Acordarea subvențiilor trebuie să fie condiționată de respectarea unui sistem agricol centrat pe grija față de sol, pe protecția mediului și a sănătății oamenilor. Este ideea principală enunțată în cadrul ediției din 23 august a emisiunii „Factor Decizional” de la TV Nord, care a avut ca temă situația din agricultură.
„După o perioadă de 20-25 de ani de exploatare excesivă a fertilității solului, în prezent se constată o reducere accentuată a productivității agricole”, a remarcat Doctorul habilitat, profesorul cercetător Boris Boincean, directorul ICCC „Selecția”.
În opinia sa, situația s-ar putea agrava și mai mult din cauza creșterii galopante a prețurilor la inputuri, a incălzirii globale, a secetelor și a degradării solului.
„Soluționarea acestei probleme ține de aplicarea unei noi paradigme de intensificare a agriculturii, care să se bazeze pe conservarea resurselor naturale, preîntâmpinarea poluării și degradării solului, precum și pe protecția sănătății oamenilor”, a adăugat directorul „Selecția”.
Or, apa și alimentele de calitate proastă consumate în prezent afectează sănătatea oamenilor, iar la resursele colosale în creștere folosite pe medicină, degrabă nu se va mai putea ține piept cheltuielilor.
Unul din instrumentele de punere în aplicare a noii paradigme enunțate de Boris Boincean ar fi acordarea subvențiilor, dar doar în cazul respectării întregului sistem de agricultură, a fiecărei componente în parte a acestuia. Este vorba despre grija față de sol, afânarea lui ca să poată purifica apa, excluderea preparatelor fitosanitare chimice.
„Noua paradigmă ce necesită a fi elaborată trebuie să o readucă la viață pe cea veche, bazată pe știință. Astfel, ar fi necesar să se revină la practica anterioară, când se cultivau doar culturi ce se pretau pentru fiecare teren agricol în parte, în funcție de recomandările științei”, a adăugat Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.