ANTREPRENORUL NICANOR BUZOVOI: Vreau să renovez fabrica de conserve. Ar costa cca 600 mii euro și am nevoie de susținere

03 dec 2021
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Viorel Gherciu a mers ieri într-o vizită de lucru în localitatea Pârlița, raionul Ungheni, unde a avut o întrevedere cu reprezentanții companiei agricole „Agrosfera-BM”, una dintre întreprinderile de top din regiune.
 
Compania este specializată în cultivarea și prelucrarea culturilor cerealiere, porumbului, florii-soarelui, rapiței, producerea semințelor etc. Părțile au discutat despre viziunile strategice cu privire la reabilitarea activităților de procesare a fructelor și legumelor, rețelele de distribuție, competitivitatea întreprinderilor autohtone, măsurile de subvenționare și instrumentele de diversificare a piețelor de desfacere.
 
 Producătorii agricoli au relatat că, în anul curent au strâns o recoltă de peste 3 mii tone de floarea-soarelui și circa 6, 5 mii tone de porumb obținut din material semincer autohton.
 
 „În prezent întâmpinăm dificultăți cu privire la exportul produselor agricole. Solicităm autorităților să își focuseze atenția spre facilitarea exporturilor de cereale spre piețele externe. Infrastructura din localitate ne permite explorarea unor soluții de alternativă, cum ar fi crearea unei platforme de logistică destinată exportului de cereale, întrucât dispunem de rețea de cale ferată. Pentru perioada următoare, obiectivele și direcțiile investiționale prevăzute în planul de activitate a întreprinderii fac referire la renovarea utilajului și dezvoltarea companiei”, a subliniat Nicanor Buzovoi, fondatorul „Agrosfera-BM”.
 
Agricultorul a menționat că, grație subvenților oferite din partea statului, a reușit să procure utilaj modern, prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) și cu suportul Programului European de Vecinătate pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală.
 
 În cadrul vizitei, ministrul a mers în spațiile de depozitare, la instalațiile de uscare a semințelor și cerealelor și a vizitat fabrica de conserve.
 
Fabrica de conserve, conservată de trei ani
 
Solicitat de AGROMEDIA, dl Buzovoi ne-a comunicat că fabrica și-a sistat activitatea acum trei ani.
 
„Nu mai producem conserve. Am conservat întreprinderea pentru că nu aveam unde realiza marfa. Piața din Rusia nu mai este activă pentru noi iar aici, pe piața din R. Moldova, se importă din Ucraina marfă de calitate joasă”, ne-a spus antreprenorul.
 
Potrivit lui, în timpurile bune conservau tot felul de produse și, per sezon, erau angajate câte 150 persoane. Anual produceau câte
5 milioane de borcane. Fabrica era o oportunitate și pentru fermierii din regiune care cultivă legume, fructe, pomușoare și care puteau astfel să-și valorifice rodul muncii. Producătorii locali au tot transmis semnale către dl Buzovoi, așteaptă și azi un răspuns.
 
„Vizita a fost întreprinsă la inițiativa MAIA, dl ministru s-a documentat despre starea de lucruri. Noi vrem să renovăm fabrica de conserve, s-o aducem în corespundere cu cerințele UE. Utilajele folosite până acum nu corespund legilor pieței europene. E nevoie de reutilare, asta înseamnă că oamenii care produc legume, pomușoare și fructe din Ungheni își vor putea aduce și mai departe aici marfa și câștiga un ban.
 
Renovarea costă cca 600 mii euro, voi aplica la granturi, voi depune pentru subvenții. Dacă am suma, într-un an de zile e gata. Dacă ar fi să văd că am cu ce m-aș apuca de fabrică”
, a menționat agricultorul.
 
Fabrica de conserve din Pârlița a fost singura din zona de nord care a activat cel mai mult. De fapt, a și rămas singura cu sorți de izbândă.
 
„La Fălești au fost trei, și-au suspendat activitatea, la Ungheni – patru, închise și ele. Am rămas numai eu, iar fabrica e un lucru destul de necesar pentru republică. Doar că eu singur nu o voi putea relansa”, a conchis Nicanor Buzovoi.
 
În altă ordine de idei, întreprinderea aducea venit și a fost vizitată și de fostul președinte Igor Dodon. În mai 2020, acesta promitea că, în condițiile dificile cu care se confruntă întreaga țară, actuala conducere depune eforturi în vederea susținerii unui dintre cele mai importante sectoare ale economiei naționale, iar în cel mai scurt timp va veni cu inițiative concrete de ajutorare a agricultorilor.
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

CĂLDURA SE MAI POTOLEȘTE. Meteorologii transmit ploi în toată țara

05 jul 2022

PRIMII HARBUJI MOLDOVENEȘTI – PE TARABELE DIN PIEȚE. Prețurile – mai mici decât s-au așteptat producătorii

05 jul 2022

FERTILIZANȚII ORGANICI, TESTAȚI PE LOTURI EXPERIMENTALE DIN ȚARĂ

05 jul 2022

AGRICULTORII MOLDOVENI, TOT MAI INTERESAȚI DE CULTIVAREA BACIFERELOR

05 jul 2022

SECETA – CONSECINȚĂ A SCHIMBĂRILOR CLIMATICE. Moldova va avea un Program Național de adaptare

05 jul 2022

ANTREPRENORUL NICANOR BUZOVOI: Vreau să renovez fabrica de conserve. Ar costa cca 600 mii euro și am nevoie de susținere

ANTREPRENORUL NICANOR BUZOVOI: Vreau să renovez fabrica de conserve

Ar costa cca 600 mii euro și am nevoie de susținere

ANTREPRENORUL NICANOR BUZOVOI: Vreau să renovez fabrica de conserve. Ar costa cca 600 mii euro și am nevoie de susținere

loading ...