A fost restricționată mișcarea porcilor din exploatațiile nonprofesionale către abatoare, puncte de sacrificare, târguri de animale pe teritoriul Republicii Moldova, precum și plasarea pe piață a produselor și subproduselor parvenite de la acestea.
Subdiviziunile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor conlucrează cu autoritățile publice locale, autoritățile abilitate pentru combaterea comercializării și transportării ilicite a porcilor din exploatațiile nonprofesionale și a produselor obținute de la acestea, se arată în comunicatul ANSA.
Este o decizie temporară, în scopul opririi răspândirii focarelor de pestă porcină, depistate în gospodăriile din țară.
Este vorba despre porcii crescuți în gospodăriile neprofesionale, adică în curtea casei, pentru propriile necesități. Vor putea comercializa purcei, carne și alte subproduse doar entitățile care dețin autorizație sanitar-veterinară, fermele comerciale unde sunt respectate toate rigorile.
A fost necesară implementarea acestor măsuri din motiv de sănătate a animalelor. Este o măsură temporară, de profilaxie, pentru a preveni răspândirea bolii. Ea va fi menținută până când situația va reveni la normalitate, a declarat pentru AGROMEDIA, Alexandru Manciu, Director General Adjunct ANSA.
Mai mult, ANSA anunță că este dispusă să acorde persoanelor care au notificat despre depistarea unor cadavre de mistreți și locul amplasării acestora, recompense în mărime de 50 euro pentru fiecare cadavru notificat.
Persoanele care depistează cadavre de mistreț sunt îndemnate să informeze despre locul amplasării subdiviziunile teritoriale ale Agenției. Dacă informația se confirmă, vor primi 50 de euro. Este o recompensă pentru că în acest mod au ajutat Agenția să identifice și să aplice măsurile necesare în cel mai rapid mod, astfel încât să nu se răspândească focarul, a menționat Alexandru Manciu.
În data de 13.07.2022, a fost confirmat un nou caz de pestă porcină africană, al 9-lea din acest an. De data aceasta, într-o gospodărie din localitatea Zârnești , raionul Cahul.
Imediat ce Subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor Cahul a fost notificată despre rezultatul testărilor de laborator, aceasta a demarat acțiunile stabilite pentru combaterea și eradicarea focarului.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a demarat procedurile de notificare a structurilor abilitate de la nivel național și din cadrul Uniunii Europene, Organizația Mondială a Sănătății Animalelor, precum și alți parteneri externi, despre apariția focarului de pestă porcină africană pe teritoriul Republicii Moldova.
Ancheta epidemiologică este în desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori ai Subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor Cahul, în colaborare cu alte instituții competente ale statului.
Ținem să menționăm că, pe parcursul anului 2022, în regiunea respectivă, în țările vecine, au fost înregistrate mai multe cazuri de PPA la porci domestici și mistreți.
Astfel, pe parcursul anului 2022, în Republica Moldova au fost înregistrate 9 focare de pestă porcină africană:
- 2 focare la mistreți în extravilanul localității Cotiujeni, raionul Briceni, care sunt supuse în continuare monitorizării;
- 7 focare la porci domestici în: r. Rîșcani, s. Recea (eradicat); r. Dubăsari, s. Molovata (eradicat); orașul Edineț (eradicat); r. Fălești, s. Plopi (în curs de eradicare); r. Edineț, s. Onești (în curs de eradicare); r. Strășeni, s. (în curs de eradicare) și r. Cahul, s. Zîrnești (în curs de eradicare).
La fel, solicită proprietarilor de porci să nu utilizeze în hrana acestora cereale proaspăt recoltate, resturi culinare și să respecte cu strictețe cerințele minime de biosecuritate.
Tot în acest context, ANSA solicită cetățenilor să nu procure produse alimentare din locuri neautorizate, precum și produse alimentare din carne de porc din țările vecine, în scopul aducerii acestora în Republica Moldova, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă.