CÂND ȘI CUM AERISIM CORECT SOLARUL. Reguli de bază în funcție de sezon

26 dec 2022
Căldura, umezeala și aerul stagnant sunt cele mai păgubitoare fenomene care pot avea loc într-un solar. Acestea sunt sursa multor boli și dăunători, care distrug cultura parțial sau total. De aceea, aerisirea solarului devine necesară pentru a asigura introducerea de aer curat în solar, constant. Temperatura plantelor este de regulă cu 6 grade mai mare decât temperatura aerului din solar. Astfel, este crucial să reducem temperatura generală și să oferim umbră plantelor, mai ales vara, altfel riscăm să fie deteriorate. De exemplu, tomatele nu se mai dezvoltă dacă sunt expuse la o temperatură mai mare de 35°C.

Aerisirea solarului în timpul iernii

Sistemul de ventilare este rareori folosit iarna pentru controlul temperaturii. De fapt, majoritatea solariilor în timpul iernii au nevoie de un supliment de căldură, creat cu ajutorul sistemelor de încălzire. Rolul sistemului de ventilare în timpul iernii este de fapt controlul umidității. Diferența mare între temperatura din interiorul și din exteriorul solarului cauzează formarea de condens, care crește semnificativ nivelul umidității. Rata de ventilare trebuie calculată astfel încât să îndepărteze excesul de umiditate și pentru a ține în echilibru temperatura, astfel sistemul de încălzire este folosit minimal. În general, în timpul iernii trebuie făcut un schimb complet de aer în interior la fiecare 20 minute.

Aerisirea solarului în timpul primăverii și toamnei

Volumul de aerisire necesar pentru primăvară/toamnă se află între ventilarea de reducere a căldurii pentru vară și controlul umidității necesar pentru iarnă. Temperatura și umiditatea sunt extrem de variabile în timpul primăverii și toamnei, astfel că sistemele de ventilare controlate cu panouri de control cu senzori sunt mult mai eficiente.

Aerisirea solarului în timpul verii

Încă din prima lună a verii, iunie, temperatura exterioară se menține peste 20°C, astfel solarul trebuie lăsat deschis constant, și ziua și noaptea. În timpul verii cel mai important aspect este menținerea temperaturii sub 30°C în interiorul solarului, aceasta însemnând că și deschiderile laterale și cele superioare trebuie lăsate deschise pentru a asigura circulația constantă a aerului. În general, în timpul verii trebuie făcut un schimb complet de aer în interior la fiecare minut.

Regulile de bază de care să țineți cont:
  1. Solarul nu se deschide decât dacă temperatura din interiorul său depășește 25°C, de obicei între orele 10:00-16:00, când este o temperatură relativ plăcută în exterior (fără vânt puternic).
  2. La ora 16:00 închideți solarul pentru a se putea acumula căldura necesară pentru perioada nopții, când temperatura se răcește din nou și poate ajunge chiar și la 0°C.

Tipuri de aerisire/ventilare

Odată cu crearea planului unui solar sau a planului ventilării unui solar, una din primele decizii care trebuie luate de fermier este dacă să utilizeze aerisirea naturală sau ventilarea forțată, artificială.

Sistemul natural de aerisire este unul care nu implică utilizarea ventilatoarelor electrice, ci se bazează pe vânt și pe flotabilitatea termică pentru a pune aerul în mișcare. Conceptul flotabilității termice se bazează pe proprietățile fizice ale aerului: când acesta se încălzește are o tendință naturală de a se ridica. Majoritatea fermierilor utilizează ventilarea naturală și implementează o serie de deschideri laterale și/sau superioare.
Pentru solarii, se recomandă în special deschiderea laterală. Aceasta este cea mai utilizată formă de „ventilare” naturală.

De regulă, acest proces de aerisire poate fi efectuat prin rolarea foliei, care se poate face prin următoarele metode:
  • manual (recomandat la lungimi de până la maxim 50m);
  • cu reductor manual (recomandat la lungimi de până la maxim 50m) – ajută la exercitarea unei forțe mai mici necesare la rolare;
  • electric – cea mai convenabilă metodă, dar și mai costisitoare. Poate fi automatizată cu panou de control cu senzori de temperatură, vânt și ploaie. Avantajele sunt în primul rând o siguranță în caz de rafale de vânt neașteptate și în al doilea rând economisirea de timp al personalului.

Se poate apela și la o deschidere superioară automatizată, dar în general aceasta se recomandă pentru serele compuse din mai multe module.

Sistemul de aerisire artificială utilizează ventilatoare de recirculare, ventilatoare de fronton sau alte dispozitive mecanice pentru a produce o circulație adecvată a aerului. Avantajul principal ale sistemelor mecanice este nivelul superior de control. În timp ce aerisirea naturală se bazează pe vânt și pe flotabilitatea termică, sistemele de ventilare artificială pot fi automatizate să mențină condițiile de mediu din interiorul solarului (temperatură, umiditate etc.) constante, indiferent de condițiile exterioare.

Sursa: seretransilvania.ro
 
loading ...