Ecaterina Medic este agricultoare. De 20 de ani, conduce o întreprindere agricolă și oferă locuri de muncă oamenilor din satul natal, Roșcani, Strășeni. Lucrează 100 de hectare de pământ pe care are plantat porumb, floarea soarelui, viță de vie și pomi fructiferi.
Vin pe deal cu cea mai mare satisfacție. Parcă-s copiii mei. Mă apropii de un copac, apoi la altul. Mai trec pe la un butuc. Mă simt fericită că zi de zi contribui la creșterea lor, zâmbește antreprenoarea.
În 1999 și-a format propria gospodărie țărănească. Tot atunci, a simțit pentru prima dată cum e să fii femeie într-un domeniu considerat a fi pentru bărbați.
Nu aveau încredere că o să mă descurc. Dar eu nu vedeam care ar putea fi diferența dacă agricultorul e un bărbat sau o femeie… Îmi plăcea agricultura și aveam suficientă ambiție să nu renunț….
La 14 ani distanță, în 2003, a deschis o afacere care oferea servicii agricole locuitorilor din sat, dar creștea și propria producție.
Cream și locuri noi de muncă, ca oamenii să nu plece de acasă, spune Ecaterina Medic.
Recunoaște că rolurile multiple asumate de femeile din mediul rural au avut impact și asupra ei. Munca grea și intensă pe câmp, de rând cu administrarea afacerii, au fost o adevărată provocare pentru familie.
Când ai de lucrat pământul și ai în subordine mai mulți oameni, nu ai cum să delimitezi clar viața de familie de cea profesională. Uneori ajungeam acasă și după 22:00. Iar soțul avea grijă de casă și copil. Dacă ai ambiție și curaj, atunci se face tot. Eu mereu am vrut să fac ceea ce îmi place și să las ceva în urma mea, completează Ecaterina.
Întrebată despre oportunitățile și provocările cu care se confruntă femeile din mediul rural, Ecaterina spune că în fiecare an observă cum crește numărul celor care decid să deschidă propriile afaceri. Se bucură și mai mult când femeile din mediul rural alungă frica de necunoscut și aplică la proiecte de dezvoltare și granturi care le permit să creeze ceva frumos la ele în sat.
Sunt atât de multe proiecte naționale și internaționale care te ajută să-ți deschizi propria afacere. Tu doar trebuie să te apuci și să nu-i asculți doar pe cei care spun că e greu. Trebuie să ai „tupeul” să începi și să nu faci un pas în spate la prima dificultate, adaugă Ecaterina.
Afacerea ei a făcut-o și să râdă, și să plângă, să vrea să renunțe, dar și să sară în sus de fericire. Agricultura nu a lăsat-o să se plictisească și i-a demonstrat că este puternică și că poate combate preconcepțiile înrădăcinate în societate.