CE ESTE MELASA. Cum o putem utiliza pentru a îmbunătăți calitatea furajelor pentru animale

30 dec 2022
Un produs secundar valoros în producția de zahăr este melasa, care conține multiple substanțe benefice, lucru care îi asigură o utilitate înaltă în industria agroalimentară. Ea servește ca materie primă principală pentru producția de drojdie de panificație. Conform reglementărilor tehnologice, în producerea 1 tone de drojdie se folosesc 1,5 tone de melasă. De asemenea, melasa din sfecla de zahăr este materie primă pentru producerea de furaje bogate în aminoacizii de lizină și metionină.

În țara noastră, melasa este obținută în urma procesului de fabricare a zahărului din sfecla de zahăr. Aceasta poate să fie obținută, însă, și din procesul de fabricare a zahărului din trestia de zahăr.

Ce este melasa?

Melasa este un lichid vâscos, de culoare brun-maroniu închis, având un miros specific, plăcut, asemănător cu al zahărului ars.

Ce conține melasa: 13%. magneziu: 12% cupru: 11%. vitamina B-6: 8%. seleniu: 6%. potasiu: 6% fier: 5% calciu: 3%.

Practic, melasa nu conține proteină, aceasta producându-se în procesul de digestie, din substanțe din grupa amidelor, în cantitate de 4 grame de PBD la un kilogram de melasă.

Valoarea nutritivă a melasei este de 0,81 U.N./kg. Este important de reținut căă melasa este săracă în săruri de calciu și bogată în săruri de potasiu, având o reacție alcalină. Poate produce tulburări digestive, atunci când este administrată în cantități mari. Melasa are și o acțiune laxativă.

Utilizarea melasei în furajele animalelor

Melasa constituie un mijloc deosebit de îmbunătățire a calităților gustative a altor furaje, datorită gustului dulce care place animalelor. Astfel, se pot îmbunătăți calitățile gustative ale paielor și plevurilor de orice fel, care se administrează în hrana rumegătoarelor sau în amestecuri furajere.

Melasa se folosește în hrana animalelor, inclusiv a porcinelor, în amestec cu apa, diluată cu 4-5 părți de apă din care la porcii grași se administrează 0,5 kg pentru fiecare 100 kg greutate în viu. La animalele tinere, melasa se administrează în cantități mici.

În cazul furajării animalelor cu melasă este bine să ne asigurăm că substanța uscată din rație este la limita maximă.

Beneficiile adăugării melasei în hrana animalelor
  • obținerea unei hrane econome de înaltă calitate;
  • compensarea deficitului de proteine a furajelor verzi;
  • îmbunătățirea gustului alimentelor crude;
  • creșterea producției de lapte și a conținutului de grăsime;
  • echilibrarea raportului de nutrienți din furaje;
  • economia de ovăz și prevenirea colicilor la cai;
  • economia de porumb mărunțit și a furajelor din legume și cereale furajere la hrana porcinelor;
  • prevenirea bolilor cauzate de lipsa microelementelor;
  • înlăturarea decalajului în circuitul agricol natural: câmp-furaj-animal-excremente-câmp precum și o mai bună utilizare a excrementelor, deoarece compuși minerali, microelementele și alte substanțe revin în sol.
Melasa în alimentația omului

Deși are multe proprietăți nutritive, melasa nu este recomandată să fie consumată, direct, de către om, deoarece aceasta conține și un nivel mare de zahăr.

Are un aport important de fier, seleniu si cupru, ceea ce contribuie la sănătatea oaselor.

Bibliografie: Creșterea porcinelor în ferme mici si mijlocii, Gheorghe Ștefănescu, Gheorghe Domocos-Reman, Petre Niculae, Florin Dron.
loading ...