BASMUL MULTICOLOR DE LA GRĂDINA BOTANICĂ. Nuferii de pe micile lacuri vor deveni patrimoniu național

06 aug 2021
Acum zece ani, la Grădina Botanică din Chișinău exista o singură specie inclusă în cartea Roșie, adusă de la Rezervația Prutul de Jos de către profesorul Gheorghe Postolache, doctor habilitat. Astăzi pe micile ape ale Paradisului de la Botanica plutesc opt. Multicolori, diferiți, miraculoși, impresionanți și plini de razele cerului. Este vorba despre mica rezervație de nuferi, reabilitată în septembrie trecut de către Ion Roșca, directorul Grădinii Botanice.



„Cel de acum zece ani e o specie autohtonă, dar din motive necunoscute nu s-a extins și n-a populat lacul, așa că până anul trecut nuferii au lipsit de la Grădină. Urmărind ce se întâmplă în țară, dar și la colegii din afara R. Moldova de la alte grădini botanice am zis că la noi ar trebui să fie cea mai mare colecție de nuferi, cei mai mulți, că asta și este menirea entității, mereu să dea tonul”, a comunicat pentru AGROMEDIA dl Roșca. Grație acordului de colaborare pe care îl are instituția de cercetări științifice cu Grădina Botanică de la Iași, am beneficiat de opt specii de nuferi care au și fost imediat plantați.

„S-au adaptat perfect. Au fost aduși anul trecut, atunci când am reabilitat habitatului acvatic cu nuferi. Sunt foarte proaspeți și destul de tineri. Inițial ne-am propus ca lacul cu nuferi să ocupe o suprafță de 2, 5 ari, după care ne vom extinde pe o suprafață mult mai mare. Iarna ei vor intra în repaos vegetativ, suportă temperaturile scăzute și rămân acolo unde i-am plantat”, a continuat Ion Roșca.

Potrivit lui, câteva exemplare au fost aduse și de la „Nuferi Lalele” Bardar. Conducerea instituției și-a fixat drept obiectiv să dețină toate speciile de nuferi existente în lume și în fiecare an să îmbogățească colecția cu noi miracole. Cele care „locuiesc” acum la Grădina Botanică sunt de șase culori și variații de nuanțe, unele fiind „desenate” de Mama Natură în două sau chiar trei culori diferite.

„Am creat la Grădina Botanică o colecție pe care la un moment dat o vom înregistra cu titulatura de colecție națională, dar în ideea să fie completată în fiece an. Cred că nuferii de aici vor deveni patrimoniu național. Sunt convins că de îndată ce lumea va afla de ei, numărul vizitatorilor va crește. Este și pentru noi o premieră, lacurile nu reprezentau cel mai important punct de atracție. Cei care vor veni vor putea admira și colecția de magnolie, și cea de bujori, reanimate tot anul trecut”, ne-a spus dl Roșca.

Florile dăruite doar prințeselor

Florile dăruite pe timpuri doar prințeselor se împacă perfect cu ploile, iubesc umiditatea și se simt ca „nuferii în apă”. Dl Roșca ne-a mai comunicat că următoarele specii vor fi aduse mai la toamnă, adică tot prin septembrie și împreună cu colegii de la Iași vor identifica noi specii pentru colecția care promite a fi unică în R. Moldova.

Din cele mai vechi timpuri nuferii au fost admirați și, probabil, puțini sunt cei care știu că semințele prăjite de nufăr au gustul asemănător cafelei. Aceste plante acvatice sunt înscrise în Cartea Roșie și sunt protejate în întreaga lume. În Europa, dacă îndrăznești să rupi o floare de nufăr, te alegi cu o amendă de 500 euro. Ele iubesc locurile lutoase, iar tulpina unei plante ajunge până la cinci metri.

Nuferii se înmulțesc de la cinci până la zece ani și pot fi admirați din luna mai și până dau înghețurile. Pe timpuri doar prințesele primeau în dar buchete de nuferi, și asta pentru că erau considerate cele mai scumpe flori.

La Bardar, colecția de nuferi numără peste 50 specii aduse din Thailanda, Cehia, Ucraina și Marea Britanie și este actualmente cea mai mare din R. Moldova.



 
loading ...