CÂND ESTE BINE DE TĂIAT MERII? Mai multe informații utile află aici

14 oct 2021
Toamna nu înseamnă doar strângerea roadei, dar și curățarea copacilor. Dacă ești începător și vrei să tai merii din grădină, ai nevoie de niște sfaturi.

Schema tăierii de toamnă a unui măr tânăr depinde, în primul rând, de vârsta pomului. Pentru că procedura are propriile caracteristici pentru fiecare an de viață. 

Schema de tăiere a merilor în primii 5 ani de viață

În anul plantării, un puiet de măr de 1 an poate să nu aibă ramuri sau să aibă doar câteva ramuri slab dezvoltate. În primul caz, pomul pur și simplu se scurtează până la 80-100 cm. În cel de-al doilea caz, axul se scurtează, toate ramurile, care cresc în zona trunchiului (la o înălțime de până la 70 cm de la sol) se îndepărtează și la fel se procedează și cu cele, care cresc mai sus pe trunchi, sub unghi ascuțit față de el. Ramurile care pleacă de la trunchi sub unghi drept se lasă, fiind doar scurtate până la 3-5 muguri de la trunchi, transmite AGROMEDIA cu referire la retete-usoare.info.

În al 2-lea an de viață, pe planta tânără se păstrează 3-5 cele mai viguroase și corect poziționate ramuri, scurtându-le și subordonându-le (ramurile inferioare trebuie să fie cele mai lungi, aproximativ 30-40 cm, iar cele superioare – cel mult 20 cm). Axul, de asemenea, se scurtează, astfel încât să fie doar cu 20 cm mai înalt decât ramurile superioare. Dacă apare o nouă ”candidatură” la funcția de ax, aceasta, la fel, se taie. 

Între anul 3 și 5 de viață, tăierea mărului este redusă la minim. Grădinarul trebuie să îndepărteze lăstarii concurenți, ramurile deteriorate, precum și lăstarii, care cresc în adâncul coroanei sau se freacă între ei. Totuși, nu se recomandă să scurtați ramurile, dacă ele se dezvoltă uniform. Se taie doar acele exemplare, care brusc le-au întrecut pe celelalte în dezvoltare (și axul) sau cresc în direcția greșită. Nu există o dată exactă de tăiere a merilor

Dacă vorbim despre perioada exactă de tăiere a merilor, află că un răspuns fix la această  întrebare nu există.

De fapt, totul depinde de clima din regiunea dumneavoastră și de condițiile meteorologice de sezon, iar în al doilea rând, de fapt, nu există cerințe stricte față de date. 

Grădinarul decide care este momentul potrivit pentru tăierea de toamnă a merilor. Totuși, trebuie de luat în calcul următoarele criterii: 

toate lucrările din grădină au fost deja finalizate (copacii sunt fertilizați, văruiți, mulciți, udați)
– frunzele nu doar au căzut, dar au fost deja îndepărtate de sub copaci
– vremea este uscată și răcoroasă
– nu s-au stabilit încă temperaturi constante cu minus

Țineți cont că, de obicei, toate aceste condiții sunt îndeplinite la sfârșitul lunii octombrie – începutul lunii noiembrie. Iar acești termeni pot fi diferiți de la o regiune la alta.

Totuși, nu vă grăbiți să tăiați merii în luna septembrie! În această perioadă, frunzele se țin încă bine de copaci, ceea ce complică procesul de analizare a coroanei. 

Sursa: retete-usoare.info
 
Top știri

CONCEPEREA PLANULUI DE FERTILIZARE, în condiţiile în care inputurile s-au scumpit

27 oct 2021

OBIECTIV ATINS: R.Moldova a reușit să armonizeze legislația națională cu cea europeană

25 oct 2021

ZILE CALDE ȘI NOPȚI RECI: Vezi prognoza meteo pentru 25 – 31 octombrie

25 oct 2021

STARE DE URGENȚĂ ÎN R. MOLDOVA DIN CAUZA DEFICITULUI DE GAZE

22 oct 2021

VIDEO: SISTEM DE RĂDĂCINĂ PROTEJATĂ PENTRU CREȘTEREA A 10 MII DE PUIEȚI

22 oct 2021
Din aceiași categorie

PRIMELE CIREȘE AU PREȚ DE "LUX". Un kilogram costă până la 150 de lei

10 mai 2020

A FURAT UN STUP CA SĂ DEVINĂ APICULTOR. Cazul unui bărbat din Râbnița, de râs și de plâns. Detalii, AICI

23 jun 2021

GUVERNUL A DECIS: Produsele autohtone vor ocupa 50 la sută din rafturile comerciale. Câte din ele se conțin în lista aprobată

15 jul 2021

DE CE MIEREA DE SALCÂM DIN ACEST AN COSTĂ 150 LEI DE KILOGRAM? Vezi argumentele apicultorilor

16 jun 2021

VIN ÎNGHEȚURILE. Meteorologii au anunțat Cod Galben în toată țara

17 sep 2021

CÂND ESTE BINE DE TĂIAT MERII? Mai multe informații utile află aici

CÂND ESTE BINE DE TĂIAT MERII? Mai multe informații utile află aici

CÂND ESTE BINE DE TĂIAT MERII? Mai multe informații utile află aici

loading ...