https://www.facebook.com/agromedia.md/ https://www.instagram.com/agromedia.md/ https://www.youtube.com/channel/UCzZqYdSFtDc62a7O3EXEmPQ
Weather forecast for Chisinau
20.72 EUR
17.70 USD
0.24 RUB
4.19 RON
0.66 UAH
ANVELOPELE UZATE DISTRUG SOLUL ȘI MEDIUL AMBIANT. Cum ne putem implica în diminuarea impactului negativ

ANVELOPELE UZATE DISTRUG SOLUL ȘI MEDIUL AMBIANT. Cum ne putem implica în diminuarea impactului negativ

27 jul 2021
Peste 20 mii ha de terenuri din țară sunt în prezent afectate de depozitarea deșeurilor menajere sau industriale și nu mai pot fi utilizate în scopuri agricole. Depozitele de deșeuri poluează apele şi solul, în  același timp anvelopele uzate aruncate la poligoane sau îngropate în pământ nu se supun descompunerii biologice. Durata descompunerii totale a anvelopei constituie cca 600 ani.

În caz de aprindere, arderea este practic imposibil de oprit. Locurile de depozitare sunt ideale pentru înmulțirea insectelor și rozătoarelor transmițătoare de boli infecțioase. Contactul cu precipitațiile și apele subterane duce la spălarea unui șir de substanțe organice toxice (difenilamina, dibutilftalat, fenontrena, etc.).

În prezent, în țara noastră situația privind colectarea și prelucrarea anvelopelor uzate este incertă în lipsa statisticii oficiale în acest domeniu. În plus, nu există un sistem eficient de gestionare a deșeurilor generate ani la rând. Pentru a institui cadrul juridic de reglementare al gestionării anvelopelor uzate în scopul prevenirii sau reducerii impactului asupra mediului și a sănătății umane, în cadrul proiectului

„Îmbunătățirea cadrului instituțional și legal pentru managementul fluxului specific de deșeuri în Republica Moldova”, va fi elaborat un regulament, care va stabili cine și cum va colecta anvelopele uzate;  noile obligațiuni ale persoanele fizice și persoanele juridice care dețin anvelope uzate; ce atribuții vor avea autoritățile locale în procesul de gestionare a deșeurilor specifice; cum va avea loc înregistrarea și raportarea deșeurilor specifice; cine va controla respectarea prevederilor Regulamentului și ce sancțiuni vor fi aplicate.

Proiectul este finanțat de Guvernul Germaniei și implementat de UIPM de Mediu cu suportul Proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”.

Prin implementarea unui cadru regulator vor fi consolidate capacitățile instituționale de punere în aplicare a măsurilor de optimizare a colectării separate a deșeurilor de anvelope uzate, va fi sporit nivelul de reciclare a deșeurilor de anvelope și va fi realizat principiul responsabilității extinse a producătorului.

 
PREȚURI AVANTAJOASE PENTRU MURELE TÂRZII. Vezi care sunt ofertele producătorilor
28 sep 2021
SITUAȚIA EXPORTATORILOR DE LA VAMA ALBIȚA, APROAPE NESCHIMBATĂ. Autoritățile române neagă orice vină
28 sep 2021
LEGEA RAFTULUI, SE PARE, ZACE ÎN SERTARE: Ce se întâmplă, de fapt, în unele rețele de supermarketuri din capitală
28 sep 2021
MOTORINA, AZI MAI SCUMPĂ DECÂT IERI. Ce le-a sugerat fermierilor un director ANRE și ce i-au răspuns ei
27 sep 2021

ANVELOPELE UZATE DISTRUG SOLUL ȘI MEDIUL AMBIANT. Cum ne putem implica în diminuarea impactului negativ

ANVELOPELE UZATE DISTRUG SOLUL ȘI MEDIUL AMBIANT

Cum ne putem implica în diminuarea impactului negativ

ANVELOPELE UZATE DISTRUG SOLUL ȘI MEDIUL AMBIANT. Cum ne putem implica în diminuarea impactului negativ

loading ...