BORIS BOINCEAN: „La cerealele de toamnă, putem interveni deja cu lucrări”

17 feb 2023
Temperaturile primăvăratice la mijloc de februarie nu sunt motiv de bucurie pentru agricultori, întrucât acestea duc la stresul termic al plantelor. Specialiștii recomandă, însă, fermierilor să profite de zilele cu soare și fără precipitații și să iasă în câmp, la culturile de toamnă pot interveni cu anumite lucrări.

Despre starea culturilor la etapa actuală și ce lucrări pot efectua fermierii, AGROMEDIA a discutat cu Boris Boincean, doctor habilitat în științe agricole, directorul ICCC „Selecția”.

Grâul și orzul de toamnă au deja nevoie de hrană suplimentară. Avem condiții bune pentru a începe munca în câmp, se poate de efectuat lucrările de nivelare, de trecut cu scarificatorul, degrabă – și cu grapa.
După premergătorii târzii, solul este compactat, mai ales că, în ultimul timp, noi nu utilizăm ierburile în asolament, atât cele anuale, cât și cele multianuale și are nevoie de afânare. Sigur, asta nu este cea mai bună soluție, solul trebuie să fie afânat cu ajutorul rădăcinilor radiculare ale plantelor.

Buruienile au început să crească. Trebuie să profităm și să ne folosim de aceste ferestre de februarie, menționează Boris Boincean.

Potrivit specialistului, culturile de toamnă, în mare parte, sunt în stare bună. În prezent, nu a început starea de vegetație, nu există riscul ca ele să înghețe. Dar, urmează să vedem ce temperaturi ne-a rezervat luna martie, când fluctuația de temperatură dintre zi și noapte este destul de mare.

Anul trecut, au fost condiții ideale pentru semănatul culturilor de toamnă. Am avut precipitații câte 2 norme în septembrie și 2 norme în noiembrie. Grâul a răsărit, a înfrățit, în majoritatea cazurilor, încă din toamnă. Acolo unde a fost semănat prea timpuriu, grâul are câte 7-8 frați, ceea ce nu e chiar bine. La semănăturile mai târzii, făcute în termeni optimali, sunt câte 2-3, maxim 4 frați și sunt într-o stare foarte bună.

Evident, creșeterea temperaturilor a dus la stresuri fiziologice. Cât de profunde sunt acestea, încă nu pot să spun, timpul va arăta. Cel mai sensibile și vulnerabile la temperaturile joase plantele sunt după ce începe procesul de vegetație. Acum, ele se hrănesc cu substanțe zaharoase din nodul de înfrățire. Dacă această hrană se epuizează, plantele au de suferit. Din acest motiv, totul depinde de cât de prelungite vor fi temperaurile joase, cât de bruscă va fi trecerea la frig la cald și invers. Acum, este important ca frmierii „să fie cu ochii pe semănături”, mai spune specialistul.
loading ...