AU IEFTINIT CARBURANȚII, DAR NU DE BUNĂ VOIE. Cum a influențat avertizarea ANRE acțiunile unor companii petroliere

18 jun 2021
Pentru prima dată în acest an mai multe staţii PECO au scăzut preţurile la carburanţi Decizia vine după ce Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a avertizat că va retrage licenţele companiilor petroliere care au efectuat majorări ilegale în ultimele zile,  deşi instituţia a decis luni îngheţarea temporară a preţurilor, transmite AGROMEDIA cu referire la Tvrmoldova.md.
 
Astfel, în perioada 14 - 16 iunie mai multe companii au majorat preţurile la benzină şi motorină, încălcând o decizie a ANRE prin care s-a interzis orice scumpire până la aprobarea noii metodologii de calcul a preţurilor. Companiile petroliere au fost obligate să revină la preţurile vechi, până la miezul nopţii. Benzina ajungea la 20 de lei şi 60 de bani pentru un litru, în timp ce acum s-a ieftinit cu 24 de bani şi costă acum 20 de lei 36 de bani. Un litru de motorină se vindea cu 16 lei şi 99 de bani, iar după avertismenul ANRE s-a ieftinit cu 26 de bani şi costă 16 lei şi 73 de bani.
Contactate de presă, companiile petroliere vizate nu au vrut deocamdată să facă niciun comentariu. Directorul executiv al Asociaţiei Investitorilor Străini, Ana Groza a declarat că nu poate comenta acţiunile membrilor asociaţiei şi fiecare companie activează după propriile reguli şi decizii, asumându-şi riscurile. La începutul săptămânii curente, în cadrul unei şedinţe la ANRE, petroliştii au justificat majorările de preţ prin faptul că au pierderi financiare.
 
Preţurile la carburanţi s-au modificat de mai multe ori, fără motivaţii clare, iar autorităţile au spus că există suspiciuni de înţelegeri de cartel. Din 2016 şi până în 2019, ANRE a stabilit, o dată la două săptămâni, preţuri maximale pentru benzină şi motorină. Din martie 2019, Agenţia a aprobat o nouă metodologie, conform căreia petroliştii stabilesc preţurile de comercializare fără să depăşească rata de rentabilitate anuală de 10%.
În urma frecventelor majorări de preţ din acest an, autorităţile au anunţat că se va reveni, de la 1 iulie 2021, la plafonarea preţurilor. În ultimele 6 luni, în Republica Moldova, preţul pentru un litru de benzină s-a majorat, în medie, cu 5 lei.
 
tvrmoldova.md
 
 
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

FERMIERII DIN REGIUNEA DE SUD A ȚĂRII au dezbătut Strategia națională de dezvoltare agricolă

25 jan 2022

SE SCUMPESC. Prețurile la carburanți sunt în continuă creștere. Limitele stabilite de ANRE

25 jan 2022

APROVIZIONAREA ŞI DISTRIBUIREA INPUTURILOR AGRICOLE DISCUTATE DE CĂTRE AUTORITĂȚI

24 jan 2022

GRIPĂ AVIARĂ DEPISTATĂ ÎN RAIONUL TELENEȘTI. Ce despăgubiri vor primi proprietarii păsărilor nimicite

24 jan 2022

MINISTERUL MEDIULUI vrea să modifice Hotărârea Guvernului prin care s-a sistat temporar exportul de masă lemnoasă

24 jan 2022

AU IEFTINIT CARBURANȚII, DAR NU DE BUNĂ VOIE. Cum a influențat avertizarea ANRE acțiunile unor companii petroliere

AU IEFTINIT CARBURANȚII, DAR NU DE BUNĂ VOIE

Cum a influențat avertizarea ANRE acțiunile unor companii petroliere

AU IEFTINIT CARBURANȚII, DAR NU DE BUNĂ VOIE. Cum a influențat avertizarea ANRE acțiunile unor companii petroliere

loading ...