Teoria combinată cu practica este cea mai eficientă metodă pentru ca elevi să poată căpăta aptitudini necesare într-un domeniu. Acest model de învățare se referă în primul rând la specialitățile care trebuie însușite într-un timp relativ scurt.
Așa se face că toamna este anotimpul cel mai așteptat pentru elevii Școlii Profesionale din orașul Leova, care învață la specialitatea “Viticultor-vinificator. Pomicultor”. Asta pentru că în prezent se desfășoară campania de recoltare a strugurilor. Și așa cum instituția deține propria plantație, elevii învață tot procesul tehnologic: de la creșterea viței de vie, îngrijirea acesteia, până la producerea vinului.
Recent, elevii, ghidați de instructorul Nușa Bostan, au cules roada anului 2020. Astfel, au recoltat struguri de soi autohton Feteasca Neagră. Ulterior, strugurii au fost procesați în vinăria școlii, care este dotată cu utilaj modern.
În același timp, elevii au avut posibilitatea să învețe și altă metodă de producere a vinului roșu. Mai exact, prin macerarea carbonică a strugurilor întregi și extragerea substanțelor colorante și fenolice.
De menționat că Școala Profesională din orașul Leova comercializează diverse soiuri de struguri. Este vorba despre Rara Neagră, Merlot, Cabernet Sauvignon, Concord și Moldova. Prețul acestora variază între 5 lei și 6,50 lei.
La fel, vinde Rieslingul de Rin, un soi de struguri foarte aromat și considerat drept unul dintre cele mai importante pentru producerea vinului alb.