ARE 64 DE ANI ȘI PROPRIA FABRICĂ DE RÂME. Gheorghiță Zainea: „Pot asigura o producție de 20.000 litri de fertilizator ecologic omologat”

07 nov 2022
Gheorghiță Zainea are 64 de ani și o fabrică de râme americane „Roșu de California”. Aceștia sunt „angajații“ mei... Și nu cer concediu! spune râzând bărbatul. Râmele americane ale lui Gheorghiță Zainea sunt bune „la pescuit”, dar și mai bune sunt pentru producerea de compost organic. În 5 ani, de când are „fabrica”, bărbatul a ajuns să dețină 400 kilograme de râme. Și are în stoc 20.000 litri de fertilizator ecologic. Iar acesta e doar începutul, fiindcă „fabrica de râme” recent a fost certificată, transmite AGROMEDIA, cu referire la Independent Online.

Gheorghiță Zainea crește râmele la Slobozia Nouă, într-un grajd. De la Școală la vale, la marginea satului, în curbă. E una dintre multele afaceri pe care le-a încercat de-a lungul ultimilor 30 de ani. Și singura pentru care nu duce lipsă de forță de muncă.

Cândva a mers mai bine. Și am făcut de toate în viață... De la construcții, până la tâmplărie. Dar acum 5 ani, am cumpărat râmele astea. Le-am primit într-o conservă, 256 de râme... Așa am început. Și nu îmi pare rău. Dacă le cumpăram cum se cumpără acum, le-aș fi pierdut. Ca să înveți să le crești trebuie să experimentezi tu singur. Nu poți să înveți din cărți, spune bărbatul.

Râmele lui Gheorghiță Zainea „muncesc” în niște pătule de lemn, de vreo 40 de centimetri înălțime, sub folii de plastic. Ca să poată munci, au nevoie de temperaturi constante, peste 15 grade Celsius. Altfel, intră în hibernare.

Din compostul obținut, produce fertilizatorul ecologic, un humus negru ca antracitul.

La acest moment, pot asigura o producție de 20.000 litri de fertilizator ecologic omologat. Nu-l vând la 38 de lei, cât e el pe piață. Dar un 20-25 de lei/litru tot cer, că e multă muncă. Și nu mai întrebați de rețetă, că nu vi-o spun. Tot ce pot să vă spun e că am ajuns la ea experimentând. Nu te învață nimeni cum să faci un produs bun... Trebuie să ai răbdare și să în­cerci tu singur, menționează Gheorghiță Zainea.

Cartonul - ca desert, zațul de cafea - ca afrodiziac

Domnule, nu e mare lucru. V-am spus că totul ține de experiență. Când le-am luat pe alea 256 de râme, primele, n-am știut ce fac, a fost doar curiozitatea, ziceam că le cresc ca să dau la pește, că eu sunt pescar... Apoi, m-am gândit la ele ca la o afacere... Și mari secrete nu sunt. Ca să ai productivitate, trebuie să le dai gunoi de grajd. Râmelor de California le place gunoiul de grajd... Apoi, dacă vrei să le faci fericite, poți să le dai carton. Celuloza e pentru ele ca desertul. Iar zațul de cafea e afrodiziac. Se bat pe el, ne povestește antreprenorul.

Apoi își aduce aminte de pierderi, deloc neglijabile:

Am și pierdut, nu-i vorbă... Că n-am înțeles de la început cum și cât trebuie să le hrănesc. De principiu, ele mănâncă orice. Dar contează mult cantitatea, ce le dai să mănânce. Am auzit, de exemplu, că japonezii au importat tone de râme de-astea ca să scape de maculatura pe care o aveau. Și au reușit! Eu n-am îndrăznit să le hrănesc numai cu hârtie. Dar am făcut și eu experimente. În 5 ani mi s-a întâmplat să moară, să intre în hibernare și să nu mai producă... Ba, am auzit și povești despre râme care au plecat din pământ, că nu le-a mai convenit ce primeau. Mie nu mi s-a întâmplat, dar am văzut poze! Pur și simplu se urcă pe pereți, mai spune Gheorghiță Zainea.

Produse ecologice omologate de francezi

Când a văzut că are rezultate, Gheorghiță Zainea s-a hotărât să vândă „munca râmelor”. Fertilizatori ecologici promit mulți, dar puțini oferă un produs de calitate. El a avut noroc. A găsit un fermier dispus să experimenteze fertilizatorul produs de Gheorghiță Zainea pe suprafețe mari. Și fertilizatorul s-a dovedit bun, chiar a făcut minuni:

Omul ăsta cumpăra de undeva din Moldova, dar nu era mulțumit de ce primea. Și-a tot căutat până a dat de mine... Iar ce i-am vândut eu a fost bun. Și mai ieftin. Așa că am avut încredere să îl omologhez, susține fermierul.

Omologarea costă bani, că piața de profil e strictă:

A durat un an de zile, au venit niște francezi... Și mi-au aprobat inclusiv eticheta. Așa că acum sunt mulțumit și am curajul să vorbesc despre ce fac. Iar produsul o să îl găsiți în magazine,, mai spune bărbatul.

Pe eticheta fertilizatorului lui Gheorghiță Zainea scrie „Biopartener”. Dar dacă vreți să vedeți cu ochii voștri cum arată o „fabrică” în care angajații nu obosesc niciodată și nu cer concediu, vă primește la Slobozia Nouă.
 
loading ...