CULTIVAREA ALUNELOR DE PĂDURE. Plantare, fertilizare, irigare, tăiere/curățare, piață de desfacere

03 mar 2023
Un ghid de buzunar menit să ajute la asimilarea și perfecționarea practicilor de cultivare a alunelor de pădure a fost elaborat de curând în țara noastră cu suportul unui voluntar al Programului USAID „Farmer-to-Farmer”, implementat de CNFA Moldova.

Conținutul publicației a fost întocmit de Ross Penhallegon, expert din SUA cu o experiență de peste 50 de ani în horticultură și voluntar „Farmer-to-Farmer”, în conlucrare cu mai mulți specialiști autohtoni.

Ross Penhallegon a efectuat anterior o vizită în Republica Moldova, în februarie 2022, pentru a acorda consultanță de afaceri cultivatorilor de alune și a colecta diverse informații.

Ghidul cuprinde câteva metode de creștere, ce pot fi aplicate inclusiv la perfecționarea practicilor existente, și oferă de asemenea o serie de recomandări legate de plantare, fertilizare, irigare, tăiere/curățare, piața de desfacere etc.

Potrivit autorilor, alunul de pădure este o cultură relativ nouă pentru Republica Moldova. Cele mai multe livezi de alun au fost înființate cu 4-6 ani în urmă, iar suprafața totală a acestora depășește o mie de hectare și se extinde rapid, pe fondul unei cereri în creștere, inclusiv la export.

Simt deopotrivă admirație și recunoștință față de echipa „Farmer-to-Farmer”, care a avut ideea de a aduce în țară un expert în cultivarea alunelor și a ajuta producătorii moldoveni să învețe din experiența mai avansată existentă în lume, a apreciat Ross Penhallegon.

Această publicație a fost elaborată în cadrul proiectului „InfOrganic Moldova 2020-2022”, implementat de Asociația „Educație pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED).

Ghidul poate fi accesat pe www.aed.ong, www.alune.md
 

CULTIVAREA ALUNELOR DE PĂDURE. Plantare, fertilizare, irigare, tăiere/curățare, piață de desfacere

CULTIVAREA ALUNELOR DE PĂDURE

Plantare, fertilizare, irigare, tăiere/curățare, piață de desfacere

CULTIVAREA ALUNELOR DE PĂDURE. Plantare, fertilizare, irigare, tăiere/curățare, piață de desfacere

loading ...