AU TĂIAT 830 M3 DE LEMN, DAR AU DECLARAT DOAR 700. Făptașii: persoane cu funcții de răspundere

05 dec 2022
Inspectorii de mediu au efectuat mai multe controale la ocoalele silvice din diferite raioane ale țării, care s-au soldat cu depistarea unui șir de încălcări: tăieri ilicite, furt de masă lemnoasă prin intermediul contabilizării eronate. Vinovați de încălcări s-au dovedit a fi persoane cu funcții de răspundere.

În cadrul Ocolului Silvic Bujor, al Întreprinderii de Stat „Hâncești-Silva”, a fost verificată corectitudinea recepției finale a masei în două parchete. Inspectorii de mediu au depistat 130 m3 de masă lemnoasă necontabilizată.

În urma verificărilor, s-a constatat că, în primul parchet, a fost contabilizat un volum de 284,8 m3 masă lemnoasă, însă în urma măsurărilor în teren, a fost constatat un alt volum de 347,88 m3 de masă lemnoasă, diferența fiind de 63,08 m3 necontabilizat.

În parchetul doi a fost contabilizat un volum total de 416,1 m3 de masă lemnoasă, unde la fel, în urma măsurărilor, s-a depistat un volum total prezent pe parchet de 483,32 m3, diferența fiind de 67,22 m3, informează Inspectoratul de Mediu.

Făptașii sunt persoane cu funcții de răspundere și au fost sancționate conform Codului Contravențional art. 142 alin. (3) cu privire la întocmirea incorectă a materialelor primare pentru efectuarea tăierilor și recepționarea masei lemnoase, cu indicații ulterioare pentru a lua la evidență contabilă masa lemnoasă depistată necontabilizată, ca să fie comercializată legal.

În cazul în care nu se depistau aceste încălcări, volum de masă lemnoasă urma să fie comercializat ilegal cetățenilor, cauzând un prejudiciu statului și întreprinderii silvice în sumă de aproximativ 100 de mii lei.
Tăieri ilicite au fost depistate și de inspectorii de mediu din Leova. Au fost tăiați ilegal 3 arbori din specia „pin" pe traseul R-35 Tigheci-Cociulia.

A fost identificată persoana culpabilă de comiterea contravenției, masa lemnoasă fiind depistată la domiciliu. Cuantumul despăgubirilor cauzat mediului este în valoare de 3213 lei.



Inspectorii de mediu din Ungheni au depistat și constatat un caz de încălcare a regulilor de transportare a masei lemnoase și un caz de tăiere ilicită.

Făptașii s-au ales cu două procese-verbale și sancțiune contravențională în valoare totală de 3888 lei și 1 m/s de masă lemnoasă a fost confiscată și transmisă administrației publice locale.

Potrivit legislației în vigoare, defrișările ilegale se sancționează cu amendă de până la 5000 de lei pentru persoane fizice și 25.000 de lei pentru persoane juridice.
loading ...