Într-un comunicat de presă, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a publicat informația conform căreia un lot de Brânză proaspătă de vaci de la producătorul S.A „Fabrica de unt din Florești” ar urma să fie retras de pe piață din motive de neconformitate.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, vă informează că în urma implementării Programului de monitorizare și supraveghere în domeniul siguranței alimentelor, au fost depistate grăsimi străine în Brânză proaspătă de vacă 5% și informează consumatorii că operatorul din domeniul alimentar: S.A „Fabrica de unt din Florești”, r. Florești, s. Varvareuca, a inițiat procedura de retragere din rețeaua de comerț și rechemare de la clienți produsul de Brînză proaspătă de vacă 5%, data fabricării 27.06.2022 și data expirării 01.07.2022, depistat cu prezența grăsimii străine.
În conformitate cu legislația în vigoare, operatorii din domeniul alimentar, deținători ai produselor neconforme sunt obligați să le retragă de pe piață și să coopereze cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor privind acțiunile întreprinse pentru evitarea sau reducerea riscurilor pentru sănătatea umană, precum și inducerea în eroare a consumatorului final, prezentate de un produs alimentar neconform, se arată în comunicatul ANSA.
De cealaltă parte, S.A „Fabrica de unt din Florești”, susține că nu este de acord cu acuzațiile aduse și că a contestat decizia ANSA.
Noi am contestat rezultatele expertizei ANSA. Am inițiat procedura de retragere a produsului de pe piață, ANSA ne-a impus să facem asta, a declarat pentru AGROMEDIA, managerul de vânzări al fabricii de lactate.
Carolina Linte, director executiv al Asociaţiei Producătorilor și Procesatorilor de Lapte, susține că ANSA nu a respectat procedura legală publicând aceste informații înainte ca producătorul să primească rezultatul contestației.
Noi considerăm că datele care au fost prezentate și mesajul cu care a venit ANSA nu sunt veridice. Conform Hotărârii de Guvern cu Privire la Aprobarea Metodologiei de Analiză și Evaluare Calitativă a Laptelui și a Produselor Lactate, anexa 20, este prevăzută procedura, conform căreia agentul economic este în drept să contesteze aceste rezultate. Da, acestea sunt rezultatele laboratorului CRDV siguranța alimentului, dar neapărat, trebuie să se respecte dreptul agentului economic de a le contesta.
Din câte cunosc, probele au fost preluate luni sau marți, și după perioada de timp e vizibil că nu au trecut 21 de zile, cât prevede legea. În acest timp, ANSA nu are dreptul să facă publice aceste informații. De regulă, dacă agentul economic a inițiat retragerea de pe piață a produselor, înseamnă că și-a recunoscut vina. Dar am discutat cu producătorul vizat și susține că nu a recunoscut nimic, în cazul dat, este o samovolnicie a ANSA.
Ceea ce face ANSA astăzi este o mimare a așa numitor activități. Sunt programele de monitorizare a siguranței alimentelor, dar eu mi-aș dori ca asta să nu fie doar o mimare, dar cu adevărat o monitorizare. Dacă întreprinderea este vinovată, atunci se aplică sancțiuni, trebuie să se desfășoare instruiri și discuții cu reprezentanții întreprinderii, dar lucrul trebuie să fie corecte. Trebuie să fie respectate drepturile tuturor, a declarat pentru AGROMEDIA, Carolina Linte.
Conform legii, pentru falsificarea produsului, agenții economici sunt sancționați cu amendă în valoare de 4500 de lei.