ASOCIAȚIA PRODUCĂTORILOR ȘI EXPORTATORILOR DE STRUGURI: Pentru a intensifica exporturile e nevoie de calitate

05 oct 2021
Producătorii de struguri sunt în plină campanie de recoltare și estimează că volumul producției din acest an ar putea fi mai mare comparativ cu roada din anul trecut. Despre prognoza roadei, schimbul de bune practici în campania de recoltare s-a discutat astăzi, în cadrul unui atelier de lucru dedicat demarării sezonului de recoltare a strugurilor de masă, preponderent a soiului „Moldova”.
 
Viticultorii s-au reunit într-o plantație de viță de vie din satul Costești, raionul Ialoveni, unde au discutat despre tratamentele fitosanitare de combatere a bolilor și dăunătorilor de viță de vie, au cercetat sortimentul actual al soiurilor și au efectuat analize comparative privind rentabilitatea plantațiilor de tip pergola și cele tradiționale.
 
La eveniment a participat și ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, care a apreciat eforturile și progresele producătorilor agricoli și a comunicat că ministerul se preocupă de identificarea unor noi piețe de desfacere pentru produsele hortiviticole.
 
„Promovarea exporturilor de producție viticolă pe piețele internaționale este un segment ce necesită mai multă atenție din partea autorităților. În prezent, pentru Guvernul Republici Moldova este important să identifice pârghiile prin care să putem diversificăm piețele de desfaceri pentru antreprenorii autohtoni. Totodată, producătorilor le revine responsabilitatea de adaptare la cerințele de piață și la noile abordări de evaluare a competitivității produselor”, a declarat ministrul.Recolta din această toamnă, mai mare decât anul trecut
 
Atelierul a fost organizat de Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Struguri, iar președintele Asociației Gheorghe Gaberi a menționat, în cadrul discuțiilor, că pentru a intensifica exporturile este necesară sporirea calității produselor.
 
În acest an, preconizăm o recoltă mai mare a strugurilor de masă decât anul trecut. Totuși, concurența pe piața internațională este acerbă. Experiența statelor Uniunii Europene ne demonstrează că pentru a îmbunătăți calitatea strugurilor, este necesară aplicarea unor tratamente diferențiate, care ameliorează proprietățile de păstrare și transportare a bobițelor. În acest scop,  cercetătorii din cadrul Institutului Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare au o pondere semnificativă în sector, întrucât își concentrează eforturile asupra realizării transferului tehnologic, asupra dezvoltării studiilor fundamentale și elaborării unor noi tehnologii performante în viticultură”, a accentuat Gheorghe Gaberi.
 
În cadrul atelierului de lucru, participanții au vizitat și casa de ambalare din satul Costești care a fost construită în cadrul proiectului de dezvoltare regională „Grup de producători și casă de ambalare pentru servicii moderne de marketing la export”
, cu o investiție totală de 27 milioane lei, inclusiv 15 milioane lei contribuția statului prin Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și 12 milioane lei contribuția producătorilor locali asociați.
 
În total, de la începutul anului curent până în prezent au fost exportate circa 24 000 tone de struguri de masă, iar top trei țări care importă struguri moldovenești sunt: Federația Rusă, România și Polonia.
Top știri

CONCEPEREA PLANULUI DE FERTILIZARE, în condiţiile în care inputurile s-au scumpit

27 oct 2021

OBIECTIV ATINS: R.Moldova a reușit să armonizeze legislația națională cu cea europeană

25 oct 2021

ZILE CALDE ȘI NOPȚI RECI: Vezi prognoza meteo pentru 25 – 31 octombrie

25 oct 2021

STARE DE URGENȚĂ ÎN R. MOLDOVA DIN CAUZA DEFICITULUI DE GAZE

22 oct 2021

VIDEO: SISTEM DE RĂDĂCINĂ PROTEJATĂ PENTRU CREȘTEREA A 10 MII DE PUIEȚI

22 oct 2021
Din aceiași categorie

PRIMELE CIREȘE AU PREȚ DE "LUX". Un kilogram costă până la 150 de lei

10 mai 2020

A FURAT UN STUP CA SĂ DEVINĂ APICULTOR. Cazul unui bărbat din Râbnița, de râs și de plâns. Detalii, AICI

23 jun 2021

GUVERNUL A DECIS: Produsele autohtone vor ocupa 50 la sută din rafturile comerciale. Câte din ele se conțin în lista aprobată

15 jul 2021

DE CE MIEREA DE SALCÂM DIN ACEST AN COSTĂ 150 LEI DE KILOGRAM? Vezi argumentele apicultorilor

16 jun 2021

VIN ÎNGHEȚURILE. Meteorologii au anunțat Cod Galben în toată țara

17 sep 2021

ASOCIAȚIA PRODUCĂTORILOR ȘI EXPORTATORILOR DE STRUGURI: Pentru a intensifica exporturile e nevoie de calitate

ASOCIAȚIA PRODUCĂTORILOR ȘI EXPORTATORILOR DE STRUGURI: Pentru a intensifica exporturile e nevoie de calitate

ASOCIAȚIA PRODUCĂTORILOR ȘI EXPORTATORILOR DE STRUGURI: Pentru a intensifica exporturile e nevoie de calitate

loading ...