AU IEFTINIT CARBURANȚII, DAR NU DE BUNĂ VOIE. Cum a influențat avertizarea ANRE acțiunile unor companii petroliere

18 jun 2021
Pentru prima dată în acest an mai multe staţii PECO au scăzut preţurile la carburanţi Decizia vine după ce Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a avertizat că va retrage licenţele companiilor petroliere care au efectuat majorări ilegale în ultimele zile,  deşi instituţia a decis luni îngheţarea temporară a preţurilor, transmite AGROMEDIA cu referire la Tvrmoldova.md.
 
Astfel, în perioada 14 - 16 iunie mai multe companii au majorat preţurile la benzină şi motorină, încălcând o decizie a ANRE prin care s-a interzis orice scumpire până la aprobarea noii metodologii de calcul a preţurilor. Companiile petroliere au fost obligate să revină la preţurile vechi, până la miezul nopţii. Benzina ajungea la 20 de lei şi 60 de bani pentru un litru, în timp ce acum s-a ieftinit cu 24 de bani şi costă acum 20 de lei 36 de bani. Un litru de motorină se vindea cu 16 lei şi 99 de bani, iar după avertismenul ANRE s-a ieftinit cu 26 de bani şi costă 16 lei şi 73 de bani.
Contactate de presă, companiile petroliere vizate nu au vrut deocamdată să facă niciun comentariu. Directorul executiv al Asociaţiei Investitorilor Străini, Ana Groza a declarat că nu poate comenta acţiunile membrilor asociaţiei şi fiecare companie activează după propriile reguli şi decizii, asumându-şi riscurile. La începutul săptămânii curente, în cadrul unei şedinţe la ANRE, petroliştii au justificat majorările de preţ prin faptul că au pierderi financiare.
 
Preţurile la carburanţi s-au modificat de mai multe ori, fără motivaţii clare, iar autorităţile au spus că există suspiciuni de înţelegeri de cartel. Din 2016 şi până în 2019, ANRE a stabilit, o dată la două săptămâni, preţuri maximale pentru benzină şi motorină. Din martie 2019, Agenţia a aprobat o nouă metodologie, conform căreia petroliştii stabilesc preţurile de comercializare fără să depăşească rata de rentabilitate anuală de 10%.
În urma frecventelor majorări de preţ din acest an, autorităţile au anunţat că se va reveni, de la 1 iulie 2021, la plafonarea preţurilor. În ultimele 6 luni, în Republica Moldova, preţul pentru un litru de benzină s-a majorat, în medie, cu 5 lei.
 
tvrmoldova.md
 
 
Top știri

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FEMEILOR DIN MEDIUL RURAL

15 oct 2021

CÂNEPA INDUSTRIALĂ - AUTORIZATĂ? A fost inițiată modificarea reglementărilor de utilizare a plantei

15 oct 2021

CONCURS ÎNCHEIAT. Au fost anunțate cele 10 câștigătoare din stânga Nistrului. În ce vor investi cei 10000 USD

14 oct 2021

INSTITUTUL ”SELECȚIA” ÎN VIZORUL AUTORITĂȚILOR: Ne dorim ca centrele de cercetare să poată funcționa după tehnologii moderne

14 oct 2021

CÂND ESTE BINE DE TĂIAT MERII? Mai multe informații utile află aici

14 oct 2021
Din aceiași categorie

PRIMELE CIREȘE AU PREȚ DE "LUX". Un kilogram costă până la 150 de lei

10 mai 2020

A FURAT UN STUP CA SĂ DEVINĂ APICULTOR. Cazul unui bărbat din Râbnița, de râs și de plâns. Detalii, AICI

23 jun 2021

GUVERNUL A DECIS: Produsele autohtone vor ocupa 50 la sută din rafturile comerciale. Câte din ele se conțin în lista aprobată

15 jul 2021

DE CE MIEREA DE SALCÂM DIN ACEST AN COSTĂ 150 LEI DE KILOGRAM? Vezi argumentele apicultorilor

16 jun 2021

VIN ÎNGHEȚURILE. Meteorologii au anunțat Cod Galben în toată țara

17 sep 2021

AU IEFTINIT CARBURANȚII, DAR NU DE BUNĂ VOIE. Cum a influențat avertizarea ANRE acțiunile unor companii petroliere

AU IEFTINIT CARBURANȚII, DAR NU DE BUNĂ VOIE

Cum a influențat avertizarea ANRE acțiunile unor companii petroliere

AU IEFTINIT CARBURANȚII, DAR NU DE BUNĂ VOIE. Cum a influențat avertizarea ANRE acțiunile unor companii petroliere

loading ...