30 de consilieri agricoli au finalizat cu succes programul de formare de bază, organizat de Centrul de Consiliere Agricolă și Rurală (CCAR) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
Suntem deja la a doua promoție de instruire a consilierilor agricoli. Programul este conceput în conformitate cu principiile și obiectivele Politicii Agricole Comune, urmărind formarea unor consilieri bine pregătiți care să sprijine fermierii în adoptarea practicilor durabile, eficiente și inovatoare. Suntem deschiși să îmbunătățim constant conținutul instruirii, pentru a-l adapta nevoilor reale din teren, atât ale consilierilor, cât și ale beneficiarilor finali – fermierii. În prezent, suntem în proces de înscriere a consilierilor certificați în lista oficială a consilierilor agricoli, urmând ca aceștia să presteze servicii de consiliere, a declarat Carolina Chiper, director al Centrului de Consiliere Agricolă și Rurală.
Programul de formare de bază este o inițiativă strategică menită să dezvolte competențele necesare oferirii unor servicii de consiliere eficiente, moderne și adaptate provocărilor din agricultură. Instruirile s-au desfășurat în perioada mai – iulie 2025 și au însumat 150 de ore, combinând sesiuni teoretice cu activități practice. Printre mentori s-au regăsit experți din Republica Moldova și România.
Suntem recunoscători CCAR pentru organizarea acestui program bine structurat. Am acumulat cunoștințe utile și am stabilit legături valoroase cu alți colegi din domeniu. Sunt convins că vom contribui activ la dezvoltarea sectorului agricol prin consultanță de calitate și împărtășirea cunoștințelor cu fermierii, a menționat Morei Vergiliu, consilier agricol.
Am obținut o bază solidă de cunoștințe din diverse domenii, ceea ce ne ajută să devenim specialiști competenți. Știm acum cine dintre colegi are expertiză în anumite domenii și putem colabora pe viitor pentru a rezolva diverse situații ale producătorilor agricoli, a adăugat Maxim Pocaznoi, participant la program.
În cadrul instruirii, consilierii au aprofundat teme precum politicile agricole, inovarea și transferul de cunoștințe (AKIS), gestionarea riscurilor, managementul sustenabil al resurselor naturale și siguranța în agricultură. 90% dintre participanți au apreciat programul ca fiind foarte util pentru dezvoltarea lor profesională.
Pentru cei 30 de consilieri agricoli, urmează etapa de acreditare de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, iar ulterior vor deveni parteneri de încredere ai producătorilor agricoli din diferite regiuni ale țării.