CAROLINA LINTE: O bună parte din produsele cum sunt cașcavalurile, laptele UHT este de import

18 jan 2023
Sectorul procesării laptelui din Republica Moldova riscă să dispară, susține Carolina Linte,  președintele Asociației „Lapte”. Principalul motiv este lipsa investițiilor din partea statului în dezvoltarea fermelor și a susținerii acordate fermierilor care și-au inițiat o afacere în acest domeniu, transmite AGROMEDIA, cu referire la IPN.

Potrivit Carolinei Linte, 90% din laptele – materie primă, folosit la procesare, este preluat de la cetățeni, însă numărul gospodăriilor care mai au vaci este în scădere. Ucraina asigura Republica Moldova cu cea mai mare cantitate de produse lactate, acum produsele din Ucraina sunt înlocuite cu cele din România, susține Linte.

În Republica Moldova avem peste 20 de ferme care se numesc ferme de prăsilă, autorizate de Ministerul Agriculturii. Noi nu ne asigurăm cu lapte – materie primă, integral de la fermele autorizate. Noi achiziționăm de la persoane fizice. Persoanele fizice îmbătrânesc și noi, practic, nu mai avem acest sector, pentru că în jur de 90% din lapte îl achiziționăm de la populație. Laptele, chefirul, smântâna și brânza proaspătă noi le asigurăm populației. Celelalte produse, cum ar fi cașcavalurile,  laptele UHT, toate sunt importate din Ucraina, Belarus și UE (România, Polonia, Ungaria). De la izbucnirea războiului, au scăzut importurile din Ucraina și au crescut importurile din România. Cu siguranță, suntem dependenți de importuri, menționează Carolina Linte.

Președintele Asociației „Lapte” spune că a propus autorităților compensarea cheltuielilor pentru fermieri în funcție de cantitatea de lapte produsă, însă producătorii au rămas fără niciun suport din partea statului.

Noi am propus ca să se ofere compensații pentru fiecare kilogram de lapte, luând în considerare faptul că am avut două secete consecutive. Până în prezent, nu s-a mișcat nimic din loc. Oricum compensațiile ar fi fost oferite doar pentru cei din fermele autorizate și cantitatea de lapte de la ferme nu este chiar atât de mare. Nouă ni se cere să avem produse competitive, pentru că suntem plasați pe raft alături de produsele de import, dar despre acest sector doar se vorbește, dar fără niciun rezultat, a mai spus președintele Asociației „Lapte”.

Potrivit unui studiu realizat de Agenția pentru Investiții, în ultimii 10 ani producția de lapte din Republica Moldova a scăzut cu 38%. Același trend negativ se înregistrează̆ și în industria zootehnică. Efectivul vacilor a scăzut de la 154 de mii de capete în 2011 la 81 de mii în 2020.
 
 
loading ...