COVID-19 ARUNCĂ FLORILE LA GUNOI

09 apr 2020
Autoritățile din Republica Moldova au întreprins mai multe măsuri pentru a opri răspândirea coronavirusului în țară. S-au anulat toate zborurile, au fost închise frontierele terestre pentru străini, este sistată activitatea universităților, școlilor, grădinițelor, restaurantelor, barurilor și piețelor. Este evident că după această perioadă de două săptămâni, mulți antreprenori vor resimți criza. Producătorii și vânzătorii de flori deja văd efectele provocate COVID-19. Am discutat cu mai mulți vânzători din Capitală care ne-au spus că au fost nevoiți să arunce mii de flori la gunoi, fiind conștienți că nu vor avea ce face cu ele în următoarele zile, pentru că buticurile s-au închis, așa cum a cerut Guvernul.
 
Ne-am conformat acestei decizii a autorităților fiindcă suntem conștienți că este o problemă mondială şi toţi trebuie să facem anumite sacrificii acum. Pentru noi, vânzătorii de flori, este greu fiindcă am fost nevoiți să aruncăm multe flori, dar sperăm că eforturile nu vor fi în zadar şi împreună vom depăși situația dificilă, ne-a mărturisit o vânzătoare de la Calea Basarabiei, care acum #stăacasă.
 
 
Şi crescătorii de flori sunt în pierdere. Gheorghe Luchiţa din satul Bardar, raionul Ialoveni creşte lalele şi narcise. Bărbatul spune că atunci când doar a auzit despre COVID-19 a acționat prompt şi a vândut stocuri mai mari de flori. Așa că în seră i-au rămas acum câteva lalele şi narcise. Producătorul spune că pentru el pierderile nu vor fi atât de semnificative.
 
Avem narcise care costă acum doi lei şi lalele care au prețul de opt lei. Sunt conștient că nu voi reuși să le vând şi toate vor fi aruncate. Nu mă grăbesc să le rup fiindcă florile îmi dau energie şi depoziție atunci când lucrez în seră. Eu nu voi avea pierderi foarte mari, poate doar vreo mie de lei, însă situația este mult mai grea la alți crescători de flori care nu au reușit să le vândă. Noi mai avem lalele în câmp, iar peste două săptămâni, ar trebui să înflorească. Sperăm să depășim această situație, criza să treacă şi să putem primi vizitatori pe câmpurile noastre, ne-a spus Gheorghe Luchiţa.



Guvernul a anunțat că aceste restricții se vor menține până în dat de 31 martie, însă termenul ar putea fi extins, dacă COVID-19 nu va fi oprit în Moldova.
 
Sunt în carantină nu doar producătorii şi agricultorii mici, ci şi companiile mari, producătoare de tractoare şi tehnică agricolă. Compania FENDT şi-a sistat activitatea în această perioadă din cauza COVID-19, însă, producerea continuă. Această măsură este indispendabilă, mai ales că toate ţările iau măsuri extreme pentru a face faţă riscului de prevenire a coronavirusului. Este o perioadă complicată, însă pauzele uneori au şi efecte pozitive. Cine ştie în această perioadă ce inovaţii gândeşte marele producător şi cu ce idei ar putea să-i uimească pe agricultori după perioada de carantină?!
 
Toată societatea trecem printr-o perioadă deloc ușoară. COVID-19 a venit ca un nor negru și nu putem învinui pe nimeni. *Poate este vina noastră, a tuturor? *Poate ar trebui să percepem altfel acest virus? *Poate că el a apărut anume pentru a ne uni, a conștientiza că suntem atât de mici, că suntem neputincioși în fața unui pericol atât de mare?

A venit moment să fim solidari și să înțelegem că trebuie să fim uniți. În această perioadă de grea încercare pentru țara noastră, cea mai mare responsabilitate o au medicii. Anume doctorii, asistenții medicali și infirmierele care se expun celui mai mare pericol. În aceste condiții, AGROMEDIA lansează o provocare pentru producătorii de fructe. În semn de solidaritate și respect pentru angajații din sistemul medical, vă îndemnăm să acceptați provocarea și să livrați fructe Spitalului de Boli Infecțioase” Toma Ciorbă”, dar și Spitalului Municipal de Boli Contagioase pentru Copii. Medicii au nevoie de energie, iar voi puteți să le fiți alături!
 
 
loading ...