CÂT DE RENTABILĂ ESTE ENERGIA DIN SURSE REGENERABILE PENTRU AGRICULTURĂ?

10 aug 2022
Tot mai mulți consumatori de energie din Occident sunt dispuși să plătească mai mult pentru tehnologiile durabile care sunt mai eficiente și produc energie din surse regenerabile. Asta înseamnă că producătorii din Republica Moldova au o oportunitate de a deveni mai eficienți învățând din greșelile și exemplele bune ale altor state pentru a obține rezultate mai bune, transmite AGROMEDIA, cu referire la Știri.md.

Agricultura a fost întotdeauna o activitate producătoare și consumătoare de energie, astfel încât nu numai poluarea și dependența de combustibilii fosili pot fi reduse cu ajutorul energiei regenerabile, dar și costul de producere a unei unități de produs poate fi redus prin utilizarea energiei la nivel local. Războiul din Ucraina și creșterea bruscă a prețurilor atât la petrol, cât și în special la gaze au crescut și interesul pentru agricultură, pentru forme de energie mai stabile și mai ecologice.

Astăzi, fiecare fermier trebuie să fie capabil să identifice cauzele irosirii resurselor energetice în procesul producției. Și aici nu este vorba doar de căldură și energie electrică, ci și de combustibil, chiar și de apă, și de toate resursele consumate în general. 

Utilizarea energiei solare ca sursă de energie regenerabilă este una dintre cele mai simple soluții de producere a energiei electrice în domeniul agricol. Utilizarea energiei solare ca sursă alternativă de energie crește rentabilitatea economică a întreprinderilor și oferă numeroase avantaje în producția agricolă, printre care reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, în special de dioxid de carbon. Energia solară poate fi folosită pentru încălzirea serelor sau pentru cultivarea și uscarea culturilor, încălzire, precum și pentru producerea de energie electrică. 

Dezavantajul energiei solare este costul investiției și imposibilitatea de a folosi energia pe timp de noapte și în condiții meteorologice nefavorabile. La sigur este necesară extinderea utilizării modulelor fotovoltaice în agricultură. Până acum, întreprinderile s-au limitat exclusiv la încărcarea bateriilor, iluminare sau asigurarea funcționării pompelor de apă de mici capacități. 

Energia eoliană poate fi utilizată în tratarea apei din fântâni. Curenții de aer cauzați de turbinele eoliene instalate pe terenurile arabile pot de asemenea accelera schimbul natural de aer dintre plante și partea inferioară a atmosferei, care minimizează șansa de creștere a ciupercilor pe frunze și contribuie la amplificarea procesului de uscare a planetelor în timpul recoltării. Fluxul de aer de exemplu face ca porumbul și boabele de soia să extragă mai ușor dioxidul de carbon din atmosferă, susține Alexandru Ciudin, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică

Agricultura din țara noastră este capabilă să producă biomasă în mod durabil, iar potențialul de biogaz este încă ne exploatat. Avantajul mare al biomasei este că ea poate fi folosită pentru a înlocui combustibilii fosili, iar materialul vegetal ars este regenerat în decurs de 1 an.
loading ...