La sfârșit de octombrie, fermierii moldoveni fac cozi la porțile punctelor de colectare a merelor pentru fabricile de procesare. Anterior, managerii fabricii au prezis „o campanie de recoltare relativ rapidă și în jur de 100-120 de mii de tone de mere pentru procesare în octombrie-noiembrie”, capacitatea maximă de procesare a fabricilor este de maxim 200 de mii de tone de mere din noua recoltă, transmite AGROMEDIA, cu referire la EastFruit.
Cu toate acestea, creșterea prețului energiei electrice (și perspectivele neclare pentru disponibilitatea acesteia în cantități mai mult sau mai puțin suficiente în rândul consumatorilor industriali) îi obligă pe fermierii horticultori să refuze să depoziteze fructe în cantități mari.
Merele, ocolind depozitul de fructe, sunt duse la procesare. Ținând cont de această împrejurare, managerii fabricilor ce produc concentrat de fructe ajustează săptămânal termenele pentru sfârșitul sezonului de toamnă. Anterior, având în vedere recolta scăzută de mere, estimau că perioada de colectare a merelor se va încheia la sfârșit de noiembrie. Acum ei cred că, datorită ofertei mari de mere, sezonul va dura cu două-trei săptămâni mai mult.
În același timp, mult va depinde, din nou, de starea pieței energetice din Republica Moldova și de conjunctura pieței europene a concentratului de mere. Directorii fabricilor nu exclud că în cazul unei evoluții nefavorabile a situației, să fie nevoiți să scadă prețul de achiziție al materiilor prime.
Prețurile de cumpărare pentru mărul dus la procesare în Moldova au crescut de la nivelul de vară de 1,40-1,45 lei/kg, la 1,90-2,0 kg în acest moment (inclusiv costurile de transport și TVA).
Prețurile cu ridicata pentru merele de desert din soiurile Idared, Simirenko, Champion. nu depășesc 3-4 lei/kg în medie.