BĂLEGARUL, LA MARE CĂUTARE. Scumpirea gazului ne duce din nou la ... tizic

22 jul 2022
Scumpirea gazului ne duce din nou la ... tizic. Moldovenii de la sate spun că vor fi nevoiți să schimbe instalațiile pe gaz pe sursa de energie de acum un secol, tizicul. Inflația mare a afectat simțitor bugetul oamenilor, iar mulți dintre aceștia nu-și permit să cumpere nici măcar lemne și cărbune. În satul Grigorești din raionul Sângerei, bălegarul este la mare căutare. Oamenii au ajuns să cumpere materia primă de la vecini pentru a se putea încălzi mai ieftin în sezonul rece, transmite AGROMEDIA, cu referire la Nord-News.

Înarmați cu ciubote din cauciuc și mănuși, soții Golovatâi au ieșit dis de dimineață la făcut tizic. Nu s-au gândit vreodată că aceste vremuri vor reveni. Rețeta este simplă: bălegarul este amestecat cu paie, rumeguș și apă.

Nu este greu, dar dacă erau cărbuni era și mai ușor, spune gospodarul.

Înainte, aveam o formă specială și făceam chirpici. Acum, forma nu mai este, s-a rupt și facem așa cum putem, cu mâna. Iată, 5 bile de acestea le pun în sobă, apoi 2 lemne și arde foarte bine, jumătate de oră nu mă mai apropii de sobă, povestește Maria Golovatâi.

Tizicul este depozitat în podul hambarului din ogradă, la loc uscat, pentru a arde mai bine la iarnă.

Pui capul în jos și mergem înainte, nu-mi mai este rușine deja pentru că sunt nevoită să fac tizic. Îl fac ca să am cu ce mă încălzi la iarnă. Mai bine să stau în frig?, menționează femeia.

Acum 15 ani, soții Golovatâi au instalat în casă un sistem de încălzire pe gaz, în speranța că acesta le va ușura viața și condițiile de trai.

Am vrut ca la vârsta de pensionare să ducem un trai decent, să nu ajungem la tizic. Când am avut posibilitate și am lucrat, am tras gaz, dar... Nu am meritat noi așa viață, dar ne-au adus la asta. De ce mai stau acolo în Parlament?

Iar cei care nu au acasă animale de la care să strângă bălegarul, roagă vecinii să se împartă și cu ei.

Iată, am luat de la vecină bălegar și voi face și eu tizic, să am în sezonul rece. Iarna, dacă îl pun pe foc, mă încălzesc, spune  locuitoare a satului Grigorești.

Începând cu 1 august, consumatorii ar urma să achite 22,26 lei pentru un metru cub de gaz. În același timp, în piețe, o tonă de cărbuni costă 10 mii de lei, iar lemnele de foc sunt vândute cu peste 1500 de lei pentru un metru ster. Locuitorii de la sate sunt îngrijorați și spun că nu știu cum vor face față acestor prețuri exagerate pentru veniturile modeste ale moldovenilor.

Nu știu cum vom rezista, cu pensia de 1500 de lei.

Ce vom face cu căldura? Nu știu. Adunăm bani câte puțin, dar e greu. Am cumpărat puțini bricheți, da cu lemnele nu știu ce vom face. Pentru iarnă, mi-ar trebui 5 steri, așa cum sunt singură.
Nu știu cu ce vom intra în iarnă, nu ne ajunge pensia și pentru cărbuni, și pentru lemne, și pentru toate cele necesare. Când era mai ieftin, strângeam și cumpăram, dar anul acesta, nu știu ... Se plâng pensionarii.

Amintim că locuitorii din zonele rurale care doresc să cumpere lemne de foc, sunt îndemnați să se adreseze la primăriile din localitate pentru a informa volumul de masă lemnoasă de care au nevoie. Astfel, vor putea cumpăra lemnele la prețul stabilit de stat, direct de la „Moldsilva”.
loading ...