BUSINESSUL FRUCTELOR ÎN REPUBLICA MOLDOVA. Producătorii din toată țara discută despre problemele din sector

08 dec 2022
Peste 150 de producători de fructe din toate regiunile Moldovei, inclusiv din regiunea transnistreană, participă la Conferința Națională „Businessul Fructelor în Republica Moldova”, care a început astăzi, 8 decembrie, la Chișinău. Evenimentul este la a opta ediție și este organizat de Asociația Moldova Fruct, în parteneriat cu Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova.

În cadrul conferinței, pomicultorii discută despre evoluția sectorului de fructe din Moldova și experiența din anul curent de export pe diferite piețe. Totodată, se vorbește despre provocările cu care se confruntă producătorii și exportatorii de fructe din țară și perspectivele sezonului 2022-2023.

Iurie Fală, directorul Asociației Moldova Fruct, a constatat că în ultimii ani se atestă o descreștere a suprafețelor de livezi pe rod, dar se plantează preponderent livezi superintesive care asigură recolte înalte de pe suprafețe reduse. Astfel, suprafața livezilor de măr s-a redus cu 11.4% și este de 45,3 mii ha, de prun – cu 15,3% și este  de 19,4 mii ha, de piersic – cu 23,6% și este 4,9 mii ha. Totodată, se înregistrează extinderea suprafețelor de livezi de fructe solicitate pe piețele de export. Astfel, suprafața livezilor de cais a crescut cu 44%, fiind de 4,9 mii ha, de cireș – cu 19,4%, fiind de 4,3 mii ha, și suprafața livezilor de vișin a crescut cu 14,7%, ajungând 3,9 mii ha.



În acest context, Moldova Fruct a menționat că există multiple oportunități pe piețele de export pentru fructele produse în Moldova, dar este necesară cooperarea pentru a depăși problemele majore cu care se confruntă agricultorii. Printre provocările enumerat de horticultori sunt lipsa de soiuri solicitate pe piața externă, necorespunderea parametrilor de calitate și inofensivitate solicitați de importatori, lipsa serviciilor de asigurare a riscurilor de export, oferta extrem de fragmentată etc.

Prezent la eveniment, Vladimir Bolea, ministrul agriculturii și industriei alimentare, a accentuat necesitatea asocierii eforturilor tuturor părților pentru a soluționa problemele cu care se confruntă producătorii. Ministrul a încurajat cooperarea producătorilor de fructe în cadrul asociațiilor, cooperativelor și centrelor logistice pentru a învăța din experiența agricultorilor avansați și a spori competitivitatea fructelor exportate prin asigurarea volumelor solicitate,  calității și uniformității produselor exportate.

Scott Hocklander, șeful misiunii USAID în Moldova, a declarat că USAID de-a lungul anilor a contribuit la fortificarea sectorului de fructe din Moldova prin parteneriate dezvoltate cu Asociația Moldova Fruct și producătorii moldoveni. Potrivit șefului misiunii USAID, Agenția va continua prin intermediul proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală să susțină eforturile agricultorilor de a spori calitatea produselor agricole, îmbunătăți infrastructura post-recoltă, implementa standardele internaționale și diversifica piețele de desfacere.

Conferința Businessul Fructelor urmărește scopul de a oferi soluții viabile pentru provocările actuale și îmbunătățirea situației din sectorul horticol. Timp de două zile Moldova Fruct organizează sesiuni cu subiecte practice precum: ultimele tendințe din sector, creșterea competitivității fructelor moldovenești, soiuri noi, inovații în protecția livezilor împotriva bolilor și riscurilor climaterice, soluții de ambalaj și sortare și altele.
loading ...