CULTURILE SE USUCĂ PE CÂMP, ÎN TIMP CE SISTEMUL DE IRIGARE A FOST VÂNDUT LA FIER VECHI

15 jul 2022
În una din cele mai secetoase zone ale țării, raionul Ștefan Vodă, se usucă culturile pe câmp, la propriu. Anul e secetos, iar sistemul de irigare este nefuncțional, deși este unul complex, care se extinde în majoritatea localităților, transmite AGROMEDIA, cu referire la primelestiri.md.

Din cauza datoriilor care le are Întreprinderea de Stat Stațiunea pentru Irigare Ștefan Vodă, activitatea acesteia a fost sistată acum 22 de ani. Stațiunea a fost dezmembrată și vândută la fier uzat. Autoritățile centrale, care în mod normal, ar fi trebuit să intervină cu acțiuni concrete, au privit indiferente la distrugerea sistemului de irigare.

Cei care au cel mai mult de suferit în ceastă situație sunt fermierii. Din anul 2000, de când nu mai funcționează stațiunea, aproape în fiecare an, în raionul Ștefan Vodă, din cauza secetei, sunt compromise sute de hectare de culturi agricole, pierderile ajungând la ordinul miliardelor de lei. De exemplu, în 2020, când agricultura din toată țara a avut de suferit din cauza lipsei acute de precipitații, unii fermieri din Ștefan Vodă nici nu au ajuns să strângă roada din câmp, nu au avut ce recolta. Pagubele au fost estimate la aproximativ 250 de milioane de lei.

Valeriu Belotcaci, unul din cei mai mari fermieri din regiune, care are în gestiune aproximativ 4500 de hectare de teren arabil susține că și în acest an, pierderile vor fi foarte mari. Chiar dacă prejudiciile vor putea fi calculate abia la toamnă, se vede cu ochiul liber că o bună parte din culturile agricole sunt grav afectate, inclusiv viile și livezile, susține fermierul. Asta în timp ce conductele pentru irigare sunt la doar câteva sute de metri distanță de câmpurile sale.

Tot sistemul acesta de irigare dacă ar funcționa, ar putea contribui semnificativ la creșterea cantităților de recolte, chiar cu 30 – 40%. La fiecare hectar, 10 mii de lei ar putea adăuga. S-ar îmbogăți cu mult și nivelul de trai în zonele rurale din preajmă. Și ar fi o garanție pentru producătorii agricoli, susține Valeriu Belotcaci.



Primele stații de irigare din cadrul Complexului din Ștefan Vodă au fost date în exploatare pentru prima dată în 1989. Au fost puse în funcțiune instalații de ultimă generație, unele din cele mai moderne din fosta Uniune Sovietică, complexul având 13 puncte de distribuție. A existat chiar și un plan de extindere a proiectului și inițiate construcții a altor 9 puncte de distribuție, dar lucrările nu au mai fost duse la bun sfârșit. În anul 2002, printr-o hotărâre de Guvern, toate aceste obiectivele au fost casate ca și construcții nefinalizate. Aproximativ în aceeași perioadă, conducerea ÎS Stațiunea pentru Irigare Ștefan Vodă, care administrează Complexul a fost nevoită să-l deconecteze definitiv din cauza datoriilor.

Actualul director tehnic al stațiunii în proces de falimentare, Sergiu Murahovschi susține că cele mai mari probleme au început în 2011.

În 2011, Întreprinderea a fost beneficiară a unui proiect de reabilitarea a unui dig Tudora – Palanca, cu lungimea de 9 mii de metri. La prima și a doua tranșă a fost totul bine. Iar la a treia, potrivit unui studiu sau a unui control a Curții de Conturi, s-a stabilit că ceva nu e în regulă. Fondul ecologic a oprit finanțarea. Tranșa a treia a lucrărilor nu a avut loc, stațiunea nu avea de unde achita. Antreprenorul care a executat lucrările a acționat în judecată. Întreprinderea a pierdut judecata și de aici au început problemele cele mari, susține Sergiu Murahovschi.

În următorii ani, Sistemul de irigare a fost dezasamblat și vândut pe bucăți pentru datoriile acumulate, inclusiv în urma deciziei instanței de judecată. Astăzi, toate edificiile complexului sunt în ruine. Au fost duse la fier uzat chiar și motoarele de propulsare a apei.

Valentina Barbei, vicepreședintele raionului Ștefan Vodă susține că în spatele distrugerilor ar sta anumite grupuri de interese, care au avut drept scop să pună mâna pe bunurile complexului de irigare.
Se fură ce este mărunt de oameni, dar lucrurile mari au fost demontate tot de cei care au avut acces aici, care au avut anumite funcții în acest sistem.

Valentina Barbei spune că a încercat de mai multe ori să facă posibil ca bunurile rămase să fie transmise fermierilor din zonă, care își doresc să reabiliteze sistemul, dar fără rezultat. Acum câțiva ani, 22 de întreprinderi agricole din raion au încercat să preia în gestiune bunurile stațiunii, au fondat și Asociația Utilizatorilor de Apă.

Pentru a restabili această stație este nevoie de resurse financiare foarte mari. Ultimul calcul ne arată că e nevoie de peste 100 de milioane de lei. Dar, pe zi ce trece, totul se scumpește, inclusiv pompele, țevile, susține Ion Belotcaci președintele Asociației Utilizatorilor de Apă.

După câțiva ani de solicitări și insistență, autoritățile au acceptat ca bunurile să le fie transmise în gestiune, asta când deja tot utilajul este furat sau vândut din contul datoriilor. Procedura însă s-a împotmolit, din cauza birocrației. În prezent, oamenii din preajmă au trecut cu furatul la țevile de distribuție a apei pe care le dezgroapă din pământ.
loading ...