CE REGULI TREBUIE SĂ RESPECTE PRODUCĂTORII ȘI EXPORTATORII AGRICOLI PENTRU A FI ACCEPTAȚI PE PIAȚA UE

05 apr 2021
Crește numărul de producători agricoli și exportatori, care livrează fructe în stare proaspătă către rețelele din UE sau către importatori care deservesc aceste rețele. Gestiunea reziduurilor de pesticide este una din principalele provocări, dat fiind că UE este în proces continuu de revizuire a aprobărilor substanțelor active și reducere a conținuturile maxime ale reziduurilor de pesticide (CMR), iar deseori rețele au cerințe suplimentare mai stricte și severe decât cele oficiale.
În acest context, Proiectul USAID/APM recomandă producătorilor agricoli și exportatorilor să inițieze gestiunea reziduurilor chiar de la începutul sezonului agricol, și sugerează respectarea celor zece pași.

1. Verificați omologarea produselor de uz fitosanitar în Republica Moldova pentru cultura dvs. Atrageți atenție la produsele radiate sau omologate în ultimul an.
2.Verificați aprobarea substanțelor active în țările-destinație.
În cazul Uniunii Europene, această verificare poate fi efectuată pe site-ul ec.europa.eu/food/plant/pesticides/eu-pesticides-db_en.
3. Verificați conținuturile maxime ale reziduurilor de pesticide (CMR) permise pentru cultura dvs. în Moldova și țările-destinație. Deși țările în general urmează recomandările Codex Alimentarius privind CMR-urile, uneori există diferențe semnificative în cerințele diferitor țări.
 
4. Obțineți de la cumpărătorii dvs. cerințele lor adiționale privind pesticidele și reziduurilor lor.
5. Analizați cerințele oficiale și comerciale identificate și elaborați un Plan de Protecție Integrată pentru cultura care doriți să o exportați
În baza cerințelor oficiale din Moldova și țările-destinație a exporturilor și cerințelor adiționale ale cumpărătorilor, producătorul agricol urmează să elaboreze un Plan de Protecție Integrată, care să țină cont de bolile și dăunătorii specifice livezilor proprii.
 
6. În caz de urgență, când utilizarea substanțelor active interzise de cumpărători nu poate fi evitată, informați întreaga echipă managerială.
 
7.
Înainte de a începe recoltarea, testați produsele la laboratoarele acreditate pentru determinarea reziduurilor de pesticide. Producătorul agricol va testa produsele sale la laboratoare acreditate conform ISO/IEC 17025:2018 pentru determinarea reziduurilor tuturor substanțele active utilizate pe parcursul sezonului de producere.
8. Nu prelevați probele pentru încercări de  laborator și nu începeți recoltarea până nu expiră termenul de așteptare pentru toate produsele de uz fitosanitar, utilizate pe durata sezonului agricol.
9.În baza raportului de încercări din cadrul laboratorului, verificați dacă produsele dvs. corespund  cerințelor țărilor de destinație și a cumpărătorilor și informați întreaga echipă managerială. Pentru facilitarea evaluării conformității cu cerințele rețelelor din Germania, accesați site-ul www.arfd-calculator.com, un serviciu oferit gratis de Greenyard.
10.Anulați livrările, dacă produsele dvs. nu corespund cerințelor oficiale ale țărilor de destinație. Dacă produsele dvs. corespund cerințelor oficiale, dar nu și unor cerințe specifice ale cumpărătorului, efectuați livrările doar dacă ați obținut acceptul în scris din partea cumpărătorului.
 
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

RISIPITORII DE APĂ: Topul orașelor în care apa, se pare, nu mai e izvorul vieții și decizia ANRE

18 jan 2022

VÂNTUL PUTERNIC A LĂSAT 35 DE LOCALITĂȚI FĂRĂ CURENT ELECTRIC. Detalii

18 jan 2022

MIEZUL DE NUCĂ PRODUS ÎN MOLDOVA SE IEFTINEȘTE: Cerere aproape zero pe piața din UE și Turcia. Detalii

18 jan 2022

PESTE 250 DE CERINȚE PENTRU A OBȚINE CERTIFICATUL GLOBALG.A.P.: Consultație oferită fermierilor de doctorul Ananie Peșteanu

18 jan 2022

NICI DEPUTAȚII NU MAI „ÎNGHIT” PREȚURILE MAJORATE: Radu Marian de la PAS a sesizat CC. Vezi ce a solicitat

18 jan 2022

CE REGULI TREBUIE SĂ RESPECTE PRODUCĂTORII ȘI EXPORTATORII AGRICOLI PENTRU A FI ACCEPTAȚI PE PIAȚA UE

CE REGULI TREBUIE SĂ RESPECTE PRODUCĂTORII ȘI EXPORTATORII AGRICOLI PENTRU A FI ACCEPTAȚI PE PIAȚA UE

CE REGULI TREBUIE SĂ RESPECTE PRODUCĂTORII ȘI EXPORTATORII AGRICOLI PENTRU A FI ACCEPTAȚI PE PIAȚA UE

loading ...