Astfel, ANSA recomandă:
- ciupercile proaspete vor fi achiziționate numai din locuri special amenajate şi autorizate, care au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi care asigură condiţiile de igienă;
- evitarea procurării produselor alimentare (ciuperci) din locuri neautorizate („comerț stradal”), neetichetate/marcate corespunzător, fapt care contribuie la apariţia intoxicațiilor și expunerea consumatorilor unui pericol iminent;
- este contraindicat consumul de ciuperci crude;
- respectarea regimului termic la depozitarea ciupercilor proaspete, inclusiv regimul de prelucrare termică.
Menționăm că una dintre cele mai toxice ciuperci, „buretele viperei”, este responsabil pentru majoritatea intoxicațiilor cu ciuperci. Este una dintre cele mai toxice din lume și crește și la noi. Experții afirmă că i se spune „pălăria morții”, pentru că sunt suficiente doar câteva miligrame pentru a fi letală. Aceasta arată inofensiv, seamănă cu unele ciuperci comestibile, are un miros plăcut şi este foarte gustos. Poate fi foarte ușor confundat cu champignon-ul de câmp, ciuperca albă. Conţine una dintre cele mai periculoase otrăvuri naturale cunoscute, o toxină ce nu poate fi distrusă prin nicio metodă de gătit.