ATENȚIE, PERICOL DE ÎNGHEȚ! Ce munci agricole trebuie să evite agricultorii în caz de temperaturi sub 0°C

05 apr 2021

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat că, în următoarea perioadă, sunt posibile temperaturie scăzute și chiar înghețuri la sol.  Potrivit specialiștilor din agricultură, coborârea temperaturii stratului de aer de la suprafața solului sub 0°C, în perioada de vegetaţie a culturilor, afectează negativ dezvoltarea plantelor sau chiar duce la moartea lor. În pomicultură, înghețurile pot distruge aproape întreaga recoltă, cei mai expuși pericolului fiind: caişii, piersicii, vişinii, cireşii, mărul, nucul şi alunul. De asemenea, sunt afectate şi plantaţiile viticole, îndeosebi soiurile timpurii.
 
Și culturile de câmp sunt afectate într-o proporţie mai mică de îngheţurile tardive de primăvară, având o sensibilitate mai redusă faţă de acest fenomen.  
Înghețurile târzii de primăvară şi cele timpurii de toamnă au, în mod frecvent, un caracter mixt şi se produc în condiţiile unor temperaturi medii zilnice relativ ridicate. Evoluţia normală a temperaturilor zilnice în aceste perioade nu poate declanşa răcirea aerului până la 0°C; fenomenul este însă determinat de invazia aerului rece şi de răcirea acestuia prin radiaţie, în nopţile senine.
 
Aceste îngheţuri afectează, de regulă, stratul din imediata apropiere a solului, sau a covorului de iarbă, în perioada de vegetaţie a plantelor, când temperatura medie zilnică a aerului se menţine pozitivă. O mare importanţă asupra intensităţii şi repartiţiei în spaţiu a duratei îngheţurilor, o are relieful.
 
Dacă e să vorbim despre riscuri, atunci îngheţurile provoacă daune considerabile recoltei culturilor pomicole în perioada înfloririi. Probabilitatea vătămării de către îngheţuri a florilor şi fructelor la cais constituie, în medie, 15 – 40%, la celelalte culturi pomicole – până la 15%.
 
Un pericol deosebit pentru viţa de vie prezintă îngheţurile tardive de primăvară după desfacerea mugurilor. Probabilitatea acestor îngheţuri pe teritoriul republicii constituie 10 – 30% ani.
 
 
Îngheţurile de primăvară sunt periculoase îndeosebi pentru culturile iubitoare de căldură şi cele legumicole în fazele timpurii de dezvoltare a lor. Probabilitatea vătămării de către îngheţuri a plantelor răsărite de porumb, în funcție de termenii de semănat, constituie 5 – 10%.  
Plantele abia răsărite ale culturilor cerealiere de primăvară sunt foarte rezistente la îngheţ şi suportă scăderea temperaturii până la 7 - 9°C frig.
 
Culturile legumicole, cum sunt roșiile, ardeii, vinetele, castraveții, etc. sunt cele mai pretenţioase faţă de căldură. Îngheţurile cu intensitatea de 0 sau –1°C duc la pieirea lor. Tutunul este foarte vulnerabil la îngheţ primăvara, după răsădirea lui în sol.
 
MADRM recomandă agricultorilor mai multe măsuri, pentru a evita riscurile provocate de temperaturile scăzute. În acest context, este vorba de:
- Evaluarea pieței și încheierea contractelor de livrare a producției agricole;
- Evitarea trecerilor exagerate a tehnicii pe câmp;
- Evitarea arăturii de primăvară;
- Minimizarea lucrărilor solului în vederea păstrării rezervelor de apă în sol;
- Alegerea culturilor în funcție de asolament și zona de cultivare;
- Asigurarea cu semințe de calitate, însoțite de Certificat de valoare biologică (raporturi contractuale și varietăți recomandate – Catalogul soiurilor de plante);
- Respectarea termenului optim de însămânțare, respectarea adâncimii însămânțării și a vitezei tehnicii la însămânțare;
- Respectarea normei de însămânțare (în anii secetoși, norma se va reduce cu 15-20%);
- Efectuarea analizelor de laborator a solului la elemente nutritive și microelemente, nematozi ș.a.;
- Administrarea corectă a fertilizanților;
- Respectarea măsurilor agrotehnice pe întraga perioadă de vegetație.
          
În cazul culturilor multianuale, fermierii vor fi prudenți la definitivarea urgentă a tăierilor în uscat; tratamente cu preparate cuprice; menținerea unei agrotehnici corespunzătoare în plantație, inclusiv partea fitosanitară și efectuarea corectă a fertilizărilor.
  
 
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

CĂLDURA SE MAI POTOLEȘTE. Meteorologii transmit ploi în toată țara

05 jul 2022

PRIMII HARBUJI MOLDOVENEȘTI – PE TARABELE DIN PIEȚE. Prețurile – mai mici decât s-au așteptat producătorii

05 jul 2022

FERTILIZANȚII ORGANICI, TESTAȚI PE LOTURI EXPERIMENTALE DIN ȚARĂ

05 jul 2022

AGRICULTORII MOLDOVENI, TOT MAI INTERESAȚI DE CULTIVAREA BACIFERELOR

05 jul 2022

SECETA – CONSECINȚĂ A SCHIMBĂRILOR CLIMATICE. Moldova va avea un Program Național de adaptare

05 jul 2022

ATENȚIE, PERICOL DE ÎNGHEȚ! Ce munci agricole trebuie să evite agricultorii în caz de temperaturi sub 0°C

ATENȚIE, PERICOL DE ÎNGHEȚ! Ce munci agricole trebuie să evite agricultorii în caz de temperaturi sub 0°C

ATENȚIE, PERICOL DE ÎNGHEȚ! Ce munci agricole trebuie să evite agricultorii în caz de temperaturi sub 0°C

loading ...