaptarea la schimbările climatice, concluzionează agricultorul.
 
Amintim că în 2024, plantațiile de porumb din sudul R. Moldova au fost compromise de secetă în proporție 70-100%, iar cele de floarea-soarelui - în proporție de 60-80%.
loading ...