ATENȚIE! Lebedele au adus gripa aviară la Soroca

11 feb 2025
O lebădă a fost găsită moartă pe malul râului Nistru din orașul Soroca. În urma analizelor de laborator, s-a constatat că pasărea era contaminată cu gripă aviară, scrie TVN.
 
Autoritățile au convocat ședința extraordinară a Comisiei Situației Excepționale raionale, unde au aprobat un plan de măsuri de prevenire a răspândirii focarului de infecție.
 
Ținem să aducem la cunoștința populației faptul că gripa aviară este un virus care poate fi transmis de la păsări la oameni, fiind foarte contagioasă, a transmis vicepreședintele raionului, Iurie Tănase.
 
Gripa aviară este o boala infecţioasă a păsărilor cauzată de tulpinile de tip A, ale virusului gripal. Toate păsările sunt susceptibile la această infecţie, deşi unele specii sunt mai rezistente la infecţie decât altele.
 
Infecţia produce un spectru larg de simptome la păsări, variind de la o formă uşoară la una foarte contagioasă şi fatală în timp scurt, ducând la epidemii severe. Cea din urmă formă este cunoscută ca „gripa aviară înalt patogenă”. Această formă se caracterizează prin debut brusc, formă severă şi moarte rapidă, cu o mortalitate care se apropie de 100%.
 
Păsările migratoare de apă – în mod special, raţele sălbatice – sunt rezervorul natural al virusurilor gripale aviare şi aceste păsări sunt de asemenea cele mai rezistente la infecţie. Contactul direct sau indirect al păsărilor domestice cu păsările de apă sălbatice a fost cauza frecventă a epizootiilor. Pieţele de păsări vii au jucat, de asemenea, un rol important în răspândirea acestei infecţii.
 
Secreţia, găinaţul şi păsările moarte purtătoare de virus, ca şi hrana, apa potabilă, coteţele şi utilajele din crescătorii, mijloacele de transport, hainele personalului din crescătorii, pot răspândi infecţia. Păsările sănătoase se pot îmbolnăvi prin infectarea căilor respiratorii şi digestive.
 

Cum ne protejăm păsările de gripa aviară

Toate păsările sunt predispuse la infecţie cu gripă aviară, deşi unele specii sunt mai rezistente la infecţie decât altele.
 
Păsările migratoare, raţele sălbatice, în mod special, sunt sursa naturală de gripă aviară, ele fiind şi cele mai rezistente la infecţii. Păsările domestice, inclusiv găinile şi curcanii sunt deosebit de predispuse la epizootii de gripă fatală. în absenţa măsurilor prompte de control susţinute de o bună supraveghere, epizootiilr pot dura ani de zile.
loading ...