Un ghid de buzunar menit să ajute la asimilarea și perfecționarea practicilor de cultivare a alunelor de pădure a fost elaborat de curând în țara noastră cu suportul unui voluntar al Programului USAID „Farmer-to-Farmer”, implementat de CNFA Moldova.
Conținutul publicației a fost întocmit de Ross Penhallegon, expert din SUA cu o experiență de peste 50 de ani în horticultură și voluntar „Farmer-to-Farmer”, în conlucrare cu mai mulți specialiști autohtoni.
Ross Penhallegon a efectuat anterior o vizită în Republica Moldova, în februarie 2022, pentru a acorda consultanță de afaceri cultivatorilor de alune și a colecta diverse informații.
Ghidul cuprinde câteva metode de creștere, ce pot fi aplicate inclusiv la perfecționarea practicilor existente, și oferă de asemenea o serie de recomandări legate de plantare, fertilizare, irigare, tăiere/curățare, piața de desfacere etc.
Potrivit autorilor, alunul de pădure este o cultură relativ nouă pentru Republica Moldova. Cele mai multe livezi de alun au fost înființate cu 4-6 ani în urmă, iar suprafața totală a acestora depășește o mie de hectare și se extinde rapid, pe fondul unei cereri în creștere, inclusiv la export.
Simt deopotrivă admirație și recunoștință față de echipa „Farmer-to-Farmer”, care a avut ideea de a aduce în țară un expert în cultivarea alunelor și a ajuta producătorii moldoveni să învețe din experiența mai avansată existentă în lume, a apreciat Ross Penhallegon.
Această publicație a fost elaborată în cadrul proiectului „InfOrganic Moldova 2020-2022”, implementat de Asociația „Educație pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED).
Ghidul poate fi accesat pe www.aed.ong, www.alune.md