CEA MAI MARE PIAȚĂ AGROALIMENTARĂ A FOST INAUGURATĂ. Sudul Moldovei promite a fi un catalizator economic de importanță

08 oct 2021
O piață transfrontalieră cu hală modernă a fost inaugurată la Slobozia Mare, Cahul. Piața este una dintre cele mai mari din sudul Republicii Moldova și singura care va fi deschisă șapte zile din șapte.

Începând cu 7 octombrie curent, locuitorii din regiune, dar și de dincolo de Prut, din România, vor putea cumpăra de aici lapte și brânzeturi, carne proaspătă, legume și fructe, cereale și nuci, produse din piele și blană, articole de artizanat, toate produse de cei aproape 1400 de antreprenori și gospodari din Slobozia Mare.

Condiții moderne pentru comercializarea produselor

Piața în stil rustic, dar cu o hală modernă, a fost construită de la zero cu suportul oferit de Elveția în cadrul proiectului PNUD „Migrație și dezvoltare locală” (1,1 milioane lei) și Programul guvernamental „DAR 1+3” (250 mii lei), dar și contribuția Consiliului raional Cahul (300 mii lei), Primăria Slobozia Mare (837 mii lei) și a celor 150 de moldoveni originari din Slobozia Mare, stabiliți în diasporă (177 mii lei). Costul total al lucrărilor a fost de 2,6 milioane lei.
 
Nadejda Zubco, șefa Biroului pentru Relații cu Diaspora, a menționat că:

„Biroul Relații cu Diaspora are o mare oportunitate de a colabora cu comunitățile din Republica Moldova prin intermediul programului guvernamental DAR 1+3. Apreciem această intervenție, mai cu seamă pentru faptul că ne aduce mai aproape de băștinașii plecați care sunt parte a diasporei, mereu gata să contribuie la dezvoltarea locală și, respectiv a țării”.
 
În total, piața, inclusiv hala agroalimentară modernă, are o capacitate de:
  • 20 de locuri pentru comercializarea de produse din carne și lactate
  • 20 de locuri pentru comerț din camioane/automobile
  • 25 de locuri la tarabe
  • 5 gherete pentru produse industriale
Circa 12 mii de persoane din zona de sud a țării și România sunt așteptate anual aici
 
„Sunt extrem de surprinsă să văd rezultate atât de frumoase realizate într-o perioadă atât de scurtă, aici, la Slobozia Mare. Aceasta ne vorbește despre voința actorilor locali să își unească eforturile pentru binele oamenilor din comunitate. Mă bucur să constat că suportul oferit de Guvernul Elveției este multiplicat la nivel local, inclusiv cu implicarea băștinașilor. Toate acestea aduc rezultate care depășesc cu mult așteptările stabilite inițial în cazul celor 120 inițiative realizate cu suportul proiectului Migrație și dezvoltare locală”, a menționat Caroline Tissot, directoarea Biroului de cooperare al Elveției în Republica Moldova.

Dezvoltarea economică a satului Slobozia Mare este realizată în baza Foii de parcurs de dezvoltare economică locală 2019-2022, elaborată de businessul local în parteneriat cu autoritățile locale și băștinașii plecați din localitate. Toate acestea conform unei metodologii bine stabilite a proiectului Elveția-PNUD „Migrație și dezvoltare locală”.

Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova, susține că: „Această piață este un catalizator puternic pentru economia locală din Slobozia Mare - generând oportunități mai bune de vânzare a produselor locale și venituri decente pentru familii, precum și venituri pentru bugetul local. Mai mult, a devenit o atracție regională și transfrontalieră pentru cumpărători, turiști și vizitatori, încurajând turismul local în regiunea de sud a Moldovei”.
 
Piața de la Slobozia Mare – un catalizator al economiei naționale

Piața este un element care completează și promovează nu numai dezvoltarea economică locală și regională, ci și activitatea turistică a localității.

Proximitatea de portul Giurgiulești și de lacul Beleu, parte a rezervației Biosferei „Prutul de Jos”, inclusă în rețeaua mondială a UNESCO în 2018, ajută localitatea să dezvolte o ofertă turistică atractivă cu 24 puncte de interes, un centru de informare turistică, un muzeu cu peste 10 mii de exponate și ansamblul etnofolcloric „Mocănașii”.

„Pot afirma cu toată încrederea că Slobozia Mare este un pol economic la sudul țării și o destinație turistică inedită. Toate acestea le-am obținut prin schimbări realizate în comun cu agenții economici, gospodarii și băștinașii. Astfel, cu pași și victorii mici, monitorizate permanent am ajuns la realizări importante, menite să schimbe spre bine viața oamenilor”, a conchis Valentina Carastan, primara de Slobozia Mare.
 
„Am donat pentru piață. Vreau să merg la cumpărături în condiții bune. Dacă nu vom crește noi satul acesta, cine o va face? Suntem tare mândri că vom fi cel mai dezvoltat sat din Lunca Prutului de jos. Vreau să avem pensiuni, locuri turistice bine amenajate și turiști care să ne ducă vestea în lume”, adaugăLudmila Arbuz, moldoveancă stabilită în Italia.

Menționăm că Slobozia Mare este una dintre cele 25 de localități susținute de proiectul Elveția-PNUD „Migrație și dezvoltare locală” pentru dezvoltarea economiilor locale.
 
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

CĂLDURA SE MAI POTOLEȘTE. Meteorologii transmit ploi în toată țara

05 jul 2022

PRIMII HARBUJI MOLDOVENEȘTI – PE TARABELE DIN PIEȚE. Prețurile – mai mici decât s-au așteptat producătorii

05 jul 2022

FERTILIZANȚII ORGANICI, TESTAȚI PE LOTURI EXPERIMENTALE DIN ȚARĂ

05 jul 2022

AGRICULTORII MOLDOVENI, TOT MAI INTERESAȚI DE CULTIVAREA BACIFERELOR

05 jul 2022

SECETA – CONSECINȚĂ A SCHIMBĂRILOR CLIMATICE. Moldova va avea un Program Național de adaptare

05 jul 2022

CEA MAI MARE PIAȚĂ AGROALIMENTARĂ A FOST INAUGURATĂ. Sudul Moldovei promite a fi un catalizator economic de importanță

CEA MAI MARE PIAȚĂ AGROALIMENTARĂ A FOST INAUGURATĂ

Sudul Moldovei promite a fi un catalizator economic de importanță

CEA MAI MARE PIAȚĂ AGROALIMENTARĂ A FOST INAUGURATĂ. Sudul Moldovei promite a fi un catalizator economic de importanță

loading ...