ATENȚIE, PERICOL DE ÎNGHEȚ! Ce munci agricole trebuie să evite agricultorii în caz de temperaturi sub 0°C

05 apr 2021

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat că, în următoarea perioadă, sunt posibile temperaturie scăzute și chiar înghețuri la sol.  Potrivit specialiștilor din agricultură, coborârea temperaturii stratului de aer de la suprafața solului sub 0°C, în perioada de vegetaţie a culturilor, afectează negativ dezvoltarea plantelor sau chiar duce la moartea lor. În pomicultură, înghețurile pot distruge aproape întreaga recoltă, cei mai expuși pericolului fiind: caişii, piersicii, vişinii, cireşii, mărul, nucul şi alunul. De asemenea, sunt afectate şi plantaţiile viticole, îndeosebi soiurile timpurii.
 
Și culturile de câmp sunt afectate într-o proporţie mai mică de îngheţurile tardive de primăvară, având o sensibilitate mai redusă faţă de acest fenomen.  
Înghețurile târzii de primăvară şi cele timpurii de toamnă au, în mod frecvent, un caracter mixt şi se produc în condiţiile unor temperaturi medii zilnice relativ ridicate. Evoluţia normală a temperaturilor zilnice în aceste perioade nu poate declanşa răcirea aerului până la 0°C; fenomenul este însă determinat de invazia aerului rece şi de răcirea acestuia prin radiaţie, în nopţile senine.
 
Aceste îngheţuri afectează, de regulă, stratul din imediata apropiere a solului, sau a covorului de iarbă, în perioada de vegetaţie a plantelor, când temperatura medie zilnică a aerului se menţine pozitivă. O mare importanţă asupra intensităţii şi repartiţiei în spaţiu a duratei îngheţurilor, o are relieful.
 
Dacă e să vorbim despre riscuri, atunci îngheţurile provoacă daune considerabile recoltei culturilor pomicole în perioada înfloririi. Probabilitatea vătămării de către îngheţuri a florilor şi fructelor la cais constituie, în medie, 15 – 40%, la celelalte culturi pomicole – până la 15%.
 
Un pericol deosebit pentru viţa de vie prezintă îngheţurile tardive de primăvară după desfacerea mugurilor. Probabilitatea acestor îngheţuri pe teritoriul republicii constituie 10 – 30% ani.
 
 
Îngheţurile de primăvară sunt periculoase îndeosebi pentru culturile iubitoare de căldură şi cele legumicole în fazele timpurii de dezvoltare a lor. Probabilitatea vătămării de către îngheţuri a plantelor răsărite de porumb, în funcție de termenii de semănat, constituie 5 – 10%.  
Plantele abia răsărite ale culturilor cerealiere de primăvară sunt foarte rezistente la îngheţ şi suportă scăderea temperaturii până la 7 - 9°C frig.
 
Culturile legumicole, cum sunt roșiile, ardeii, vinetele, castraveții, etc. sunt cele mai pretenţioase faţă de căldură. Îngheţurile cu intensitatea de 0 sau –1°C duc la pieirea lor. Tutunul este foarte vulnerabil la îngheţ primăvara, după răsădirea lui în sol.
 
MADRM recomandă agricultorilor mai multe măsuri, pentru a evita riscurile provocate de temperaturile scăzute. În acest context, este vorba de:
- Evaluarea pieței și încheierea contractelor de livrare a producției agricole;
- Evitarea trecerilor exagerate a tehnicii pe câmp;
- Evitarea arăturii de primăvară;
- Minimizarea lucrărilor solului în vederea păstrării rezervelor de apă în sol;
- Alegerea culturilor în funcție de asolament și zona de cultivare;
- Asigurarea cu semințe de calitate, însoțite de Certificat de valoare biologică (raporturi contractuale și varietăți recomandate – Catalogul soiurilor de plante);
- Respectarea termenului optim de însămânțare, respectarea adâncimii însămânțării și a vitezei tehnicii la însămânțare;
- Respectarea normei de însămânțare (în anii secetoși, norma se va reduce cu 15-20%);
- Efectuarea analizelor de laborator a solului la elemente nutritive și microelemente, nematozi ș.a.;
- Administrarea corectă a fertilizanților;
- Respectarea măsurilor agrotehnice pe întraga perioadă de vegetație.
          
În cazul culturilor multianuale, fermierii vor fi prudenți la definitivarea urgentă a tăierilor în uscat; tratamente cu preparate cuprice; menținerea unei agrotehnici corespunzătoare în plantație, inclusiv partea fitosanitară și efectuarea corectă a fertilizărilor.
  
 
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

VAMA ȘI MISIUNEA USAID, DISCUȚII DESPRE ACORDUL DE FACILITARE A COMERȚULUI. Succesele unui parteneriat

18 jan 2022

RISIPITORII DE APĂ: Topul orașelor în care apa, se pare, nu mai e izvorul vieții și decizia ANRE

18 jan 2022

VÂNTUL PUTERNIC A LĂSAT 35 DE LOCALITĂȚI FĂRĂ CURENT ELECTRIC. Detalii

18 jan 2022

MIEZUL DE NUCĂ PRODUS ÎN MOLDOVA SE IEFTINEȘTE: Cerere aproape zero pe piața din UE și Turcia. Detalii

18 jan 2022

PESTE 250 DE CERINȚE PENTRU A OBȚINE CERTIFICATUL GLOBALG.A.P.: Consultație oferită fermierilor de doctorul Ananie Peșteanu

18 jan 2022

ATENȚIE, PERICOL DE ÎNGHEȚ! Ce munci agricole trebuie să evite agricultorii în caz de temperaturi sub 0°C

ATENȚIE, PERICOL DE ÎNGHEȚ! Ce munci agricole trebuie să evite agricultorii în caz de temperaturi sub 0°C

ATENȚIE, PERICOL DE ÎNGHEȚ! Ce munci agricole trebuie să evite agricultorii în caz de temperaturi sub 0°C

loading ...