BAYER – ALĂTURI DE FERMIERII ORIENTAȚI SPRE INOVAȚIE ȘI MODERNIZAREA AGRICULTURII

30 sep 2022
Fermierii din Republica Moldova au fost premiați pentru performanțe înalte în agricultură și pentru dedicația cu care muncesc. În cadrul Galei Fermierilor, au fost menționate contribuția agricultorilor care au investit capital, timp, cunoștințe și energie pentru dezvoltarea sectorului.

Compania Bayer a fost partener al evenimentului, care, ca de fiecare dată, a apreciat și a fost alături de fermierii orientați spre inovație și modernizarea agriculturii.

Am decis că vom fi parteneri ai Galei Fermierilor pentru că agricultorii care apelează pentru subvenții sunt cei care inovează, care cresc, care investesc în dezvoltare, acesta fiind și principiul de bază al companiei Bayer. Noi am și votat fermierii inovatori. În Republica Moldova, sunt mulți fermieri care au înțeles că pentru a obține un profit bun este nevoie de investiții în tehnologiile agricole moderne.

Bayer este în plină desfășurare a campaniei Tratarea semințelor, urmează să lansăm campania de porumb pentru anul 2023. Vom veni cu un portofoliu de hibrizi foarte vast, inclusiv cei care au rezistat în condiții de secetă. Venim tot mai pregătiți. Este o gamă de hibrizi de porumb care sunt foarte rezistenți la arșiță, secetă și cu un potențial înalt de recoltă, a declarat Igor Copacinschi, directorul Departamentului Bayer CropScience Republica Moldova.



Tatiana Pavliuc, administratoarea companiei SRL „Plaiul Bârlădean” a primit premiul „Cel mai bun fermier din Republica Moldova”. Agricultoarea a fost apreciată pentru performanța înaltă și investițiile majore pe care le face în acest sector.

Am reușit în acest an să plantez o livadă intensivă, altă livadă să o acopăr cu plasă antigrindină, am instalat sistem de irigare pe o suprafață de 37 de hectare, am instalat o linie de sortare performantă. Nu a fost simplu deloc. Suntem într-o perioadă destul de complicată, fermierii se confruntă cu o serie de probleme, dar cel mai stringente eu le consider pe următoarele:

Accesul la apa pentru irigare. Statul ar trebui să îndrepte sistema de subvenționare înspre captarea apei de ploaie, din zăpadă, construcția bazinelor de apă, a fântânilor arteziene. Unde e irigată livada, mărul se vinde cu 5,5 lei. Unde nu este sistem de irigare, merele sunt ca nuca și se vând la suc cu 1,8 lei.

Rata de creditare de la bănci este 17%, de la fondurile de investiții – 19,1%. Iese 20 de bani pentru fiecare leu, este un procent foarte mare, fermierii nu vor face față, vor falimenta. Motorina este foarte scumpă. Dacă în Ucraina, unde-i război se dă 100% acciza la motorină și la benzină, la noi este doar pentru motorină și aceea pe diferite categorii.

Altă problemă majoră este lipsa forței de muncă calificată. Statul ar trebui să atragă mai multă atenție școlilor profesionale. Noi avem nevoie și de un sudor, de un tractorist, și de un muncitor care să știe să efectueze corect tăierile la pomi, a menționat Tatiana Pavliuc.



Victor Guțu, administratorul companiei SRL „AMG KERNEL” a fost nominalizat la categoria Implementarea bunelor practici în agricultura conservativă. Fermierul a trecut de la agricultura convențională la cea conservativă de acum 7 ani și faptul că 90% din suprafața de terenuri agricole pe care le deține sunt prelucrate după această metodă, vorbește despre eficacitatea înaltă a ei. Are un asolament bogat care include cultura de grâu, rapiță, orz, mazăre, soia, floarea soarelui, porumb și in.

În primul rând, bunele practici ale agriculturii conservative ne dau posibilitatea de a păstra umiditatea în sol, mai ales, în anii secetoși cum a fost acesta. Ne permite să utilizăm o tehnologie mai performantă, astfel obținem o calitate mai bună a pregătirii solului. Eu aș spune că acesta este cel mai mare succes pe care pot să-l menționez cu fermitate.

Se recomandă trecerea treptată la această tehnologie de lucrare a solului. În primul rând, e nevoie de utilaje speciale și de studiu atent și aprofundat. Sunt tehnologii care trebuie respectate cu rigurozitate, inclusiv rotația culturilor în asolament și toate procesele tehnologice. Doar așa vom obține anumite rezultate, menționează Victor Guțu.



Bayer este aliatul fermierilor în identificarea soluţiilor complexe pentru toate problemele din câmp. Toate produsele create de Bayer sunt aduse pe piață numai după o lungă cale de cercetare.
loading ...