CE REGULI TREBUIE SĂ RESPECTE PRODUCĂTORII ȘI EXPORTATORII AGRICOLI PENTRU A FI ACCEPTAȚI PE PIAȚA UE

05 apr 2021
Crește numărul de producători agricoli și exportatori, care livrează fructe în stare proaspătă către rețelele din UE sau către importatori care deservesc aceste rețele. Gestiunea reziduurilor de pesticide este una din principalele provocări, dat fiind că UE este în proces continuu de revizuire a aprobărilor substanțelor active și reducere a conținuturile maxime ale reziduurilor de pesticide (CMR), iar deseori rețele au cerințe suplimentare mai stricte și severe decât cele oficiale.
În acest context, Proiectul USAID/APM recomandă producătorilor agricoli și exportatorilor să inițieze gestiunea reziduurilor chiar de la începutul sezonului agricol, și sugerează respectarea celor zece pași.

1. Verificați omologarea produselor de uz fitosanitar în Republica Moldova pentru cultura dvs. Atrageți atenție la produsele radiate sau omologate în ultimul an.
2.Verificați aprobarea substanțelor active în țările-destinație.
În cazul Uniunii Europene, această verificare poate fi efectuată pe site-ul ec.europa.eu/food/plant/pesticides/eu-pesticides-db_en.
3. Verificați conținuturile maxime ale reziduurilor de pesticide (CMR) permise pentru cultura dvs. în Moldova și țările-destinație. Deși țările în general urmează recomandările Codex Alimentarius privind CMR-urile, uneori există diferențe semnificative în cerințele diferitor țări.
 
4. Obțineți de la cumpărătorii dvs. cerințele lor adiționale privind pesticidele și reziduurilor lor.
5. Analizați cerințele oficiale și comerciale identificate și elaborați un Plan de Protecție Integrată pentru cultura care doriți să o exportați
În baza cerințelor oficiale din Moldova și țările-destinație a exporturilor și cerințelor adiționale ale cumpărătorilor, producătorul agricol urmează să elaboreze un Plan de Protecție Integrată, care să țină cont de bolile și dăunătorii specifice livezilor proprii.
 
6. În caz de urgență, când utilizarea substanțelor active interzise de cumpărători nu poate fi evitată, informați întreaga echipă managerială.
 
7.
Înainte de a începe recoltarea, testați produsele la laboratoarele acreditate pentru determinarea reziduurilor de pesticide. Producătorul agricol va testa produsele sale la laboratoare acreditate conform ISO/IEC 17025:2018 pentru determinarea reziduurilor tuturor substanțele active utilizate pe parcursul sezonului de producere.
8. Nu prelevați probele pentru încercări de  laborator și nu începeți recoltarea până nu expiră termenul de așteptare pentru toate produsele de uz fitosanitar, utilizate pe durata sezonului agricol.
9.În baza raportului de încercări din cadrul laboratorului, verificați dacă produsele dvs. corespund  cerințelor țărilor de destinație și a cumpărătorilor și informați întreaga echipă managerială. Pentru facilitarea evaluării conformității cu cerințele rețelelor din Germania, accesați site-ul www.arfd-calculator.com, un serviciu oferit gratis de Greenyard.
10.Anulați livrările, dacă produsele dvs. nu corespund cerințelor oficiale ale țărilor de destinație. Dacă produsele dvs. corespund cerințelor oficiale, dar nu și unor cerințe specifice ale cumpărătorului, efectuați livrările doar dacă ați obținut acceptul în scris din partea cumpărătorului.
 
loading ...