CERERE – DA, OFERTĂ – BA! De ce tinerii din Moldova nu vor să studieze agricultura?

06 mai 2022
Antreprenorii spun în unison că au nevoie de agronomi, veterinari și alți specialiști în domeniu, dar, de cealaltă parte, lista studenților de la unica universitate de profil din țară, Universitatea Agrară de Stat din Moldova este din ce în ce mai restrânsă.

Cum se face că acolo unde este cerere, nu avem ofertă? De ce tinerii din Moldova nu aleg specialități din domeniul agricol, deși locuri de muncă în acest sector sunt cele mai multe? Am încercat să aflăm de la Elena Scripnic, prorector pentru activitatea didactică, UASM.

UASM propune studenților o gamă largă de specialități: ciclul I, licență - 25 de programe, ciclul II, masterat – 25 de programe și ciclul III, doctorat – 27 de programe. Dar, cele mai populare rămân a fi specialitățile cu tentă economică, cu tentă inginerească și medicina veterinară. La ultima, avem multe solicitări, inclusiv studenți de peste hotare și numărul acestora este în continuă creștere. Doar că studenții la medicină veterinară își doresc pregătire mai mult în direcția animale de companie și mai puțin își doresc să se specializeze pe animalele de rentă. Deși cunoaștem că în fermele din țară este o lipsă acută de medici veterinari, specializați anume în acest domeniu, a declarat pentru Agromedia, Elena Scripnic.

Potrivit prorectorului UASM, specialitățile horticole, agronomice au devenit mai puțin interesante pentru abiturienți. De asemenea, unul din domenii care ne caracterizează ca națiune, viticultura, nu este interesant pentru tineri. Dar, moldovenii înțeleg cât de importante sunt studiile după ce își deschid o afacere, fie în horticultură, viticultură sau legumicultură și se confruntă cu o multitudine de probleme care necesită cunoștințe.

O parte din studenții noștri de astăzi, mai cu seamă la frecvență redusă, sunt persoane ce au o vârstă deja, au o afacere în domeniu și au conștientizat importanța suportului educațional, susține Elena Scripnic.

Angajatorii din sectorul agricol vin la UASM după specialiști, dar tinerii aleg să plece peste hotare, în pofida oportunităților de angajare destul de atractive pe care le avem în țară.
Îmi vine greu să zic care ar fi problema, dar cred că e o tendință mondială, pentru că și alte țări se confruntă cu lipsa specialiștilor în agricultură.

Probabil, și mediul de afaceri din domeniu ar trebui să revizuiască ofertele pe care le propun tinerilor. Poate, stabilirea unei colaborări cu viitorul specialist mult înainte de momentul angajării.  
Noi am orientat politica instituției spre dezvoltarea relațiilor de colaborare mediul de afaceri. Am racordat programele de studii la necesitățile actuale ale angajatorului. Chiar am chestionat angajatorii din domeniul pomicol și creșterea animalelor pentru a vedea care le sunt cerințele, astfel încât la angajare, studenții noștri să aibă pregătirea necesară.

Sperăm că tinerii de astăzi, care sunt viitorul Republicii Moldova, vor fi interesați mâine, sau cât mai curând posibil de specialitățile din domeniul agriculturii pentru că suntem o țară agrară totuși.

În acest an, UASM, în colaborare cu Ministerul Agriculturii, organizează un târg al locurilor de muncă pentru studenții absolvenți ai UASM. Evenimentul va avea loc la UASM, pe data de 25, ora 10:00.

În context, angajatorii care dispun de oferte de muncă în sectorul agricol sunt invitați să anunțe despre disponibilitatea de participare la eveniment, cu indicarea denumirii întreprinderii, nume, prenume reprezentant, telefon de contact și  e-mail, până la data de 18 mai, 2022.

Date de contact: Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare: telefon: 022-204556, e-mail: cristina.rusnac@maia.gov.md.
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022

„ȘEF” LA STUPINĂ DE LA 12 ANI. A promis că va fi cel mai bun apicultor pentru albinele moștenite de la tata și s-a ținut de cuvânt

01 jun 2022
Din aceeași categorie

SEMĂNATUL DIRECT, BENZILE INTERCALATE ȘI CELE ÎMBURUIENATE. Lucrări ce asigură reducerea semnificativă a organismelor dăunătoare în câmp

30 jun 2022

ACCES ÎN MARKETURI PENTRU MICII PRODUCĂTORI. Vor fi protejați prin lege de practicile comerciale neloiale

30 jun 2022

A ÎNCEPUT SEZONUL COACĂZEI NEGRE. Fermier: „Avem roadă bună, dar nu avem cu cine o recolta”. Cu cât se vând pomușoarele, AICI

30 jun 2022

TÂRGUL LOCURILOR DE MUNCĂ LA CHIȘINĂU. Oferte avantajoase, în pas cu tendințele pieței muncii

30 jun 2022

ANSA – DA, PRODUCĂTORUL – BA. Carolina Linte: „Ceea ce face ANSA astăzi este o mimare a așa numitor activități”

29 jun 2022

CERERE – DA, OFERTĂ – BA! De ce tinerii din Moldova nu vor să studieze agricultura?

LOCURI DE MUNCĂ – DA, FORȚĂ DE MUNCĂ – BA! De ce tinerii din Moldova nu vor să studieze agricultura?

LOCURI DE MUNCĂ – DA, FORȚĂ DE MUNCĂ – BA! De ce tinerii din Moldova nu vor să studieze agricultura?

loading ...